Noas ark (1999)
Tvillingbyene Sodoma og Gomorra er midt i en krig da Gud ber Noa(Voight) forlate byen sammen med sin familie. Etter en tid gir Gud ordre til Noa og hans tre sønner om at de skal bygge en båt, en båt så stor at de kan romme to eksemplarer av alle dyr på jorden. Gud vil ødelegge jorden for så å begynne skaperverket på nytt med Noa og hans familie. Seilasen byr på mange prøvelser som storm og pirater!
Vurdering
4 av 1 stemme
Fakta
Medvirkende
Regissør
John Irvin
Forfattere
Peter Barnes
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
Jon Voight
Noa
Noa
Terry Norris
Prest
Prest
James Coburn
Vandrende selger
Vandrende selger
Mary Steenburgen
Naamah
Naamah
Emily Mortimer
Ester
Ester
Joseph Spano
Mika
Mika
Max Phipps
Jezer
Jezer
Carol Kane
Sarah
Sarah
Mark Bazeley
Sem
Sem
Produsenter
Robert Halmi Sr.
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Stephen Jones
Produsent
Produsent
Annet
Paul Grabowsky
Komponist
Komponist
Mike Molloy
Cinematografi
Cinematografi
Ian Crafford
Redigering
Redigering
Leslie Binns
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Lignende filmer
Anmeldelser
En litt annerledes Noafilm
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
Denne versjonen av den klassiske historien om Noa's ark blir en ganske actionfylt, dramatisk og ikke minst komisk reise gjennom tiden da ondskapen florerte som aldri før og Gud måtte sette en stopper for det hele ved å be Noa om å bygge en ark av gofertre. Vi møter et ganske stjernespekket skuespiller team med bl.a. Jon Voight, F. Murray Abraham, Mary Steenburgen og James Coburn.
I starten av filmen sier den ifra at det er tatt noen friheter under filmproduksjonen for å få historien til å bli mer dramatisk beskrevet. Noen ganger går frihetene litt for langt, noen ganger blir det bare teit, mens andre ganger så fungerer det fint og man får frem gode poenger som man kanskje ikke hadde tenkt på før. F.eks. det at Gud forteller Noa at han vil gråte over verdens synder i 40 dager og 40 netter, som jeg synes ihvertfall var et godt bilde på syndefloden.
Filmen tar merkelig nok også hendelsen i Sodoma og Gomora og flytter den til Noas tid, kanskje for å illustrere ondskapen i verden. I dette tilfellet er Lot bestevennen til Noa som da får muligheten til å flykte før ødeleggelsene finner sted. Fra bibelsk perspektiv så skjedde hendelsen under Abrahams tid.
Tross endringene så møter vi en ydmyk og Gudfryktig Noa som ser seg avhengig av Gud isteden for andre menneskers meninger. Filmen er også temmelig klar over at det er blitt tatt friheter idet man følger historien, f.eks. når Noa og kona hans samtaler sammen: Noa sier: «Kanskje møter vi en dag en skriver som kan bringe dette videre.» Så sier kona, Naamah: «Man kan ikke stole på dem. De forandrer på det som har skjedd. Hvis de får fortelle historien sier de nok at vi aldri var der.» Ganske komisk og sant selvom det ikke er sant allikevel.
Filmen tar også frem hvor overlegen og allmektig Noas Gud er i forhold til alle dem som hadde mange forskjellige Guder som ikke kunne utrette noe som helst.
En annen ting jeg stusset litt på var det at «Gud» sier i filmen at Han vil oversvømme synden for alltid. Men det stemmer jo ikke, for etter syndefloden, ettersom generasjonene gikk så florerte synden allikevel, og Bibelen kan ikke fortelle oss at Gud skulle ha sagt noe sånt.
Menneskene snakket og klaget over at det ikke hadde regnet på lenge, men hvis man trekker sammen forskjellige tråder rundt dette fra Bibelsk perspektiv så hadde det ikke regnet noe i det hele tatt før syndefloden men at det var fuktigheten som skapte vann, drikke og avling for menneskene. Når vannflommen kom så står det at himmelens sluser ble åpnet og dvs. at det faktisk kunne vært et tykt vannlag rundt atmosfæren som gjorde det bl.a. mulig å leve lenger enn idag. Gud gav også regnbuen som tegn på at Han aldri mer ville sende en slik flom, og regnbuen er et naturlig følge når det regner og solen skinner. Men dette er bare noen ting man kan pirke på og filosofere over.
Andre tilegsting som filmen legger til som det ikke står noe om i Bibelen er at de møter en handelsmann i en egenbygd båt som kommer og skal bytte varer med Noas familie under flommen. Det tyder kanskje på at noen ikke hadde druknet med engang men hadde funnet seg en flåte eller mindre båt for å overleve lengst mulig. Vi ser også hvordan Lot tar full del i Ondskapens side og blir leder får flere skip av sjørøvere som skal overta arken, men som de da ikke greier fordi Gud er med Noa. Jeg synes disse hendelsene var unødvendige og gjorde nok ikke filmen noe mer dramatisk, men bare mer teit.
Filmen finner også på at Gud tar en liten tenkepause på om Han allikevel skal utrydde Noa og resten på arken, og mens Han tenker så får Noa og folket klare seg på egen hånd, og da kan man også lære og se hvordan et samfunn kan bli uten Gud hvor forvirring, depresjon, mytteri og ondskap ville herjet, slik vi får en liten smakbit av i arken til Noa. Men allikevel en ubibelsk hendelse.
Mannskapet stiller stadig noen filosofiske spørsmål om ting de lurer på. Den tar også frem situasjoner i arken som vi kanskje ikke har tenkt så nøye over når det kommer til alt fra insekter og larver til ryddig av avføring.
Det finnes nok flere ting man kunne pekt ut som ubibelske og merkelige, men de jeg har plukket ut er vel de mest sentrale og nødvendige å ta frem. Resten får seerne bedømme!
Kvalitetsmessig er denne helt OK. Noen av spesialeffektene kunne ha blitt utarbeidet noe bedre men i sin helhet så går det ann å leve gjennom filmen tross litt labre effekter. Skuespillet er så som så litt opp og ned, med noe teit og tynn humor som kan senke filmens standard litt og gjøre den noe useriøs, mens andre ganger er humoren der og løfter opp filmen et par hakk. Kvaliteten på Arken er dermed mye bedre enn andre Noafilmer har klart å vise frem, og det skal den ha, man får på en måte en litt mer realistisk og holdbar arkfølelse i denne filmen enn de andre som er blitt laget som f.eks. «Bibelen: Genesis» og «The Bible» fra 1966.
Filmen har endel man kan putte fingeren på og det trekker noe ned, men som sagt, så har den også poenger som man kan ta til seg.
Filmen kan bli litt kjedelig med dens 2 timer og 40 minutter og kunne godt vært kuttet ned med over en time synes jeg for den kommer med endel unødvendig handling og dødtid som bare omtrent blir kjedelig isteden for fengende til historien filmen prøver å fortelle. Hvis du er lei av andre filmer om Noa, så kan du jo prøve denne allikevel.