Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Ark (2015)

Gudfryktige Noah og hans kone Emmy jobber på et jordbruk i et ørkenlandskap med deres sønner Shem, Ham og Japhet og deres koner samt deres yngste tenåring, Kenan. På et besøk til den hedenske storbyen møter Kenan den vakre Sabba(som er datter av Noahs ateistiske venn Paul) og faller for henne og den livstilen hun lever. Han besøker henne ofte på natterstid uten at familien vet noe om det.

Når en engel forteller Noah at han må bygge en ark siden det kommer en stor flom som utrydder alt liv på jorden, tar Noah det seriøst men er nødt til å overbevise sin familie om det som er på vei. Det er ikke enkelt, og det hjelper ikke at han blir latterliggjort i byen. Det er ikke tegn til regn og ryktet sprer seg om en man som bygger en båt midt i ørkenen helt alene.

Vurdering

3.65 av 2 stemmer

Fakta

1t 28min
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Kenneth Glenaan
Forfattere
Tony Jordan
Manusforfatter
Skuespillere
Georgina Campbell
Aris
Hannah John-Kamen
Nahlab
Nico Mirallegro
Kenan
Jack Monaghan
Mark
Antonia Thomas
Sabba
Ashley Walters
Engelen
Don Warrington
Paul
Produsenter
Tony Jordan
Sjefsprodusent
Jules Hussey
Produsent
Andrew Boswell
Sjefsprodusent
Polly Hill
Sjefsprodusent
Bianca Gavin
Produsent
Belinda Campbell
Sjefsprodusent
Annet
Michael Ralph
Produksjonsdesign
Tim Fleming
Cinematografi
St. John O'Rorke
Redigering
Magnus Fiennes
Komponist

Lignende filmer

Anmeldelser

Noa med moderne nykker

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

I skyggen av storfilmen “Noah” fra året før kom en litt enklere produksjon fra Storbritannia laget for TV som het “The Ark”. Det er litt uvant å høre skuespillere snakke britisk i Noas tid, men samtidig så er det jo forståelig. Det er likevel tydelig moderne preg over det hele, alt fra hvordan romantikken fungerer til kritikken menneskene har mot Gud der alt fungerer som om det var i moderne tid. Det er som å oversette og kritisere et moderne samfunn til Noas tid og så lage film av det sammen med alle de problemer og argumenter vi ser i dag.

Det må selvsagt diktes en del og det brukes en god del tid på å bygge et forhold til familien til Noa og deres relasjoner og det er noe lettsindig over det hele i klassisk britisk humor stil. Alle hovedkarakterene er lett å like. Det bygges opp til noe, og det er at familietilknytningene til Noa gjør det vanskeligere å skille vei og for å vise at det Noa har er verd å ta vare på. Der film og Bibel møtes virker det som at det er noe som passer mens andre ting er det tatt friheter på. For eksempel så har Noa fire sønner, andre mennesker enn familie blir med i arken etc. Den er uansett tro til et positivt bibelsk budskap.

Det er viktig å få med seg at dette ikke er hele Noa historien, det er fokus på familien, overtalelsen og byggingen av arken, ikke så mye av selve floden. Det gjør at slutten kommer litt brått på uten at det ødelegger filmen eller gjør at den ikke er severdig, for det er den.
4 av 7 - -

En noe vaklende fremstilling av Noah

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

I kjølevannet av storfilmen ”Noah” (2014) med Russell Crowe i hovedrollen følger en billigere versjon, laget for fjernsyn. Denne tar for seg Noah og familien hans som lever ute på landet, et godt stykke unna den larmende byen med all sin vold og umoral. En sjelden gang tar Noah seg en tur til byen for alminnelige ærend og nå får den fjerde og yngste sønnen til Noah, nemlig Kenan, en introduksjon for den ondskapen som verden har å tilby. Noah er sikker på at Kenan vil få avsmak, men når han møter Sabba, datteren til kjøpmannen som Noah regelmessig handler hos, så blir det allikevel ikke så lett å holde ham unna ”verden”. Det hele spisser seg opp når Noah får beskjed av Guds sendebud om å bygge en ark som vil utslette alt liv pga. ondskapen som herjer. Ingen vil tro Noah, ja ikke engang hans nærmeste, men Noah setter i gang byggingen tross alt motstand i form av latter og hån.

