Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Osama (2003)

OSAMA forteller historien til en 12 år gammel afghansk jente, som får hele livet sitt snudd på hodet når Taliban tar over styringen i landet.

I følge deres lover kan ikke kvinner jobbe, og de kan heller ikke bevege seg fritt uten mannlig følge. Dermed mister mora jobben på sykehuset, ektemannen har hun allerede mistet i krigen. Plutselig står tre generasjoner kvinner uten inntekt, og uten mulighet til å bevege seg fritt omkring. Så kommer bestemora opp med en plan; klipp håret til jenta, kle henne ut som gutt og bruk henne som ledsager. I desperasjon går mora med på denne planen, og ei redd lita jente forberedes til sin debut som gutten Osama. Mora overbeviser en av farens gamle krigsfeller til å ansette Osama som assistent, og han prøver å lære jenta hvordan gutter oppfører seg. For Osama fører forvandlingen til en hverdag preget av konstant dødsangst, og det tar heller ikke lang tid før Taliban fatter mistanke. Osama har imidlertid en støttespiller i tiggergutten Espandi, som kjenner til hemmeligheten, men til tross for tapre forsøk klarer han ikke å forhindre avsløringen. Og Osama går en ubarmhjertig skjebne i møte.

Vurdering

4 av 2 stemmer

Fakta

1t 19min
Språk: Pashtu, Engelsk, Dari

Medvirkende

Regissør
Siddiq Barmak
Forfattere
Siddiq Barmak
Manusforfatter
Skuespillere
Zubaida Sahar
Mor
Arif Herati
Espandi
Marina Golbahari
Osama
Produsenter
Siddiq Barmak
Produsent
Makoto Ueda
Produsent
Mohsen Makhmalbaf
Sjefsprodusent
Julie LeBrocquy
Produsent
Julia Fraser
Produsent
Annet
Siddiq Barmak
Redigering
Ebrahim Ghafori
Cinematografi
Mohammad Reza Darvishi
Komponist
Akbar Meshkini
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

Kvinneundertrykkelse under Talibans styre

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”Osama” er en oppsiktsvekkende film laget av den afghanske regissøren Siddiq Barmak, og inspirert etter en sann historie. Den tar for seg en fattig afghansk familie, hvor den eneste gutten er død, noe som betyr ekstremt vanskelige forhold for familien, siden jenter ikke kunne jobbe og vise seg utenfor husets vegger slik som gutter. Dette fører til at de må kle ut datteren sin til en gutt for å ha et håp om å overleve undertrykkelsen og grusomhetene fra Taliban.Filmen viser oss hvordan radikal Islam kan påvirke et samfunn og virkelig undertrykke kvinnene til noe usselt og unyttig. Filmen gir oss innblikk i koranpugging og andre øvelser som mannfolkene måtte lære seg fra gutteben av. Spørsmålet blir da hvordan denne jenta, utkledd som gutt, kommer til å overleve i dette mannsdominerte samfunnet uten å bli oppdaget. Vi ser hvordan kvinnene her ser seg selv urettferdig behandlet og sukker ut til Gud om denne urettferdigheten som Taliban utøver mot dem.

I Bibelen ser vi hvordan Jesus kom for å redde og frelse de fattige og undertrykte og sette dem i frihet. Hos Jesus var det ikke noe kvinnediskriminering og undertrykkelse, han kom for å gi mennesker hvile fra sine tunge byrder. I denne filmen ser vi klart at slik form for radikal Islam fører med seg tunge byrder som virkelig ser ut til å tynge disse kvinnene.Filmen starter på en dokumentaraktig måte der en utenlandsk journalist filmer det som skjer og fortsetter da etter hvert på en vanlig filmatisk måte, bare ikke så amerikansk som vi er vant til å se.

Det er vanskelig å vurdere om skuespillet er bra eller dårlig siden det snakkes mest afghansk og persisk dialekt. Noen ganger kan skuespillet virke veldig uekte, mens andre ganger klarer spesielt hovedpersonen å vise god innlevelse i rollen sin. Filmen kunne gjerne hatt frem mer musikk som kunne vært med og vist oss litt mer av den afghanske kulturen og gitt litt mer stemning til en film som fort kan bli litt langtekkelig for den som kanskje ikke er så interessert i temaet den prøver å formidle.

Filmen er den første hel afghanske filmen gjort etter Talibans fall og ble også vinner av en Golden Globe for beste utenlandske film.Jeg synes at ”Osama” starter noe tregt, men etter hvert blir den mer interessant men samtidig også litt grusom å se. Den har noen langtekkelige sekvenser som kan gjøre filmen noe langdrøyd, men er man av den typen som fort blir fasinert av en annen type filmstil enn det man er vant til så har nok ikke det så mye å si på det den prøver å formidle. Filmen blir ekstra sterk når den bærer på røtter fra virkeligheten og gir oss også et mer eller mindre filmatisk virkelighetspreg. En viktig men noe deprimerendes og mørk film som er verdt å se for dypere innsikt i en virkelighet litt lenger borte fra den ”verden” vi lever i!
4 av 7 - -

Overleve med Taliban, som kvinne

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Det er ikke veldig ofte man ser Afgansk film om hvordan mennesker lever under det Talibankse regimet, og Osama er således en annerledes filmopplevelse. Den handler kort om en jente som må kles eg som en gutt for å kunne arbeide og skaffe mat til familien siden jenter ikke har lov til arbeid.Det er ikke mye kristent budskap i en film som handler om Islam, men det er en budskap om at Gud er noen annen enn det Taliban sier, og ikke minst at Islam er mer enn Taliban. Osama handler også en del om kvinners plass i et Islamsk samfunn, og er et ralistisk inblikk i samfunnet i Afganistan og Talibans grusomheter.Kvaliteten er ikke veldig god hele veien, men den er realistisk, og jeg tror vi alle trenger å se en annerledes og sterk film som denne innimellom, selv om det ikke er noe vi er vant med fra Hollywood.
4 av 7 - -
1.08 sekunder