David and Bathsheba (1951)
Han har drept Goliat og deltatt i talløse kriger, men det er en kraft som Israels Konge, David(Peck), ikke klarer å motstå, nemlig kjærligheten. Betatt av den vakre Batseba(Hayward) sender David hennes ektemann, Uria(Moore), som er soldat, ut i den verste fronten i krigen for å dø. Uten å være helt klar over det begynner Davids egen nedovertur og han glemmer bort troens kongedømme og blir istedenfor skyteskive for Guds vrede.
Vurdering
4.33 av 1 stemme
Fakta
Medvirkende
Regissør
Forfattere
Philip Dunne
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
Gregory Peck
Kong David
Kong David
Paul Newlan
Samuel
Samuel
Dan White
Soldat som berørte arken
Soldat som berørte arken
Lumsden Hare
Gammel hyrde
Gammel hyrde
Susan Hayward
Batseba
Batseba
Dennis Hoey
Joab
Joab
Sean McClory
Kong Davids medhjelper
Kong Davids medhjelper
Paula Morgan
Ekteskapsbryter
Ekteskapsbryter
Gwen Verdon
Danser
Danser
Holmes Herbert
Isai
Isai
Produsenter
Darryl F. Zanuck
Produsent
Produsent
Annet
Lignende filmer
Anmeldelser
Mørk og dyster kjærlighet
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
Vi har filmer som fokuser på historien om David og Goliat og filmer som tar for seg historien om Davdis liv generelt, men i dette tilfellet får vi et innblikk i historien som omhandler David og Batseba, en noe egenfattet gjenfortelling av den klassiske og elskede historien fra det gamle testamentet.
Filmen er veldig kronologisk mikset og mye er diktet opp i tillegg til det Bibelske og man får ikke en helt bibelsk feeling av det hele. Noe er bare bagateller man kan sette en liten finger på, mens andre ting er litt mer enn det og utgjør noen større og mer unødvendige forskjeller.
Først så kan vi merke oss at David i filmen krangler med sin hustru Mikal for så, etter at Mikal har forlatt rommet, å gå ut på taket for å se Batseba bade i nabohuset. Bibelen sier i 2.Sam.11:2 at David stod opp fra sengen og gikk en tur på taket. Ingenting tydet på at han hadde kranglet med Mikal i forkant.
Filmen setter arkens gjenkomst til Jerusalem etter episoden med Batseba når den egentlig skulle finne sted i kapittel 6 før møtet med Batseba og ikke rundt kapittel 11 slik filmen vil ha det til.
Filmen vil også ha det til at Batseba visste om Davids planer med Uria og de kunne ikke helt bli enige hva de skulle gjøre for noe for å kunne leve sammen på en riktig og anstendig måte.
Merkelig nok så foreslår faktisk Uria seg selv villig til å bli satt fremst i kampen der den er hetest, mens i Bibelen så ser det tydelig ut at dette er noe David selv har pønsket ut for å bli kvitt Uria slik at han kunne få Batseba på en mer lovlig måte. Dette virker totalt ulogisk i forhold til det Bibelske!
I filmen så virker det som om David er fullt klar over at han lever i en klar synd og at det ikke blir noe spesielt avslørende for David når Natan åpenbarer synden for ham. Ja, David innser det noe mer da men ifølge Bibelen så står det at David inrømmet at han hadde syndet der og da og at Gud, ifølge Natan, allerede da hadde tilgitt David og tatt bort hans synd (2.Sam.12:13). I filmen drar man det så langt at David på en måte prøver å rettferdiggjøre seg selv og Batseba før han farer ut fra salen der Natan irettesetter ham, til det foreløpige templet, går inn i det aller helligste, noe bare yppersteprestene egentlig kunne gjøre en gang i året, og utøser så sitt hjerte for Gud etter tilgivelse og barmhjertighet. I det han tar på arken så får han tilbakeblikk til sin uskyldige barndom/ungdom som gjeter og som kjemper mot Goliat. Litt merkelig satt sammen, men det gir kanskje samtidig et lite glimt av den nye pakt som man får del i gjennom troen og ikke loven. Et fint bilde, men bibelmessig blir hendelsen noe ubibelsk. Vi ser også at Davids sønn dør før Natan irettesetter David mens Bibelen forteller om hans død etter irettesettelsen.
Filmen gir jo tross alt dette et dypere innblikk i åssen straff Batseba ville møtt på pga. sin og Davids synd og hvordan David prøver å hindre dette å skje. For i følge loven så ville Batseba ha blitt steinet.
Filmen bærer en grei bildekvalitet til å være fra 1951 med bl.a. Oscarnominert scenografi og foto. Skuespillet fungerer også helt greit mens noe av fremtredenet blir noe teatralsk og falskt satt opp synes jeg.
Filmen har noe dårlig klipping av lyd og noe ujevn kameraføring til tider, tross sin prisnonominasjon for beste foto. Men kanskje ekstremt god foto var sjeldent i tiden da filmen ble laget.
En helt grei film om David og Batseba, men den gir meg ikke så veldig mye. Vi møter en litt ensidig og sur David som forståelig nok har Guds vrede hvilende over seg gjennom filmens gang. Kanskje det er med å gi filmen et litt mørkt og dystert kjærlighetspreg. Noen av scenene kan bli litt for langdrøyde og endel unødvendig oppdikting gjør filmen noe undøvendig lang. I tillegg til nominasjoner for beste scenografi og foto ble filmen Oscarnominert for beste kostymer, musikk og manus. Etter denne er det gjort flere forsøk på andre David filmer, som mer eller mindre har lykkets eller mislykkes.