Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Creation (2009)

Oppdagelsen hans forandret verden, men ødela livet hans!

Han elsket alt i denne verden, men hva skulle han velge - lidenskapen for vitenskapen eller kjærligheten til familien? Dette er den sanne historien om Charles Darwin(Bettany) - et rørende drama om kjærlighetens enorme makt, som er satt i 1800-tallets viktorianske England.

Vurdering

4 av 2 stemmer

Fakta

1t 44min
Creation - Historien om Charles Darwin
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Jon Amiel
Forfattere
John Collee
Manusforfatter
Jon Amiel
Manusforfatter
Randal Keynes
Forfatter
Skuespillere
Bill Paterson
Dr. Gully
Toby Jones
Thomas Huxley
Paul Bettany
Charles Darwin
Jennifer Connelly
Emma Darwin
Benedict Cumberbatch
Joseph Hooker
Jeremy Northam
Reverend Innes
Martha West
Annie Darwin
Ian Kelly
Captain Fitzroy
Zak Davies
Jemmy Button
Jim Carter
Parslow
Produsenter
David M. Thompson
Sjefsprodusent
Janice Eymann
Sjefsprodusent
Jamie Laurenson
Sjefsprodusent
Peter Watson
Sjefsprodusent
Christina Yao
Sjefsprodusent
Jeremy Thomas
Produsent
Nick O'Hagan
Medprodusent
Annet
Melanie Oliver
Redigering
Jess Hall
Cinematografi
Laurence Dorman
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

Charles Darwin og hans kamp

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Jeg var veldig spent på hva skaperne kom til å legge inn i filmen av gud og sånn, når filmen gjaldt Darwin. Tittelen "Creation"(Skapelsen) burde hinte til at det handler om noe av det motsatte av det Darwin selv sto for, nemlig evolusjonsteorien, og det er det for så vidt en del rett i. Filmen tar for seg tiden da Charles Darwin skriver sin bok "Om artenes opprinnelse", og hvordan han blir påvirket og distrahert av familie, sin eldste datters død og ikke minst Guds plass og hva boken vil føre til. Vi møter altså en personlig side av en av historiens mest kjente vitenskapsmenn, i denne filmen som på mange måter er meget vellaget uten å tråkke på altfor mange tær.Som kristen så kan man gjerne være uenig og ekstra kritisk mot en film som handler om evolusjonsteorien i så stor grad, men denne filmen handler om så mye mer enn det og den greier å være objektiv nokk til ikke å ta veldig mye parti i den underliggende konflikten mellom tro og vitenskap, selv om Darwin og hans teori er i fokus og blir i så måte favorisert. Det gis allikevel litt for lite plass til debatten rundt ideéne. Det er ingen hemmelighet at kirken kjempet mot Darwins syn, og slik er det også i filmen – der presten ikke greier å svare på argumenter men i stedet for bare henviser til at "Guds veier er uransakelige" eller at "det er ikke opp til oss å vite". Kona er likevel noe mer human i sitt møte med Darwins teori og ateisme, selv om hun og er kristen. Størsteparten av kampen foregår nemlig i hjemmet, der kona Emma(Jennifer Connelly), er en troende og er slik i en vanskelig situasjon med tanke på at Charles er på god vei til å bli en ateist.Det psykologiske i filmen kommer også tydelig fram i "synene" og tilbakeblikkene som Charles, utmerket spilt av Paul Bettany, har om den avdøde datteren som han lærte opp i vitenskap og var utrolig glad i, og hvordan hun blir en slags veileder og indre stemme. På denne måten har "Creation" flere lag enn bare en fortelling, men det er innimellom at jeg skulle ønske litt mer fokus på handlingen framfor for eksempel sykdommen – selv om de to hører sammen. Det er uansett en fantastisk vakkert skrudd sammen film som bør berøre, om man er enig eller ei, for den spiller på spenningen som oppstår mellom kristendommens oppfattelse innprentet i samfunnet og nye vitenskapelige tanker som ser ut til å gå mot dette. Det viser seg også utover at det handler ikke så mye om fakta mot fakta, men at det er/var mer følelser i spill enn man ofte tenker seg. Det må til et godt gjennomtenkt manus for å få fram denne dynamikken.
4.33 av 7 - -

Et interessant innblikk i livet til Darwin

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”Creation” forteller historien om Charles Darwin og arbeidet hans med ”Artenes opprinnelse”, boken som hele evolusjonsteorien baserer seg på. I tillegg til dette møter vi på en Darwin som har sterke psykiske lidelser, bl.a. pga. datteren Annies død. Vi ser hvordan han kjemper med Gud, familie og sine nærmeste, og ikke minst kirken.Filmen tar frem kampen Darwins kone hadde med Darwins teorier og motstanden hun møter rundt hans ideer som går stikk i strid med Bibelens og den tidens kirkelige tolkninger av skapelsen. Men det er ikke bare det som gir henne byrder å bære, det er Charles Darwins lidelser under denne perioden, bl.a. pga. tapet av deres datter Annie som kanskje smerter henne mest og til dels redselen for at Darwin skal miste sin Gudstro og at de ikke får bringe evigheten sammen i himmelen.

Filmen gir ikke noe overbevisende bilde av evolusjonsteorien, samtidig som den heller ikke gir det mest overbevisende bilde av den kristne troen.

Pastoren kunne gitt noen mer gjennomtenkte svar enn gamle klisjeer, men det var kanskje ikke så lett på den tiden da tanken om evolusjon var ny og studiene av motargumenter kanskje ikke helt hadde kommet på banen.Paul Bettany gjør en god innsats som den sykdomspregede Darwin og klarer å leve seg inn i rollen på en god måte. Tilbakeblikkene, drømmene, fantasiene og Annies stadige ”framtredener” kan gjøre seerne noe oppgitt, men samtidig gir det filmen et litt større spenningspreg enn hvis filmen bare hadde inneholdt klipp av hvordan Darwin kom fram til alle sine teorier.Filmmessig fungerer dette godt, når man mer eller mindre vet hvem Darwin var og hva han sto for. En som har et kreasjonistisk syn før filmen vil nok fortsatt ha det i god behold, hvis ikke bedre, etter filmen. Den som har et evolusjonistisk syn før filmen vil nok mest sannsynlig fortsatt beholde det etter å ha sett filmen.

Jeg synes allikevel at fremstillingen av evolusjonstankene kan virke litt latterlige bl.a. når det virker som om Darwin fyller på mange 100millioner av år som en nødvendig tidsperiode for at det skal matche med teoriene hans, selv om slike dateringsmetoder ikke engang var oppfunnet på den tiden.

Man kunne sagt mye om kreasjonisme og evolusjonisme og striden det har voldt i over 150år siden utgivelsen av ”Artenes opprinnelse”, men den kampen får man ta i diverse forum, åpenlyse debatter, gjennom seminarer eller rett og slett lese seg til en fornuftig konklusjon. Dette er bare en liten anmeldelse av en film som sikkert ikke vil skape de største kontroversene blant kristne. Se denne om du ønsker å vite mer om familieforholdene til Darwin i den samtid som han levde i.
3.67 av 7 - -
0.47 sekunder