Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

De 10 Bud (2006)

Et jødisk spebarn unnslipper døden og blir oppfostret i et kongelig hus for siden å bli prins. Da Moses(Scott) oppdager sine røtter, begir han seg ut på en personlig reise for å oppfylle sin skjebne som jødenes leder og frigjører.
Alle i kongeriket går farefulle tider i møte. Fare fra et barn - et barn som vil bli prins av Egypt. Spåmannens dystre spådom får Farao til å beordre nedslaktningen av alle nyfødte guttebarn. Men ett barn, født av den jødiske slaven Amram(Hilyer) og hans kone Jokebed(Jacobs) blir reddet og tatt hånd om av andre. Årene går, og Moses, som er lykkelig uvitende om sin virkelige familie, vokser opp i et kongelig egyptisk hus for siden å bli prins. Da han oppdager sine røtter, og samtidig får et flammende bud fra Gud, overtaler han sin stebror Menerith(Andrews), en høytstående offiser i Ramses’ hær, til å slutte seg til ham i kampen for å oppfylle Moses’ skjebne som jødenes leder og frigjører.

Vurdering

4.67 av 1 stemme

Fakta

2t 47min
The Ten Commandments
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Ron Hutchinson
Manusforfatter
Skuespillere
Produsenter
Robert Halmi Sr.
Produsent
Laura Julian
Medprodusent
Paul Lowin
Produsent
Bernard Dudek
Produsent
Annet
Keith Wilson
Produksjonsdesign
Randy Edelman
Komponist
Edward J. Pei
Cinematografi
Mark Conte
Redigering
Victor Du Bois
Redigering
Klaus Hundsbichler
Redigering
Ingrid Koller
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Storslagent i det små

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Denne gangen er det Dougray Scott som får prøve seg i rollen som Moses og redde Israels folk ut fra slaveriet i Egypt. Filmen er fargerik og man kan med engang se at bildekvaliteten og effektene overgår flere andre Mosesfilmer. Filmen er laget først og fremst til TV, men fungerer på større lerret også! Denne Mosesfilmen når desverre ikke noen nye høyder den heller, tross forbedringer på flere områder sammenlignet med andre filmer om Moses. Rødehavsdelingen er ekstra elegant, men historien og stemningen rundt blir allikevel litt merkelig. Tolkningen av Moses likte jeg heller ikke noe særlig godt, han virket mer som en sinna, sur, gretten, stadig tvilende, trist og upassende Moses, isteden for den vi f.eks. ser i «De ti bud» fra 1956 og det inntrykket jeg får ved å lese om ham i Bibelen.



Filmen starter med at en egypter får drømmer om at det vil komme en å redde slavene og dermed settes drepingen av guttebarna igang. Hvis man skal sammenligne med Bibelen så har jo denne som alle andre Mosesfilmer sine mer eller mindre egne tilleggsting og forandringer fra orignalhistorien. Når Gud åpenbarer seg for Moses i den brennende busken så uttaler ikke Gud seg som Abrahams, Isaks og Jakobs Gud, men som «dine fedres Gud». Filmen dropper også den spedalske hånden men tar med slange «trikset».

I denne filmen så får Aron også sin oppmerksomhet som Moses hjelper og det er også Arons stav som blir brukt til bl.a. slangeunderet, men slangen hans sluker ikke slangene til Farao slik Bibelen sier, men biter dem ihjel istedenfor.

Det som ble litt forvirrende her var at Moses hadde en egyptisk bror som het Menerith (spilt av Naveen Andrews) mens den såkalte Ramses plutselig dukker opp fra ingensteds og blir den nye Farao og ikke Menerith slik man forventet og slik de andre Mosesfilmene viser om Moses egyptiske bror. Synes det ble en litt teit forandring og dermed hjelper også Menerith Moses med å flykte og gjennom det hele ser vi at han får en sønn og sønnen blir da drept i førstefødte drapene og han blir med Farao for å jakte etter Moses men klarer ikke drepe ham allikevel pga. tidligere vennskap. En interessant men litt merkelig sidehistorie.

I filmen så ber Moses alle Israelitter å male mulldyrblod over dørkarmene for at engelen skal gå forbi, i Bibelen er det blodet av et lam som også er et viktig pekepinn mot Kristus!

Dette er jo noen av uoverstemmelsene filmen har med Bibelen, men dette er vel den eneste Mosesfilmen jeg har sett som tar frem kampen mot Amalekittene og så viser den også syndigheten blandt Israelsfolk på en sterkere måte og når loven blir gitt så blir det tilbakeblikk på syndige hendelser som Israels barn må bli ledet bort fra.



Alt i alt blir ikke dette det helt store, selvom det ser lovende ut til å begynne med så blir det hele litt ustrukturert og langtekkelig. Vi får allikevel stemningsfull musikk av Randy Edelman og noen nye og gode sider sammnelignet med andre Mosesfilmer men også noen mer nedbrytende sider. Rødehavsdelingen i denne er mer logisk og ekstraordinær enn de fleste andre Mosesfilmer vil ha det til. Filmen mottok også tre Emmy nominasjoner, bl.a. for beste sminking! Jeg vil også hermed kåre dette til den mest voldelige av alle Mosesfilmene.
4.67 av 7 - -
0.44 sekunder