The Story of Ruth (1960)
Dette er historien om moabittkvinnen Rut(Eden) som forlater sin hedenske arv for å holde seg til Israelsfolket og til Israels Gud. På grunn av hennes trofasthet i en tid med nasjonal trosløshet, belønner Gud henne med å gi henne en ny ektemann, nemlig Boas(Whitman). Kjærligheten til Boas møter sterk motstand fra Tob, og andre jøder som ønsker henne steinet pga. tidligere avgdusdyrkelse! Rut holder allikevel ut og blir også dermed en aktiv deltager i Davids og Jesu stamtavle.
Vurdering
4.67 av 1 stemme
Fakta
Medvirkende
Regissør
Forfattere
Norman Corwin
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
Charles Wagenheim
Ruts far
Ruts far
Viveca Lindfors
Eleilat
Eleilat
Les Tremayne
Elimelek
Elimelek
Eduard Franz
Jehoam
Jehoam
John Gabriel
Chilion
Chilion
Ben Astar
Embetsmann
Embetsmann
Charles Horvath
Vogn kjører
Vogn kjører
Stuart Whitman
Boas
Boas
Peggy Wood
Noomi
Noomi
Jeff Morrow
Tob
Tob
Produsenter
Samuel G. Engel
Produsent
Produsent
Annet
Lignende filmer
Anmeldelser
En av få filmtolkninger av Ruts liv
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
«The Story of Ruth» er en gammel bibelfilm som tar for seg den bibelske fortellingen om Rut på mer eller mindre egenartet måte. Den viser oss sider av Rut som vi kanskje ikke kunne tenkt oss, men som samtidig kunne vært sanne og sannsynlige. Den gir oss et innblikk i Ruts søken og interesse etter jødenes Gud, som også gir gjenklang og mening i livet hennes gjennom de mennesker hun møter og som hun også senere får se at har vært en Gudgitt veiledning gjennom livet hennes og dit hun har nådd!
Kvalitetsmessig så har denne helt god gammeldags bildekvalitet. Skuespillmessig så svikter denne innimellom og replikkene blir noe uekte. Debutanten Elana Eden som spiller Rut gjør allikevel en grei og gjennomrutinert jobb og passer fint inn i rollen som den hengivne Rut som blir fasinert av denne usynlige Guden og lovene som jødene prøvde å leve etter.
Sammenlignet med den bibelske historien så blir denne noe ubalansert og annerledes. Det virker på en måte som om den bibelske fortellingen er en forkortet versjon av filmen, mens filmen har endel oppdiktede elementer som ikke vises i Ruts bok men som godt mulig kunne ha vært aktuelt på den tiden. Jeg føler på en måte at det hadde vært noe vanskelig å filmatisert Ruts bok uten noe ekstra handling og elementer, som jo ikke trenger å motsi historien men utfylle den.
Filmens første tre kvarter tar for seg Ruts forhistorie og oppvekst i det hedenske og avgudsdyrkende palasset i Moab. Avguderiet der var sentrert på en gud kalt Chemosh, som Ruts bok i Bibelen ikke nevner men som sikkert var sentralt pga. den hedenske arv som fulgte Rut men som hun tok et oppgjør med når hun fikk kjennskap til Israels Gud. Samtidig så får vi møte en ydmyk og stille Rut som kommer med gode og oppvekkende replikker akkurat til rett tid. Alle de andre jødene har allikevel et svært anstrengt og hatsk forhold til Ruth pga. hennes tidligere liv i avgudstemplene i sitt hjemland.
Boas blir først portettert som en litt slem og arrogant mann, mens i Bibelen så virker han som en grei mann helt fra starten av, men samtidig så forandrer han seg til det gode i filmen! Kjærlighetshitsorien i filmen blir noe klisjé og det er lagt inn flere oppdiktede elementer og personer for å få en helhetlig inntrykk av den bibelske historien. Så det hele blir noe ubalansert men samtidig får man med seg historien og budskapet ganske tydelig om en hedensk kvinne som fikk æren av å ta del i sleksttreet til Jesus. Filmen holder seg allikevel mer eller mindre til den røde tråden gjennom den Bibelske historien og legger jo inn grunner til at de forskjellige tingene kunne ha skjedd som ikke Bibelen beskriver noe særlig nøye, f.eks. hvordan Maklon døde og hvordan Ruth kunne ha fått innsikt i den jødiske tro!
Filmen kunne ha vært kortere, begynnelsen kunne ha vært kuttet ned på og noen andre steder kan det blir noe undødvendige og langtekkelige innslag, men alt i alt så holder denne ganske stø kurs og gir en fin innsikt i livet til Rut. Ingen Oscar kanditat, men heller ingen Razzia kandidat! En film som spesielt kan anbefales for dem som kanskje ikke helt forstår den Bibelske fortellermåten av historien. Henry Koster, mannen bak filmen, står også bak historiske filmer som «Men jeg så Ham dø» (1953) og «A Man Called Peter» (1955).