Denne Noah filmen fokuserer mest på forholdet hans til familien og livet ute på landet, før og under byggingen av arken. Selve flommen får ikke særlig plass i historien. Det er klart at Bibelen ikke bretter ut om livet til Noah og familie, så noen friheter kan filmskaperne få lov til å ta, bare innholdet ikke går direkte imot Bibelens ord. Så la oss først ta en titt på hvordan denne Noah filmen klarer seg når man speiler den opp mot Guds Ord. Det positive er å se at Noah står fast ved det Gud har fortalt ham om å bygge arken, selv om alle går imot ham. Det er også interessant å se hvordan filmskaperen velger å portrettere mulige scenarioer under denne tiden som helt sikkert var krevende for både Noah og familien hans. Vi vet ikke hvorfor sønnene til Noah ikke hadde barn, selv om de var gift. Filmen gir oss allikevel en teori. Teorien går ut på at alle bodde i samme hus og dermed var det ingen av sønnene og konene deres som følte seg helt trygge på å utøve sine seksuelle behov for familieøkning med familie ved neste vegg. Teorien er tynn, men interessant forsøk fra manusforfatter. Et annet interessant felt er at mennesker er veldig opptatt av vitenskapen, og vi møter også på ateister, som bl.a. kommer med de vanlige argumentene: ”Hvem designet designeren” og ”Jeg tror bare på det jeg kan se”. Og det kan godt hende at det var slik på den tiden også når Bibelen snakker i Matt 24:37 at: ”…som det var i Noahs dager, slik skal det også være når Menneskesønnen kommer.” Og vi lever i de siste tider, og den sekulære vitenskapen har meget høy status og fornekter også at en flom i Bibelske proporsjoner skal ha funnet sted.

Når det kommer til Noahrollen i filmen så kommer også noe av skuffelsen. 1.Mos. 6:9 forteller bl.a. at ”Noah vandret med Gud.” Denne vandringen ser man lite av. Bl.a. burde det komme klarere fram i filmen enn i form av en typisk amerikanisert bordbønn. Noah setter veldig pris på familien sin, og det er bra, men når det viktigste som Noah formidler barna opp igjennom oppveksten er å ta vare på familien og det å kunne forsørge seg selv/familien uten å nevne eller oppfordre å ha Gud som Herre og overhodet i familien. I motsetning møter man på en sliten og middelmådig Noah, og det er ikke så rart når arken ser ut til å ha blitt bygget på under et år i filmen, når Bibelen hinter til at det tok mye lengre tid.
Den andre tingen som Bibelen nevner om Noah var at han var en rettferdighetens forkynner (2.Pet.2:5). Selv om vi ser et sted der han prøver å forkynne for den ugudelige folkemengden i byen, så synes jeg budskapet kommer noe svakt og overfladisk ut. Men allikevel et dugbart forsøk! Filmen ilegger Noah også en fjerde sønn, nemlig Kenan som er ugift, men på utkikk. Han vet heller ikke om han tror på Gud. Han blir fristet av ondskapen i byen gjennom ei jente som han faller for. Det hele ender ikke så veldig godt kan vi si. Bibelen er ganske klar på at Noah hadde tre sønner, Sem, Kam og Jafet, i hvert fall tre sønner blir nevnt og tre sønner med sine koner som blir med på arken. En av sønnene til Noah oppkaller sønnen sin etter Kenan, som i Bibelen går under navnet Kanaan. Hele familien ser også ut til å være sterke motstandere av faren når han bygger arken. Bibelen er taus på området, men mye tyder at familien var Gudfryktige sammen med Noah, når vi vet at Noah vandret med Gud! En vandring med Gud vil også kunne gjenspeile seg i ens familie.
I filmen er vi også vitne til en flokk med fattige og utstøtte (kan det se ut som) som har tatt imot budskapet til Noah og får bli med på arken, noe som er direkte i mot det Bibelen taler om.
Det er heller ingenting som tyder på at klima og landskap var tørt, ørkenlig og tilsynelatende noe ufruktbart. Hele fossilarkivet som jeg tror er rester av flommen, vitner om en sterk vegetativ tid i tiden før flommen. I etterkant av flommen ble ørkenlandskaper og slikt mer aktuelle, mer slik som vi kan se etter at flomvannet hadde sunket helt mot slutten av filmen. Bibelen sier også at Gud lukket døren til arken etter at alle hadde gått inn (1.Mos.7:16). I filmen er det Noah og familien som sliter i et tau for harde livet for å få lukket døren.

Kvaliteten på filmen er ikke det helt store. Spesialeffektene er spart på. Ledelsen av dyrene til arken blir portrettert med et par høye giraffer og andre dyr langt i horisonten på vei til arken. Ellers ser vi ikke stort til dem. Flommen blir portrettert på en fattigslig og lettvint måte uten de store spesialeffektene. Arken derimot har en noe mer troverdig størrelse, men ser ikke helt ut til å være laget med de bibelske proporsjonene. Ondskapen og umoralen som blir portrettert begrenser seg kun til en tilsynelatende liten by, så hele filmen er veldig begrenset i sin utstrekning og man mister dermed noe av filmens universelle helhetsopplevelse, og det gjenstår enda å se en fullt ut god bibelsk fremstilling av Noah og syndefloden, og med gode spesialeffekter på de aktuelle områdene. Skuespillet er noenlunde ok og er med på å redde denne fra total undergang. ”The Ark” finnes i skrivende stund ute på den norske Netflix.
3.3 av 7 - -
0.44 sekunder