Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Begynnelsen (2000)

"I begynnelsen skapte Gud himmelen og jorden..." forteller Abraham(Landau) til sitt folk etter at Gud har bedt ham dra avsted til sitt nye land. Så følger vi historien fra Abraham slik det står skrevet, historien om Isak(Pertwee), Jakob(Weller), Josef(Cibrian) og Moses(Campbell), og hvordan Gud er med hele veien.

Vurdering

4.5 av 2 stemmer

Fakta

2t 51min
In the Beginning
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
John Goldsmith
Manusforfatter
Skuespillere
Ronald Pickup
Jakob som gammel
Christopher Lee
Rameses I
Kevork Malikyan
Fengselsvakt
Abdelkader Lofti
Markedssjef
Mark Jax
Ruben
Edward Hardwicke
Isak som gammel
Victor Spinetti
Happatezoah, Faraos magiker
Frank Finlay
Guds stemme
Nick Brimble
Rytter
Produsenter
Robert Halmi Jr.
Sjefsprodusent
David V. Picker
Sjefsprodusent
Paul Lowin
Produsent
Annet
Keith Wilson
Produksjonsdesign
Barry Peters
Redigering
Ken Thorne
Komponist
Bill Blunden
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Alle mosebøkene på en gang

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Vanligvis så lages det en film om Moses, en om Josef, en om Jakob, men her er alle historiene fra skapelsen til inngangen til det lovede land samlet i en lang film. Derfor var jeg spent hva de vektla og om det kunne fungere som en helhet. Det gjør det, og alle historiene knyttes sammen ved at Abrahams stav blir ført videre generasjon etter generasjon fram til Josva. Det er på en måte veldig greit å få alle mosebøkene i en og samme film og slik se sammenhengen, men det er ikke alt det er gitt like mye plass, og slik mister filmen dybde i en historie og kanskje haster litt fram. På en måte er det bra, på den annen side svekker det handlingen.Handlingen holder seg ganske tett opp til Bibelen på det meste, men ikke alt selvsagt. Filmskaperne har tatt seg noen friheter slik det blir introdusert i begynnelsen. Guds rolle i det hele er vektlagt godt, men det dveles ikke så mye ved budskapet slik Gud ofte bare blir en faktor av handlingen.Det er ikke alltid man blir imponert av spesialeffektene som det er en del av. Noen ganger er de veldig gode, men andre ganger faller de gjennom som dårlige forsøk på noen realistisk. Men det er en TV produksjon så all verden kan man egentlig ikke forvente. Skuespillerpresentasjonene er varierende, men siden det er så mange av dem så er det egentlig å forvente. På grunn av filmen må skynde seg litt framover så kommer man aldri helt nær personene og deres kamper før de forsvinner ut av bildet eller blir eldre. Det gjør skuespillernes rolle lettere, mens personene de spiller blir litt mer overfladisk tolket framfor et mer dypere innblikk. Særlig mot slutten så får man aldri helt følelsen av at folket hadde vært lenge ute i ørkenen og så stor grunn til å klage fordi man ikke kunne ofre så mye av tiden til å beskrive deres ferd.En TV film av relativt god kvalitet, et budskap nært det som bibelen vil fortelle med historiene, men det blir aldri det samme som en film som har et mer begrenset og fokusert innhold.
4.33 av 7 - -

Abraham, Isak, Jakob, Josef og Moses i ett

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”In the Beginning” er en rask gjennomgang av historiene i de fem mosebøkene: Skapelsen, Abraham, Isak, Jakob,Josef, og til slutt en mektig avslutning om Moses og mottakelsen av de ti bud.

Filmen gir oss raske innblikk i hver historie, så hvis man ikke har tid til å se hele ”Bibelen” serien som omhandler disse hendelsene så er dette et godt alternativ.Filmen holder seg ganske nært til Bibelen, selv om det er tatt med noen dramatiske friheter, også sett bort ifra at ikke alt er tatt med. Det hele starter med verset i 1 Mos. 12:1. Filmen viser iblant noen vers på skjermen som er med og hjelper en til å se hvor i Bibelen det står om de forskjellige hendelsene. Det hele starter altså med Abraham, ikke med skapelsen, som de fleste kanskje hadde trodd. De fletter skapelsen fint inn i en av talene Abraham holder for folket og dermed får vi noen tilbakeblikk til jordens aller første tid. Det er også interessant å se at Adam og Eva ikke spiste av et eple i filmen, men av en annen frukt, noe som heller ikke mostier Bibelen.

Ellers hopper filmen fort videre fra den ene historien til den neste. Noen vesentlige småbommerter har man jo gjort underveis. En av dem er når Abraham har tatt med seg Isak for å ofre ham oppe på fjellet og Abraham skal til å stikke kniven i Isak og Gud sier stopp, så sier Gud at Abraham skal snu seg og finne et offer som er velbehagelig for Gud, og dermed ser han en sau i en busk. Det jeg reagerte på her var at historien mister noe av vesentlighetspoenget når Gud liksom sier at sauen i busken er et velbehagelig offer(noe som sikkert ikke var feil), noe som minker betydningen av at ikke Abrahams villighet til å ofre Isak betydde like mye.

Filmen klarer også å få Sararollen til å si at hun hatet Gud i denne perioden da Abraham skulle ofre Isak som tegn på hans lydighet fremfor Gud. Det er jo forståelig, men å gå utenfor bibelens rammer og legge det frem slik filmen viser til blir kanskje å gå litt langt.

Filmen går veldig kort gjennom historien om Isak og fortsetter fort inn på fortellingen om Jakob og Esau.

En annen vag ting er at Josef i denne filmen ikke flykter med engang fra Potifars hustru når hun utfordrer ham til å ligge med henne. De får kysset litt og så går det opp for Josef at dette kan han ikke gjøre. I Bibelen står det at han lot kappen sin bli igjen i hånden hennes og flyktet av sted og for ut (1.Mos.39:12). I henhold til Guds Ord virker det som om hans avgjørelse var tydelig og rask uten tvil.

I historien om Moses sier Moses mot slutten at han ikke fikk lov å entre det lovede landet fordi han tvilte på Gud ved den brennende busken. Men det var ikke tilfellet ifølge Bibelen, det var pga. hans ulydighet da han slo til klippen istedenfor å tale til den for å gi Israels folket vann (4.Mos.20:8-13 og 5.Mos.32:50-51).

Alt i alt så er dette allikevel en grei film om Bibelens første bøker og viker ikke av på så veldig mange punkter selv om det til tider går litt fort fram sammenlignet med Bibelen.Kvaliteten er helt grei. Hovedpersonene blir litt oversminket til tider og det kan senke noe av troverdighetsverdien i mine øyne og skuespillet blir noe sløvt og tamt til tider. Det er nok en del spesialeffekter som fyller filmen, men effektene blir iblant noe skjult, forenklet og ikke alltid like troverdig som man kunne ha fått det til.Jeg synes filmen passer for dem som ikke har tid å se gjennom for eksempel ”Bibelen” film serien eller andre Bibel filmer fokusert på hendelsene som denne TV-produksjonen tar fram. Selv om denne gir en rask gjennomgang så kan det kanskje lønne seg å ta en titt på de andre filmene hvis man ønsker et litt dypere bilde på det som skjedde, eller hvorfor ikke bare lese det som står i Bibelen? Alt i alt en litt kjedelig film, men til tider fengende og engasjerende.
4.67 av 7 - -
0.57 sekunder