Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Amen (2002)

Vi befinner oss i begynnelsen av den andre verdenskrigen. Kurt Gerstein(Tukur), en genial tysk vitenskapsmann, blir bedt av SS om å være leder av Instituttet for Hygiene.
Gerstein blir sendt til Østfronten, for å føre tilsyn med vannrensningen. Men han blir raskt bedt om å hjelpe med et “spesielt prosjekt”, skadedyr har begynt å overføre dødelige sykdommer blant tyskerne. Gerstein utvikler Zyklon-B, en dødelig kjemisk gass som han tror skal brukes til å drepe skadedyr. Men da Gerstein oppdager at hans oppfinnelse blir brukt til å drepe mennesker, begynner en følelsesmessig ransaking av hans kristne verdier. Han bestemmer seg for å forråde SS ved å informere den katolske kirke om planene for Holocaust...

Vurdering

5.34 av 2 stemmer

Fakta

2t 6min
Eyewitness

Medvirkende

Regissør
Costa-Gavras
Forfattere
Costa-Gavras
Manusforfatter
Rolf Hochhuth
Forfatter
Skuespillere
Marina Berti
La Principessa
Richard Durden
Ambassadør Taylor
Gunther Maria Halmer
Pastor Dibelis
Justus von Dohnanyi
Baron Von Otter
Ulrich Tukur
Kurt Gerstein
Fredrich von Thun
Gersteins far
Antje Schmidt
Fru Gerstein
Produsenter
Andrei Boncea
Produsent
Michele Ray-Gavras
Produsent
Annet
Armand Amar
Komponist
Yannick Kergoat
Redigering
Patrick Blossier
Cinematografi
Ari Hantke
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

SS agenten som gikk imot SS

Her er nok en film om andre verdenskrig som tar for seg noe av det tragiske som fant sted. Denne filmen derimot tar for seg begynnelsen av krigen og SS soldaten Kurt Gerstein som er en av de få som får førstehåndsinnsikt i utviklingen av giftgassen Zyklon B og hva det skulle bli brukt til. Som protestantisk kristen så kan han ikke tolerere det han får vite at gassen blir brukt til og gjør alt det som er i hans makt til å forhindre verst tenkelige scenario. Med på laget sitt får han den katolske presten Riccardo og sammen så prøver de håpefullt å nå paven med denne grufulle informasjonen de bærer på, slik at han kan få det ut i pressen og la verden høre sannheten om det som foregår for så muligens få en stopper for dette. Det hele blir ikke lett og Kurt må lide for sitt standpunkt!”Amen” er en sterk film om krigens uskyldlige offer, først og fremst utviklingshemmede og jøder som blir lurt til gasskamrene for så å bli tatt livet av. Filmen er en slags samhandling om jøder, katolisisme og protestantisme. Lærene kommer ikke så tydelig fram siden dette ikke er en film og lærespørsmål eller teologi. Man kan derimot vise at man ikke avskyr hverandre som mennesker, men kan samarbeide på de ikke-teologiske områdene og vise at menneskeverd, i dette tilfellet når det kommer til utviklingshemmede og jøder, var et viktig område å kjempe på enten man var katolikk eller protestant.

Filmen bærer et sterkt bilde over dagene som går der ingen virker å bry seg eller ha noen anelse over hva som holder på å skje med jødene, bortsett fra de to overnevnte personene. Bildet viser i første omgang fulle toglass på vei til gasskamrene og så tomme toglass på vei fra gasskamrene, med en og samme type musikk hver gang de viser disse klippene, og det er ikke få ganger.Filmen gjør det bra til å innholde flest utenlandske(ikke amerikanske) skuespillere i de sentrale rollene. Vi møter bl.a. Ulrich Tukur og Sebastian Koch som også er kjent fra lignende filmer. Ulrich Tukur kan vi bl.a. se i filmen om Dietrich Bonhofeffer, ”Bonhoeffer: Agent og Grace” fra år 2000.Et interessant stykke film som til tider kan stå litt på stedet hvil, men samtidig holde en fengslet i grusomhetene med et glimt av håp for noen av de få som ble reddet i det lange løpet disse grusomhetene foregikk. Far til regissøren Costa-Gavras var sentral i motstanden mot nazistene under andre verdenskrig. Dermed vet han godt hva han har begitt seg ut på når det gjelder denne filmen.

Verdt en titt for den som er interessert i et lite innblikk i et av mange kamper som ble kjempet mot nazistene under andre verdenskrig.
5 av 7 - -

Realistisk og viktig om utryddelse

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”Amen” kom ut på DVD i Norge for første gang April 2009, selv om filmen ble laget i 2002. Det er en viktig film som tar for seg gassingen av jødene og kristnes forhold til dette. Vi får en titt fra begge sider, noen kristne som kjemper om å fortelle om dette videre og på de andre siden flertallet som lukker sine øyne og ører til masseutryddelsene inkludert paven. Vi følger tett opp til personen som utviklet Zyklon B, gassen nazistene brukte på jødene, med tanke på å utrydde bakterier fra drikkevann. Når han oppdager hva gassen egentlig brukes til blir han forskrekket, og prøver å informere kirken slik at de kan fordømme gassingen og samle nokk motstand til å sette en stopper for grusomhetene.Filmen greier godt å skille mellom ekte kristendom og kirkens politikk, og gir et godt innblikk i vårt ansvar som kristne å kjempe mot all urett, ikke bare det som skjer i andres navn men også det som skjer i Jesu navn og det urett som lar skje i Jesu navn. Altfor mange filmer er ensidige med å sette kirken og de kristne i dårlig lys. Dette gjør ”Amen” veldig realistisk og troverdig, men også viktig historisk. Samtidig så viser filmen litt hvor vanskelig det er for den paven å fordømme handlingene til Tyskland når de prøver å være nøytrale i konflikten. Med god kvalitet og godt skuespill har Costa-Gavras laget en film som virkelig berører viktige historiske faktum som ikke må glemmes eller gjentas.
5.67 av 7 - -
0.49 sekunder