Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Samson and Delilah (1949)

Samson(Mature) er den legendariske kraftkaren i denne historien fra Bibelen, som først blir førført og senere forrådt av den vakre Dalila(Lamarr). Samson er kjent som muskuløs og fryktløs i hans barhendte kamp mot løven, hans seier over 1000 filistere med kun et kjevebein fra et esel og det spektakulære klimaks hvor han presser ned søylene i avgudstemplet. Men selv Samsons styrke har sine svakheter som om det ikke fantes en mann i verden som ikke ville delt sine hemmeligheter med en kvinne. Flesteparten har heller blitt fanget av smil enn tau...

Vurdering

4.33 av 1 stemme

Fakta

15
12
2t 7min
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Fredric M. Frank
Manusforfatter
Jesse Lasky Jr.
Manusforfatter
Vladimir Jabotinsky
Manusforfatter
Harold Lamb
Manusforfatter
Skuespillere
Cecil B. DeMille
Forteller
Pedro de Cordoba
Bar Simon
Julia Faye
Haisham
Henry Wilcoxon
Prins Ahtur
Moroni Olsen
Targil
Rodd Redwing
Bråkmaker i templet
John Merton
Assisterende skatteoppkrever
Fred Kohler Jr.
Soldat ved templet
Produsenter
Cecil B. DeMille
Produsent
Annet
Anne Bauchens
Redigering
George Barnes
Cinematografi
Victor Young
Komponist

Lignende filmer

Anmeldelser

Ikke det beste av DeMille

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Dette er den første, storproduksjonen, og eneste Oscar belønnede versjonen av den bibelske historien om Samson og Dalila. Filmen viser oss Israels trengselstider da de ble undertrykt av filisterne og hvordan Samson blir kalt av Gud til å føre Israel i seierstog over filisterne.Filmen har litt forskjellig vinklinger på ting enn man hadde forventet utifra f.eks. «Bibelen» film versjonen og det bibelske selvom det godt kan være noe sant i de vinklingene. Et eksempel er at kvinnen i Timna som ble Samsons første kone, drev på med løvejakt. Av en eller annen grunn så blir Dalila med Samson på løvejakten og dermed imponerer Samson henne ved å drepe løven med sine bare hender. Filmen viser oss også at søsteren til Samsons kone fra Timna er Dalila og hvordan Samson egentlig ikke bryr seg om henne omtrent i det hele tatt, noe som han plutselig bestemmer seg for senere, men som jeg synes han burde gjort tidligere også hvis Dalila skulle gjenspeilet den skjønnheten og fristelsen som Bibelen snakker om. Så måten Samson og Dalila nærmer seg på i filmen blir litt merkelig og ikke helt logisk. Ifølge Bibelen blir ikke Samson kjent med Dalila før i kapittel 16, i filmen virker det som om han kjenner henne helt fra han finner den første kona si.

I filmen nevner Samson prisen for å løse gåten hans etter at han har fortalt gåten, i Bibelen er det motsatt (Dom.14:12 vs. 14:14). I filmen så virker det som om hele bryllupsfesten bare varer i en dag, mens Bibelen snakker om syv dager.

Vi ser også etter at konen til Samson hadde avslørt svaret av gåten til brudesvennene så står det at Samson gikk for å drepe 30 av deres menn i Asjkalon (Dom.14:19) men i filmen robber han dem bare for deres linkåper og skift av kjortler for så å overrekke dem til brudesvennene. I filmen så tar han også livet av flere brudesvenner. Konen til Samson blir også drept under denne festen noe Bibelen tydelig henviser til at ikke skjedde. Bibelen snakker om at Samson ville besøke sin hustru i hvetehøstens dager da han også fikk vite at hans hustru var gitt til brudesvennen hans (Dom.15:1-2).

Dette er noen småting man kan pirke på som ikke nødvendigvis motsier Bibelen budskapsmessig men som ødelegger noe av det Bibelske preget filmen burde hatt, spesielt når det henviser seg til å basere seg på kapittel 13-16 i Dommernes bok. Tross dette så har jo filmen noen gode poenger å komme med og den holder seg jo til de fleste av de bibelske hendelsene.

Filmen får fint frem det at Samson innser hvordan hjertet hans lysner i forhold til Gud når hans øyne fysisk blir blindet og hvordan han da sier at han nå faktisk kan se klarere.Filmen dropper endel sekvenser, som den delen der Samson finner honning i løvekadavret (Dom.14:8) og da Gud kløver jettegryten i Leki sånn at Samson kunne drikke og bli fornyet i sin ånd (Dom.15:19).Dette er kanskje en av de første eldre filmer i farger og man kan se filmens kvalitetsmessige glipp og ting som nyere filmer har rettet noe opp i. Filmen har til tider noe dårlig klipping og uskarpt bilde, men samtidig er den Oscarvinner i kategoriene for beste Scenografi og kostymer.

Filmen har noen klipp der man kan se at ting ikke er helt i topp laget kvalitetsmessig, som f.eks. når Samson og Dalila er på vei til løvejakten med hest og vogn, så kan man se at kameraføringen i close up av vognsekvensen går mye saktere enn den egentlig gjorde litt lenger i fra og dermed går alt på en måte i slowmotion og man mister litt av filmens realitetspreg.En grei Samson film til å være laget i 1949, men jeg savner et litt større realitetspreg. Filmen kan også bli litt langtekkelig til tider når det er lagt inn unødvendige samtaler som ikke helt er rettet til Bibelen, da kunne man heller ha tatt med ting fra Bibelen som heller er blitt utelatt her.

Andre filmer om Samson og Dalila er bl.a. en 1984 versjon samt «Bibelen» versjonen fra 1996.

I tillegg til to Oscarpriser ble den nominert i kategoriene beste foto, spesial effekter og musikk.
4.33 av 7 - -
0.31 sekunder