Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Samson and Gideon (1965)

Filmen handler om to gammeltestamentlige ledere fra Dommernes bok. I første del møter vi Gideon(Garrani), den motvillige lederen som forsvarte Israelsfolket mot Midjanittene. Den andre delen gir oss et innblikk i livet til Samson(Geesink), Nasireeren som ble gitt makt fra Gud til å gjøre store ting, helt til han begikk kompromiss og var ulydig mot Gud.

Vurdering

3.33 av 1 stemme

Fakta

1t 26min
I grandi condottieri
Land: Italia, Spania
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Francisco Pérez-Dolz
Forfattere
Marcello Baldi
Manusforfatter
Ottavio Jemma
Manusforfatter
Tonino Guerra
Manusforfatter
Flavio Niccolini
Manusforfatter
Robert Cordis
Manusforfatter
Skuespillere
Fernando Rey
Den fremmede
Maruchi Fresno
Kona til Gideon
Giorgio Cerioni
Jeter - Gideons sønn
Rosalba Neri
Dalila
Ivo Garrani
Gideon
Consalvo Dell'Arti
Sergio Ammirata
Lucio De Santis
Nabur
Anton Geesink
Samson
José Jaspe
Zebaj
Annet
Teo Usuelli
Komponist
Marcello Masciocchi
Cinematografi
Giuliana Attenni
Redigering
Raffaele Masciocchi
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

To historier i ett fra Dommernes bok

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Her får vi nok et eksempel på en gammel bibel film. Vi møter Gideon og hans kamp mot midjanittene med kun 300 av sine menn. Den siste halvdelen får vi en rask gjennomgang av Samson og hvilken rolle han spilte i Israels frigjørelse fra filisterne.Filmen holder seg ganske godt til Bibelen, men går litt for fort fram og tar ikke med alt. Dette synes jeg fungerer helt greit, siden filmen ellers hadde blitt altfor langtekkelig og kjedelig. Jeg har ikke sett en filmatisering av historien om Gideon før, så det var interessant å se hvordan det gikk til.

Noe skuffende er det at den ikke tar med når Gideon ødelegger altrene til Ba’al, når selveste avgudsdyrkelsen var hovedgrunnen til at Gud forlot Israel i midjanittenes makt. Gideon er også litt for sutrete i forhold til Herrens engel, men dette kommer seg etter hvert.

I historien om Samson så åpenbarer Gud seg for Samsons far og ikke til moren slik Bibelen sier det i Dom.13:3-5. En annen ting jeg stusset på var at det kom en støvvind og ”hjalp” Samson med å slå de tusen, med kjevebeinet han fant. Vinden hadde ikke noen stor betydning, men var en av grunnene som soldatene rapporterer videre til filisterkongen angående det store mannefallet ifølge filmen.

Når det gjelder Dalilas fremtoning for å få Samson til å fortelle hemmeligheten bak styrken hans, så roper hun ikke at filisterne kommer den siste gangen, men lar ham våkne av seg selv og finne ut at hårelokkene er borte og filisterne står rundt ham for å fange ham. Mot slutten når han skal rive ned templet så stiller han seg mellom søylene til avguden Dagon istedenfor søylene som templet hvilte på (Dom.16:26). Dette er noen små ting som kommer frem som ikke stemmer helt med Bibelen, men slik er det med de fleste Bibelfilmer. Helhetsmessig kan det være noe vanskelig å få et sterkt budskapsinntrykk når man ikke rekker å bli så godt kjent med hovedpersonene og historien når kvaliteten er med og ødelegger helhetsinntrykket.Dette er ingen storfilm, eller klassiker som DVD-coveret hevder, men en lavbudsjetts film som lider under svært dårlig kvalitet, endog kanskje litt bedre enn ”Jacob: The Man Who Fought with God”, men ikke mye. Filmen starter med noe som ligner dårlig arkivfilmatisering, noe filmen ellers også bærer preg av. Første delen er forsiktig med ekstreme scener og det gis dårlig tilgang til de store folkemassene som Bibelen hevder når det kommer til krigerne som skulle ut i krig. I den andre delen, som omhandler Samson, blir det litt mer actionpreget og troverdig, selv om det ikke er snakk om mange hakk. De klarer å få til tempelraseringen på en ganske god måte, noe som kan være et av filmens høydepunkter.Ingen klassiker fra min side og ingen bibelfilm av det store og hjertevarmende slaget, men en historie man ikke tar skade av å få med seg. Den engelske dubbingen fra italiensk kan være litt plagsom til tider og kan være med å gjøre at skuespillet skrenter, men det får man leve med når Italienerne har vært de som har tatt steget i retning av å lage disse filmene.
3.33 av 7 - -
0.42 sekunder