Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Bible: In the Beginning... (1966)

Vi følger med den bibelske historien fra Skapelsen og helt til Abraham, gjennom de 22 første kapitlene i Bibelen. Vi får være vitne til Skapelsen av hele jorden, Adam(Parks) og Eva(Bergryd) og syndefallet, vi får være med Noa(Huston) på byggingen av arken, på språkforvirringen ved Babel, samt den klassiske historien om Abraham(Scott)!

Vurdering

4.67 av 1 stemme

Fakta

2t 48min
The Bible
Land: USA, Italia
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Orson Welles
Manusforfatter
Vittorio Bonicelli
Manusforfatter
Christopher Fry
Manusforfatter
Jonathan Griffin
Manusforfatter
Ivo Perilli
Manusforfatter
Mario Soldati
Manusforfatter
Skuespillere
John Huston
Noa, Gud, Slangen, Forteller
Peter O'Toole
De tre englene
Robert Rietty
Abrahams tjener
Rossana Di Rocco
Jafets kone
Giovanna Galletti
Syndig kvinne
Stephen Boyd
Nimrod
Produsenter
Luigi Luraschi
Medprodusent
Annet
Ennio Morricone
Komponist
Ralph Kemplen
Redigering
Alberto Gallitti
Redigering
Toshiro Mayuzumi
Komponist
Giuseppe Rotunno
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

5 historier i 1

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Denne bibelfilmen tar for seg de fem første og store hendelsene i det gamle testamentet, nemlig Skapelsen og historien om Adam og Eva, Kain og Abel, historien om Noa som bygde arken, Babels tårn, og til slutt historien om Abraham. Alt dette blir vevd sammen inn i en ganske fin og bibeltro men endel forkortet historie om 1. Moseboks 22 første kapitler.Det hele starter med Skapelsen som desverre etter min mening blir noe dårlig portrettert og det hele virker så mørkt og dystert og kvaliteten på det kunne ha blitt mer fargerik og lys. Samtidig så virker det som om Adam og Eva kjedet seg i Edens hage og at de virket ganske triste og lei seg, selv før syndefallet. Man kunne ha satt inn en tydeligere kontrast som viste livskvalitetsforskjellen før og etter syndefallet. Skapelseshistorien i filmen er bibeltro med utelater noen sitater og vers for å ikke lage filmen lengre enn nødvendig men uten å motsi det bibelske. Allikevel blir det hele en blanding av skapelse og naturfilm. Vi følger Adam og Eva som blir utvist fra Edens hage og livet deres etter det, og Kain som dreper Abel blir portrettert på en helt grei måte.

Historien om Noa blir en interessant reise og noe komisk men samtidig noe langtekkelig og kjedelig når historien mangler sin storslagenhet. Litt artig å se bl.a. isbjørner innta arken samt noen trege skilpadder som rekker arken akkurat tidsnok. Man kan jo også kritisere arken og bygningen av den om den virkelig hadde tålt uværet, men det er en sak man kan diskutere med snakkesalige teologer om. Vi merker tross dette at Noa tar seg god tid til dyrene og viser at han bryr seg om dem også! Mot slutten av historien om Noa så ser vi et artig laget stamtre som fører oss da videre inn i historien om Babels tårn som er ganske godt laget!

Filmen går videre og avsluttes med historien om Abraham og hans trosreise. Filmen dropper noen hendelser men vi får være med på historien om Ismael og Isaks begynnelse. Det lille jeg stusset på var at Abraham og Isak, på vei til Moriafjellet der Isak skulle ofres, går gjennom Sodomas ruiner og stopper opp der og Abraham forteller Isak noe om hva som skjedde der samtidig som Abraham viser noe av sin desperasjon fremfor Gud, men går videre i troen på at Guds vilje vil skje.

Generelt så er historien helt grei men noe enkelt laget, samtidig så synes jeg Abraham og Sara er noe oversminket til rollene sine der Sara ligner mer på en Egypter enn seg selv. En annen ting jeg stusset på var at Abraham i filmen visste at hans sønn skulle hete Isak, 5-6 år før Isak ble født. Det er litt imot det Bibelske, men samtidig en liten bagatell. Situasjonen oppstår når Hagar trygler Abraham om å la velsignelsen kommer over Ismael, men Abraham holder fast i sin tro at den skal skje gjennom hans kommende sønn Isak. Rollefiguren til Abraham synes jeg er litt trist, alvorlig og upassende, og hele histroien blir på en måte utifra det.Filmen er jo ganske godt laget til å være så gammel som den er men samtidig så er den litt rar og når budsjettet er på 18millioner dollar på tiden filmen ble laget så burde man klart å yte noe mer synes jeg, men alt i alt går det helt greit. Samtidig kunne man også kortet filmen ned noe isteden for å dra den ut på endel steder. Filmen tok fem år å produsere og ble nominert til en Oscar for beste musikk av Toshiro Mayuzumi. I de forskjellige rollene møter vi kjente skuespillere som Richard Harris, Stephen Boyd, Peter O'Toole, Ava Gardner mf.

I 2000 ble det laget en forlenget men samtidig en mer innpakket versjon som kan minne noe om denne, men som tar for seg alle fem Mosebøkene på en gang.
4.67 av 7 - -
0.48 sekunder