Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Bibelen: Samson og Delilah (1996)

Allerede ved fødselen er hans skjebne forutbestemt. Samson(Thal) skal befri Israel fra filisternes undertrykkelse. Hans styrke blir allerede i ung alder enorm og viden kjent. Det drøyer allikevel noe innen han innfrir folkets forhåpninger og blir deres leder. Med list og styrke beseirer han filisterne gang på gang. Alt forandrer seg imidlertid når han møter den vakre og forførende Delilah(Hurley), en kvinne som ikke alltid bærer på ærlige hensikter og som tar Samson på en vandring som han sent vil glemme.

Vurdering

4.33 av 1 stemme

Fakta

Alle
2t 58min
Samson and Delilah
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Nicolas Roeg
Forfattere
Allan Scott
Manusforfatter
Skuespillere
Max von Sydow
Max von Sydow
Forteller stemmen
Paul Freeman
Manoach
Zakaria Atifi
Carceriere
Michael Gambon
Re Hamun
Mahjoub Raij
Bracciante
Mustapha Salamat
Uomo Villaggio
Larbi Sassi
Cortigiano
Abdellah Lamrani
Cortigiano
Produsenter
Luca Bernabei
Luca Bernabei
Produsent
Lorenzo Minoli
Produsent
Gerald Rafshoon
Sjefsprodusent
Paolo Piria
Medprodusent
Heinrich Krauss
Produsent
Susu Erca
Medprodusent
Annet
Raffaele Mertes
Cinematografi
Ennio Morricone
Komponist
Marco Frisina
Marco Frisina
Komponist
Michael Ellis
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

...men Gudgitt styrke innvendig er best

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Produsentene bak Bibelen filmserien ser ikke ut til å stoppe å produsere bibelhistoriene, her kommer de på rekke og rad og nå er det duket for den fartsfylte og fengende historien om Samson og Delilah som bl.a. tar frem hva som egentlig lever i menneskets indre og hva som ofte drar mennesket i feil retning! Filmen viser hvordan hevn og begjær er to sentrale faktorer som går hånd i hånd i denne kjente bibelhistorien om mannen som bl.a. slo en hel hær med en eselkjeve og hadde en Gudgitt styrke utenom det vanlige.Filmen har en standard Bibelfilmkvalitet som man egentlig ikke trenger å klage over, for det funker faktisk helt bra! Eric Stahl spiller også bra som den sterke, selvsikre, muskuløse og fryktløse Samson. Filmen inneholder mye action og vi får være vitne til mange slagscener og en heftig kamp mot en diger løve. Filmen kan ha noe ustabil foto til tider, men stortsett så fungerer det fint!Budskapet som egentlig blir vektlagt i filmen er først og fremst hva kan skje hvis man lar synden florere over Guds kall i ens liv, men samtidig så viser Gud veien ut selvom den kan være temmelig hard og tøff! Vi lærer hvordan alt virker til det gode for den som frykter Gud, og vi ser hvordan Samson lærer Gud å kjenne mye bedre når han blir fratatt sin ytre styrke. Gud vil sikkert fortelle hvor viktig indre styrke er iforhold til det ytre og hvordan Guds kraft fullendes i skrøpelighet (2.Kor.12:9)! For å sammenligne med våre liv så kan ytre styrke aldri ta vekk synd som florerer på innsiden, det kan bare Gud ordne! Vi ser også hvordan Samson virkelig erkjenner sin synd og ønsker å bli tilgitt! Mot slutten av filmen ser vi på en måte en helt ny Samson.Som flere andre filmer som er basert på bibelske historier så inneholder også denne ganske mange forandringer, justeringer med f.eks. det når ting skjedde sammenlignet med Bibelen. Rekkefølgen kan fort bli litt forvirret og merkelig. Vi ser f.eks. at kampen med løven skjer før han gifter seg med kvinnen fra Timna, i dette tilfellet navngitt som Rani, mens i Bibelsk perspektiv så skjer giftemålet først! Vi ser også at Samson avslører svaret på gåten til Rani før de andre begynner å mase om det, mens i bibelen skjer det pga. at hun maser ham til å fortelle det pga. det disse brudesvennene har i tankene å gjøre hvis ikke hun forteller dem svaret. En annen ting er at Delilah er vitne til denne løvekampen men sammenlignet med Bibelen så blir ikke Delilah nevnt før to kapitler senere, så ifølge Dom.14:7 så ville det vært mer sannsynlig at det var denne kvinnen fra Timna som ville vært vitne til det.

