Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Jesus of Nazareth (1977)

Den fantastike fortellingen mennesket Jesus fra Nazareth(Powell). Et kratfullt epos, som skildrer den mest dramatiske livshistorie noensinne. Fra Jomfru Maria's(Husset) ydmyke fødsel av Jesus, hans liv som pilgrim og helbreder, til den endelige kulminasjon: Korsfestelsen og oppstandelsen.

Vurdering

6.84 av 2 stemmer

Fakta

6t 9min
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Anthony Burgess
Manusforfatter
Franco Zeffirelli
Manusforfatter
Suso Cecchi d Amico
Manusforfatter
Skuespillere
Ian Holm
Ian Holm
Zerah
Marina Berti
Elisabeth
Stacy Keach
Barabbas
Ernest Borgnine
Centurion
Michael York
Johannes Døperen
Christopher Plummer
Herodes Antipas
Tony Vogel
Andreas
Martin Benson
Fariseer
Produsenter
Vincenzo Labella
Produsent
Tarak Ben Ammar
Produsent
Dyson Lovell
Medprodusent
Bernard J. Kingham
Sjefsprodusent
Lew Grade
Sjefsprodusent
Annet
Gianni Quaranta
Produksjonsdesign
Reginald Mills
Redigering
David Watkin
Cinematografi
Maurice Jarre
Komponist
Armando Nannuzzi
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

Ydmyk og troverdig

Alle filmer om Jesus har sitt særegne preg, og slik jeg ser Franco Zeffirellis storfilm så satser han på en ydmyk og stille Jesus som samtidig er karismatisk og autoritær. Et annet typisk særpreg i denne filmer er at filmen tar sin tid med å fortelle, den varer tross alt i 6 timer, og får slik på plass en realistisk og troverdig gang i historien uten å hoppe alt for mye fra en hendelse til en annen.Som de fleste filmer om Jesus så er det en del man må kutte fra historien, for å ikke gjøre filmen for lang, velge et utvalg som regissøren mener er viktigst, eller slik som her – velge et utvalg som passer best for å fortelle historien. Vi møter en rabbi fra Nazareth som involverer seg i folks liv i hverdagen, vi møter disipler som ikke helt kan bestemme seg, vi møter både rettferdige og selvrettferdige fariseere etc. Det gjør filmen mye er troverdig enn mange andre der det gjerne finnes en type fariseere, en type rabbier, en type disipler etc. der Jesus styrer showet. Jesus på sin side er ganske stille av seg bortsett fra når han holder sine taler, han er ydmyk men samtidig full av autoritet. Han er en Jesus som greier å formidle kjernen i evangeliet. Det er gitt noe pepper for at Jesus er blåøyd, men jeg tror det er lagt til med vilje på ham og Johannes for å få dem til å skille seg ut.Utvalget historier og Jesusord er ganske bredt, for det er plass til mye, men jeg kan skimte et fokus på å gi alt for Jesus. Det å forandre seg, følge ham, vise kjærlighet til sin neste og ikke minst det at han kom for syndere og ikke de rettferdige. Han kom for de blinde slik at de kunne få se. Jesusordene tolkes ofte meget godt, men det er ikke tatt med så veldig mange lignelser. Også de historiene som andre steder er gjort veldig sterke, som for eksempel kvinnen som ble grepet i hor, er her gjort mindre sterk og mer stille og rolig fra Jesus sin side. Det er en typisk for Jesus her, at han ikke hisser seg opp så ofte, men rolig løfter sitt blikk og sier noen ord.Det som det er lagt litt mer vekt på av ting som ikke finnes i evangeliene er tanken om selotenes plass, de som ville gjøre Jesus til konge og gjøre opprør mot romerne. Herifra kommer flere av disiplene(blant annet Judas) men også Barabbas. I filmen blir de satt i motsetning til det Jesus egentlig kom for, å skape fred i hjertene og for å fortelle om sitt kommende rike i himmelen. En annen ting som jeg synes er særlig spennende er hvordan fariseerne har sine rådsmøter der de diskuterer Jesus, og at det kommer opp mange syn slik at man kanskje forsår litt bedre både hvorfor de ville fjerne Jesus men også det at det ikke var alle som ville det.Alt i alt en av de aller største klassikerne av Jesusfilmer, med et stjernespekket rolleliste og lengden av en lang miniserie er det plass til mye god Jesushistorie fortalt på en utmerket måte og som rommer mye dybde i budskapet.
7 av 7 - -

En klassisk Jesustolkning

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Dette storslagne og stjernespekkede filmverket om Jesu liv portretterer en realistisk og virkelighetsnær Jesusskikkelse som neppe noen andre Jesusfilmer klarer å måle seg opp til. Robert Powells rollepresentasjon vil gjøre inntrykk på de som ser filmen. Rollefiguren hans gjorde til og med såpass inntrykk på ham selv at han håpet at Jesusrollen ville være den siste følelsesladede rollen hans på en stund.

