Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Song of Bernadette (1943)

Filmen vant fire Oscar-priser da den kom i 1943. Bernadette Soubirous (Jennifer Jones) er en syk 14 år gammel jente som ser lyset gjennom en "vakker dame" som åpenbarer seg for henne. Hennes sykdom er plutselig historie og når hun får en helt spesiell kraft gjennom den nye kilden endrer det hennes forhold til menneskene rundt henne.

Vurdering

4.67 av 2 stemmer

Fakta

2t 31min
Sangen om Bernadette, Franz Werfel's The Song of Bernadette
Land: USA
Språk: Engelsk, Fransk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
George Seaton
Manusforfatter
Franz Werfel
Forfatter
Skuespillere
Vincent Price
Prosecutor Vital Dutour
Moroni Olsen
Chaplain
Charles Wagenheim
Water Thief Sent to Jail
Pedro de Cordoba
Dr. LeCramps
Lee J. Cobb
Dr. Dozous
Joyce Miller
Bernadette's Schoolmate
Harry Cording
Stonemason
Anne Revere
Louise Soubirous
Produsenter
William Perlberg
Produsent
Annet
Alfred Newman
Komponist
Arthur C. Miller
Cinematografi
Barbara McLean
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Visjoner i katolsk stil

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”Sangen om Bernadette” er historien om ei ung jente med hele fremtiden forran seg. Når hun en dag får en visjon om en skinnende dame, som etter hvert anses å være jomfru Maria, så forandres tilværelsen hennes og hun oppdager en vannkilde med helbredende krefter gjennom retningslinjene til denne damen. Familien som sleit seg til daglig brød får det plutselig bedre, mens Bernadette bærer på en lidelse hun ikke har fortalt noen.Filmen er sterkt katolsk. Den har en del Mariafokus og helgendyrkelse som kommer tydelig frem ettersom filmen går sin gang. Filmen påstår også klart og tydelig at Maria var helt fri for all arvesynd. Bernadette får også mynter med bilde av St. Kristoffer som beskyttende reisehelgen på sin reise til et kloster. Hvorfor kan man ikke bare stole på Gud for en god reise?

Når man får en visjon så er det viktig å se om visjonen har holdbarhet i Bibelen og om den herliggjør Jesus. Gjør den ikke dette bør man ta det med en klype salt eller frasi visjonens troverdighet fra å være fra Himmelen, noe jeg vil kategorisere hendelsen i filmen til. Filmen baserer seg på den sanne historien om Bernadette Soubirous, som ble kanonisert i 1933, og på en roman av Franz Werfel. Dette gir kanskje den katolske religionen sin støtte men etter synene hennes å bedømme så holder de ikke mål med Bibelen og det som skal til for å godkjenne slikt i henhold til klassisk kristen tro.

Filmen bærer jo noe av Guds rikes logikk og tendenser gjennom ydmykhet og det å ikke søke etter berømmelse og storhet gjennom det man opplever av visjoner. Hovedpersonen møter også mye kritikk, motstand og forfølgelse for det hun har vært vitne til. Jeg klarer allikevel ikke befinne meg i at hendelsen kan ha vært fra Gud sett fra perspektivet filmen formidler historien på.Filmen ble allikevel belønnet med fire Oscar-statuetter bl.a. for beste kvinnelige skuespiller og for beste svart hvit fotografering. Ellers er filmen gammeldags og kan fort bli noe langdryg og kjedelig hvis man er vant til fargerike og noe mer eksplosive og moderne filmer. Hvis du er ute etter en klassisk film med et sterkt kristent budskap så er nok ikke dette alternativet.
4 av 7 - -

Fin førtitalls mirakeldrama

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Bernadette er en helt vanlig jente, men som er syk mye på grunn av astma. En dag får hun et syn av en ung vakker kvinne som forandrer livet hennes. Hun vet hva hun så og står fast ved det og tror på det. Noen tror henne, andre ikke. Myndighetene ser på henne som en trussel og kirken vil ikke bry seg. Når Bernadettes syn, som skulle vare i 15 dager, begynner å skape større oppmerksomhet så må kirken ta standpunkt, og setter inn en komite for å etterforske sakens mens myndighetene prøver å stoppe munnen til Bernadette.Dette er en veldig vakker film om ei glad jente som for oss til å smile, men samtidig greier å være troverdig i sin enkelhet og ærlighet og bryr seg ikke om noe annet enn og ydmykt bøye seg under det hun har fått åpenbart. Filmen er utrolig godt laget og vi får del i kritiske stemmer fra flere forskjellige vinkler. Staten mener det er dårlig PR, kriken tror det bare er humbug, legene tror ikke på et mirakel før de ser det og familien som så gjerne vil støtte opp men som ikke helt kan tro. Alle disse synene på saken får vi fulgt nøye gjennom den omtrent to og en halv timer lange filmen varer. Når man tror filmen er ferdig så er den bare halvveis. Det er perioder der førtitalls svarthvit film kan virke litt kjedelig, men merkelig nokk så greier ”The Song of Bernadette” holde oss interessert i hvordan dette kommer til å ende, selv om jeg helt klart synes første halvdel er best. Det er utrolig vellaget ved å få mange syn på saken, men også bruken av lys og musikk er fenomenalt for tiden. Intet under at filmen vant 4 Oscar i 1943.Gamle filmer i svarthvitt er undervurdert, og jeg blir stadig overrakset hvor vellagde de er. Det er også en annen måte at troen blir presentert i de eldre filmene, og vi får et veldig positivt syn på mirakler selv om vi som ser på også må lure litt hvorvidt Bernadette virkelig så syner. Filmen forsvarer en enkel tro, der man ærlig og ydmykt står for det man har opplevd.
5.33 av 7 - -
0.5 sekunder