Når Filisterne skal fange Samson og binde ham så sier han ifølge Bibelen seg villig til å la seg binde og tatt til fange bare de ikke drepte ham (Dom.15:12). I filmen bestikker noen filistersoldater noen av Samsons nærmeste for å få dem til å fortelle hvor han befinner seg og når han sov angrep de ham med et nett som Samson da rev i stykker og dermed drepte disse 1000 med dette kjevebeinet til eselet!

Det er litt negativt at filmen på en måte tviholder på hans tvil og utelukker viktige sitater som blir sagt, men samtidig så sier han mye bra som f.eks. når han underviser noen folk om hva som er større og ekte styrke enn det som utvortes synlig. Han sier at det er å gjøre Guds vilje og at tro er den sanne styrke, for det å bøye sin vilje etter Guds vilje krever mot og styrke. Og det tror jeg Samson virkelig fikk oppleve i sitt liv!

I følge Bibelen fanget Samson 300 rever og bandt dem sammen hale mot hale og tente faklene som da gjorde at revene løp gjennom kornåkeren sånn at det brandt ned. I filmen gjør Samson dette ved hjelp av en hest og på egenhånd setter han fyr på hele kornåkeren! Men forståelig nok så er det ikke bare bare å få tak i 300 rever til innspillingen for så å tenne på dem for å ødelegge en åker!

Vi får jo også et møte med oppdiktede navn og roller som Yoram, Noemi, Amram og Amrok, og som nevnt et navn til kvinnen fra Timna, nemlig Rani. Det er greit med en sidehistorie bare det ikke motsier eller overtar for mye av den Bibelske vinklingen. Vi får også et godt innblikk i palasset til filisterne! Filmen hevder også at Delilah var Kongens kusine, noe Bibelen ikke sier noe om, men det den sier er at hun bodde i Sorek dalen og ikke nødvendigvis i palasset, hvis ikke palasset lå i dalen da.

I slutten av filmen så oppstår det en krig mellom filisterne og israelittene som Bibelen ikke snakker noe om, en krig som også israelittene taper med et stort mannefall. Det er en god del man kunne pirket på, men dette er noen av de mest sentrale punktene jeg kunne notere meg.

Noe forvirring i rekkefølgen ting skjer og måter ting blir fremlagt på er med å trekker denne noe ned budskapsmessig, men når det er sagt så har den sine perler man kan ta til seg.Samson er på en måte en bibelsk superheltfigur som jeg bl.a. tror har inspirert Herkules og mange lignende historier og helter. Jeg ser også at det er laget en film som heter «Samson», laget i 1961, som ikke har noe med Bibelens Samson å gjøre men som blir mer et Herkules opplegg. Navnet på helten i den filmen er bare Samson og han er sterk! Jeg selv trodde det var en film om Samson, men når jeg fikk slengt den i dvd spilleren så merket jeg fort at det ikke var noen Samson film. Så lett kan det være å ta feil.

I denne, anmeldte filmen altså, møter vi en Samson som søker etter et meningsfylt liv og at det ikke får noe mening før man får den kontakten med Gud som Han ønsker for Sine. Filmen kan være litt i lengste laget og kunne vært kortet ned endel, men lengden fungerer allikevel helt greit for min del. Filmen inneholder også mye unødvendig sensualitet der mye kunne ha vært droppet og spesielt er jeg ganske uenig med den norske aldersgrensen på filmen som er satt til å være «tilatt for alle». Denne burde hatt 15års grense også pga. flere voldscener som ikke er helt bra for de mindre å få med seg.

Alt i alt en helt grei Samson film, med både positive og mer negative sider men som tross alt det mer negative får frem et budskap om viktighetene i livet, at livet er mer enn hevn og begjær som er synder som før eller siden bare vil føre ødeleggelse med seg slik vi ser det fra hovedpersonens side.
4.33 av 7 - -
0.45 sekunder