Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

David & Goliath (1960)

"David & Goliath" bygger på den velkjente historien fra det gamle testamentet, hvor Israels konge Saul(Welles) lytter til profetene, som sier at den unge hyrden David(Pajer) skal bli konge. Men innen dette må David slåss med fienden, og den store kjempen Goliat(Kronos).

Vurdering

2.67 av 1 stemme

Fakta

15
15
1t 32min
David and Goliath, David e Golia
Land: Italia
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Richard Pottier
Ferdinando Baldi
Forfattere
Emimmo Salvi
Manusforfatter
Gino Mangini
Manusforfatter
Ambrogio Molteni
Manusforfatter
Umberto Scarpelli
Manusforfatter
Skuespillere
Furio Meniconi
Filisternes konge
Ivica Pajer
David
Ugo Sasso
Huro
Umberto Fiz
Lazar
Hilton Edwards
Profeten Samuel
Giulia Rubini
Michael
Pierre Cressoy
Jonatan
Produsenter
Emimmo Salvi
Sjefsprodusent
Annet
Carlo Innocenzi
Komponist
Carlo Fiore
Cinematografi
Bitto Albertini
Cinematografi
Franco Fraticelli
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Kunne ha vært bedre

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Coveret på denne filmen om David sier helt feilslått at dette er en av de helt klassiske storfilmer. Ja, den kjente Orson Welles spiller Saul, men det trenger ikke gjøre en film til en klassiker. Filmen har ingen Oscar meritter å vise til eller andre prestisjefulle priser og filmen er langt fra av klassisk kvalitet.Denne filmen, som mange andre bibelfilmer, tar mer eller mindre sine egne friheter og justeringer i historien. Noe Bibelen holder seg taus på er hvordan Goliat bodde, ifølge filmen bodde han i en hule/grotte og stakk sjelden ut derfra, og ved senere anledning når han skal bevise sin styrke til kongen så skal han løfte en stor og tung stein som Samson i sin tid liksom skulle ha båret.

Vi møter en David som er bestemt og hatefull mot synden som florerer, en David som ønsker rettferdighet blandt folket. David holder en god moralpreken i Jerusalem, noe Bibelen så langt jeg kan se, ikke snakker noe om. Filmen har også utelatt ganske avgjørende vers, som f.eks. under kampen mot Goliat der David peker på at det er Gud som gir ham seieren. Versene finner man i 1.Samuelsbok 17:45-47. En film som heter «David og Goliat» synes jeg også burde sette større fokus på akkurat David og Goliat hendelsen slik Bibelen taler om den.

Bibelen snakker heller ikke om at David var en hærfører for den Israelske hær når de nærmet seg filisterne, men at han var og gjetet sauene før han dro ut for å møte Goliat (1.Sam. 17:20-22)

Filmen legger også øverstekommandererens Abners død i en helt feil kronologisk rekkefølge og feil sted og person som skulle tatt livet av ham.

Jeg synes også Samuelrollen, spesielt i starten, virker noe dårlig laget. Hans ord virker så kraftløse og ensidig fortalt at man nesten ikke ønsker å høre hva han har å si.

Filmen har endel andre småting man kan pirke på, men i sin helhet så synes jeg ikke filmen får frem budskapet slik den burde ha klart det.En av de gamle filmene som virkelig leverer dårlig og utydelig bilde og lydkvalitet. Bildet forstyrres av flimmer, støv og utydelighet og lyden henger ikke helt med, både dubbemessig og ellers. Heldigvis er kameraføringen noenlunde grei og en reddende engel i kaoset.

Ellers lider filmen under svake kampscener og effekter som ikke gir den det preget man kunne ha ønsket seg mer av.I sin helhet blir dette en altfor tafatt og dårlig produksjon om en viktig del i Davids liv. Filmen blir noe kjedelig, men heldigvis så er den ikke så altfor lang og klarer å dra seg litt inn når det er på tide. Jeg kan ganske trygt og sikkert si at dette ikke er blandt de beste filmene om David, men tvert imot, en av de mer dårlige. Med dens dårlige kvalitet og litt dårlig fremføring av budskapet så gir den et litt for anonymt bilde av hele historien og Orson Welles mister noe av det særpreget han kunne ha hatt i filmen.
2.67 av 7 - -
0.35 sekunder