Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Bibelen: Moses (1995)

Historien begynner i Egypt med forfølgelsen av nyfødte hebraiske guttebarn, da Faraos datter finner Moses(Kingsley) ved Nilens bredde og tar hånd om ham. Hans ungdom ved Faraos(Lee) hoff avsluttes brått da han blir tvunget til å rømme etter å ha myrdet en egyptisk mann for å redde sin bror Aron(Suchet). Mens Moses lever i eksil møter han sin kommende kone fru Sippora(Braga). Etter bryllupet får Moses en åpenbaring der Gud befaler ham å vende tilbake til Egypt for å redde sitt folk. Vi får også se når Moses mottar de ti bud på Sinai fjellet.

Vurdering

4.67 av 1 stemme

Fakta

Alle
2t 57min
The Bible: Moses
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Lionel Chetwynd
Manusforfatter
Skuespillere
Produsenter
Luca Bernabei
Luca Bernabei
Medprodusent
Lorenzo Minoli
Produsent
Gerald Rafshoon
Sjefsprodusent
Heinrich Krauss
Produsent
Laura Fattori
Medprodusent
Mark Galvin
Sjefsprodusent
Roberto Pace
Produsent
Melissa Taylor
Produsent
Annet
Marco Frisina
Marco Frisina
Komponist
Ennio Morricone
Komponist
Raffaele Mertes
Cinematografi
Paolo Biagetti
Produksjonsdesign
Enrico Sabbatini
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

En grei film med en upassende Moses

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Mosesfilmen i «Bibelen» serien er ikke den beste av Mosesfilmene, men heller ikke den dårligste! Den har elementer som andre Mosesfilmer ikke har og som Bibelen faktisk snakker om, og så har den noen elementer som Bibelen ikke snakker om og som kan virke litt merkelige. Vi følger Israelittenes utgang fra egypt, en finlaget Rødehavskryssning, mottagelsen av budene og konfliktene som oppstår underveis.



Vi møter Ben Kingsley, også kjent som Potifar fra «Bibelen: Josef», som Moses i denne versjonen av historien, som fører folket sitt ut av landet Egypt, fra trelldommen og videre mot det lovede land! Jeg synes ikke helt at Ben Kingsley passer inn som Moses slik andre Moses skuespillere fort gjør, derimot så synes jeg han passet mye bedre inn i rollen som Potifar i «Bibelen: Josef». Selvom han har en grei rolletolkning så synes jeg ikke Mosesutstrålingen kommer klart nok fram og det hele blir noe tamt. Faraorollen, tolket av Frank Langella, synes jeg også er upassende og mangler det ekstra lille særpreget som en Farao burde hatt og som vil skille ham litt mer ut fra resten av egypterfolket!



Positive Bibelske sider som flere andre Mosesfilmer ikke tar opp er at Moses faktisk hadde talefeil og her får vi faktisk se at han stammer og sliter med talen rett og slett og dermed trenger han hjelp og støtte fra sin bror Aron! Dette viser også at Gud kan bruke synlig ufullkomne mennesker til en stor tjeneste for Ham!

En annen ting som jeg ikke kan ha klart å se i de Mosesfilmene jeg har sett så langt er at Moses skvetter til og prøver å skjule seg litt for staven som forvandles til en slange og flykter fra den så godt det lar seg gjøre slik Bibelen forklarer det i 2Mos.4:3! Effekten er også derimot ganske vellyket og bra. Men jeg stusset litt da han viste dette «trikset» til Israels barn når de ikke trodde at Moses var deres redningsmann, noe Bibelhistorien ikke sier noe om, selvom han også gjør det fremfor Farao. Det førstnevnte kunne vært droppet for å spare litt filmtid.

Vi ser også at det er Aron som kaster staven fremfor Farao slik Bibelen sier i 2Mos.6:10 i motsetning til andre Mosesfilmer der Moses gjør det! Men her vises det ikke at Arons slange spiser opp Faraosine slanger. Når Moses drar til Midjan og møter gjeterne ved brønnen så redder han Jetros døtre på en fin måte uten strid men ved å henvise at han er sønn av Faraos datter.



For å sammenligne litt mer med Bibelen så fulgte ikke halgeværet i filmen med seg ild fra himmelen slik Guds Ord sier i 2Mos.9:24. Israelittmengden er også ganske latterlig liten men noe bedre gjort til enn i «Moses The Lawgiver» der mengdetriksingen var altfor dårlig. Når Israelittskaren var på over 600000 så sier det seg selv at man ikke kan lage film der man kun ser rundt 100stk. «De ti bud» fra 1956 klarer å overbevise noe mer!

Når Moses dreper den ene egypteren så viser ikke filmen at hendelsen blir kjent i Egypt, men han rømmer samme kvelden mot Midjan viss på at det ville komme til å bli kjent.

Når jeg så ser videre utover i filmen så savner jeg Datan og har på følelsen at han har blitt erstattet som Zerack som ikke har noe Bibelsk støtte og det gir meg følelsen av at Bibelfilmer kanskje ikke har rett å være helt bibeltro på alle områder pga. copyright regler for bibelselskapene, ikke vet jeg, men dette var ihvertfal merkelig at det måtte skje et litt forvirrende navnebytte!

Når Faraos hjerte ble forherdet for siste gang etter at Israelsfolket hadde forlatt Egypt så står det at han tok ut 600 av de beste vognene og alle vognene i Egypt med med befalingsmenn på hver av dem (2Mos.14:7). I filmen så sies det at han tok med seg et kompani og det besto av ikke mer enn 15-20 hestfolk og en litt større gjeng med fotsoldater. Litt urealistisk også!



Kvalitetsmessig er dette ganske standard «Bibelen» film kvalitet og selvom noe av skuespillet skrenter innimellom så holder denne seg ganske så midt på treet. Den kan være kjedelig til tider og man ønsker at den skal raske på litt for ting blir fort litt ensidige, spesielt i andre del av filmen og handlingsgangen er noe mislykket laget uten de viktige spenningsmomentene som holder en fast sittende uten å sjekke hvor lenge det er igjen av filmen. Alt i alt er dette en grei engangsfilm!
4.67 av 7 - -
0.48 sekunder