Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

O Brother, Where Art Thou? (2000)

I Amerika på 1930-tallet gjør fangen Everett Ulysses McGill(Clooney) og det klønete makkerparet Pete(Turturro) og Delmar(Nelson), en snedig unnamanøver fra et beinhardt fengsel i Mississippi. Med ingenting å tape, alt å vinne og med loven rett i hælene begir de seg ut på en utolig reise langs Amerikas støvete landevei, hvor trioen konstant treffer på gale og skjeve eksistenser. Målet er å nå frem til Everetts hus, hvor byttet fra et bankran ligger skjult...

Vurdering

3.83 av 2 stemmer

Fakta

1t 46min
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Ethan Coen
Manusforfatter
Joel Coen
Manusforfatter
Homer
Forfatter
Skuespillere
John Goodman
Big Dan Teague
Charles Durning
Pappy O'Daniel
Brian Reddy
Pappy's Medarbeider
Daniel von Bargen
Sheriff Cooley
Christopher Francis
KKK medlem
Produsenter
Ethan Coen
Produsent
Joel Coen
Produsent
Tim Bevan
Sjefsprodusent
John Cameron
Medprodusent
Eric Fellner
Sjefsprodusent
Robert Graf
Medprodusent
Annet
Joel Coen
Redigering
Ethan Coen
Redigering
Roger Deakins
Cinematografi
T-Bone Burnett
Komponist
Tricia Cooke
Redigering
Dennis Gassner
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

Tre fanger på rømmen

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

De tre fangene Everett, Delmar og Pete har stikki av under et fengselsarbeid og rømt. De er på flukt fra loven, som til tider ikke virker å være loven, og unnslipper alltid i siste liten. På veien møter de all slags utfordringer, spesielle mennesker og hendelser de kunne ha vært foruten. De øyner et håp når de innser sine musikalske talenter og ser at de faktisk kan ha en lovende karriere foran seg. Kan dette hjelpe Everett tilbake på rett kjøl med kona som han skilte seg etter å ha havnet i fengsel?Budskapsmessig er dette en ganske så overfladisk affære. Kristne elementer kommer fram, men mer på en spottende og overfladisk måte som ikke gir filmen noe som helst mening for den kristne seer. Det er vanskelig å vite om Coen brødrene har noen baktanker med det, men vi er vitne til ”frelse” i massedåp, en pengegrisk bibelselger, noen gamle kristne sanger, to fanger som hevder å ha fanget troen og Everett, spilt av George Clooney, som viser at det er intellektet som er gjeldende og at Gud egentlig er en illusjon. I tillegg til dette så bannes det vel mye, noe som kanskje ikke er så uvanlig for fengselsfugler.Selve filmkvaliteten er det ikke så veldig mye å klage på og filmen byr på mye fengende countrymusikk. Skuespillet er tilrettelagt på en noe komisk måte, en rolle som bl.a. ikke er den mest vanlige for George Clooney. Coen brødrene(”A Serious Man”) får det slik de vil med filmen noe to Oscar nominasjoner også viser til.Fans av Coen brødrene vil sikkert nyte filmen, men er du en kristen så er dette nok ikke en film jeg ville anbefalt. Det gjør det kristne budskapet overfladisk og lettsindig, og noe som ellers kunne blitt en god komedie ender i en tragedie for den enkelte kristne som ønsker noe med skikkelig kjøtt på beina. Noen små uskyldige morsomheter kan filmen inneholde, men stort sett ikke mer enn det!
3.33 av 7 - -

Morsomt småreligiøst fra Coen

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

"O Brother, Where Art Thou?" har allerede religiøse undertoner i tittelen, og jeg var spent på hvor mye og hva slags religiøst karakter som forekom i filmen. Det var ikke så veldig dypt religiøst, men det dukker opp flere småting som har relevans og kanskje hinter til en dypere innsikt, sammen med en del gode gamle country gospel låter. I bunn å grunn er nokk filmen ment til å få oss til å le både ved å være morsomt men også ved å overdrive litt både på det religiøse området men ellers også - men det blir gjort med en fengende sjarm og gode skuespillerpresentasjoner.Det handler om tre rømlinger som skal finne en skatt som Everett(Clooney) har gjemt bort. På veien blir to av disse frelst fra synden - og filmen gjør det klart at man fortsatt de er bundet til jordiske lover. De to nyfrelste takler sitt "nye" liv litt i uvitenhet men også litt ved å prøve å forandre seg og å leve rett. Lett forklarelige mirakler er også et tema, men her også må Everett se bli forundret og vi sitter igjen med at kanskje ikke alle mirakler går an å forklare, og selv om det går an så kan de fortsatt være mirakler.Bortsett fra dette, så møter vi på en hyklerisk bibelselger(Goodman), en gjeng med Ku Klux Klan, en blind spåmann, tre Sirener og en bankraner som dreper kuer. Grunnen til en rar miks er at "O Brother, Where Art Thou?" baserer seg løst på Homers "Odysseen", samtidig som handlingen er satt til en religiøs del av Amerika under den store depresjonen.For meg fungerer den veldig fint som lett og morsom underholdning, med noen gode gamle sanger man kan synge med til. På soundtracket finner du sanger som blant annet "I'll Fly Away", "Down to the River to Pray", og musikken i seg selv er nesten en grunn til å få med seg filmen.
4.33 av 7 - -
0.33 sekunder