Denne langfilmen som varer i overkant av seks timer på sitt lengste, slik denne versjonen vi har anmeldt her gjør, består av minst tre lengdeversjoner, der de kortere versjonene er tilgjengelig for dem som leter.

Hele den første timen i filmen omhandler tiden før Jesu fødsel, Hans fødsel og tiden rett etter. Den siste timen omhandler rettegangen mot Jesus, korsfestelsen og den ultimate oppstandelsen. Alt midt imellom omhandler Jesu enestående liv og virke og møte med forskjellige mennesker.Filmen følger Bibelen budskapsmessig så godt det lar seg gjøre, samtidig som den har noen tilleggs elementer som Bibelen ikke snakker noe særlig om, som for eksempel noe mer av Barabbasin bakgrunn, i dette tilfellet som en hevnlysten Selot.

Det er også fint å se bl.a. Josef undervise om åndelige ting mens han driver snekkeropplæring for noen barn inkludert Jesus som liten, ved å henvise til snekkeryrket.

Filmen har tatt seg noen friheter ved å bytte på noen av hendelsesforløpene og sette det inn der det kunne passet, som for eksempel når han skal få Peter til å følge Ham etter en veldig dårlig fangst ute på vannet så ber Han Peter om å legge ut igjen og i dette tilfellet får han den største fangsten han noensinne har fått og dermed blir han overbevist. Samtidig virker han litt usikker enda, men når Jesus kommer inn til tolleren Matteus og forteller historien om den bortkomne sønn så går lyset opp for Peter og han overgir hele sin virksomhet og følger Jesus! I Bibelen står det allikevel at han fulgte Jesus straks (Matt.4:20).

I filmen ser vi heller ikke at Jesus får et spyd i sin side etter at Han har dødd på korset. Jeg kunne skjønt det hvis de bare hadde hoppet over sekvensen, men man ser heller ikke til noe stikkmerke i Hans side etter at han burde ha blitt stukket.

Filmen velger også å ikke gå via Herodes når Jesus har sin rettegang, men hopper over det, noe som også gjør at filmen går noe raskere frem noe som bare skulle mangle med hensyn til hvor lang filmen allerede har blitt.

Bergprekenen i filmen er ganske kort og ikke like bra laget som i noen andre Jesus filmer som f.eks. i ”King of Kings” fra 1961! Men alle disse tingene er ikke noen store vesentlige ting, men budskapet i filmen holder sterkt mål med et budskap om omvendelse, frelse og frihet!

Et godt sitat som blir sitert av Johannes døperen i filmen er bl.a.: ”Før kongeriker kan forandres må mennesket forandres”! Så sant så sant!Hele filmen/miniserien er jo laget for TV og det kan merkes på bildekvaliteten som ikke er den aller dyreste men som allikevel fungerer og gir filmen et preg som bare regissør Franco Zeffirelli (kjent fra bl.a. ”Brother Sun, Sister Moon”) klarer å gjøre. Filmen har allikevel klart å bli nominert til hele 6 BAFTA priser deriblant beste skuespiller(Powell), kostymer, lyd og klipping, noe som er med å løfter filmens helhetsinntrykk. Tross at det tok Franco Zeffirelli fire år å skape dette episke mesterverket så bør han være fornøyd med resultatet og de fleste som har sett filmen tror jeg er enig i det! Vi vet at når han er i registolen så velger han å gjøre det grundig og det er vi vitne til i dette tilfellet og andre tilfeller som i ”Brother Sun, Sister Moon”, ”Romeo og Julie” og ”Hamlet”.Etter min mening er nok dette en av de beste Jesusfilmene som noensinne er blitt laget, med flott skuespill gjør Robert Powell filmen til en film man rett og slett blir oppløftet av!

Filmen presenterer også et av de beste Jesusskikkelsene som er festet til film samtidig som den har klart å få en realistisk Peterfigur med flere andre rolleskikkelser. En anerkjent og bra film om Jesu liv, verdt å få med seg for alle og enhver!
6.67 av 7 - -
0.42 sekunder