Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Exodus (2007)

En moderne gjenfortelling av bibelens historie om Moses og utgangen fra Egypt, satt til en nær framtid i en by som heter Margate i England. Moses(Percival) lever i "Promised Land" med sin far, den populistiske politikeren Pharoah(Hill). Faren har gitt ordre om at alle uønskede mennesker, innvandrere, jøder og tilbakestående, skal bo i en innesperret område kalt "Dreamland". Moses finner ut etterhvert at hans ekte mor er en Rumensk innvandrer som bor i Dreamland, og på vei inn for å besøke henne så kommer han til skade å drepe en av vaktene. Han blir nødt til å skjule seg i Dreamland. Etterhvert starter Moses en kampanje for å frigjøre innbyggerene i Dreamland, og slik starter utvandringen, Exodus.

Vurdering

4.67 av 2 stemmer

Fakta

1t 46min
The Margate Exodus
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Penny Woolcock
Forfattere
Penny Woolcock
Manusforfatter
Skuespillere
Bernard Hill
Pharaoh
Ger Ryan
Batya
Anthony Johnson
Aaron
Produsenter
Andrew Litvin
Medprodusent
Jules Hussey
Medprodusent
Ruth Kenley-Letts
Produsent
Annet
Jakob Ihre
Cinematografi
Malcolm Lindsay
Komponist
Brand Thumim
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Historien om Moses som inspirasjonskilde

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Jeg vil ikke helt si at dette er en modernisering av historien om Moses men heller veldig sterkt inspirert. Den tar for seg Farao, Moses, Aron, Sippora mf. som man kan forbinde med den Bibelske historien. Moses får i oppdrag fra Gud å redde folket som er fanget inne på et sted som heter Dreamland, som er et sted for kriminelle, uteliggere, narkomane mf. Moses vil sette dem fri, men da må ha trosse Farao og det livet han har å tilby Moses og familien hans.Filmen er noe merkelig men interessant og fengende fra begynnelse til slutt. Innimellom kan det virke som om filmen er et propagandaprojekt mot Bibelens historie, men det er vanskelig å vite hvilke motiver den er laget med.

Dette kan jo ikke være en direkte parallell fra historien slik vi kjenner den fra Bibelen, siden de synger om Jesus på et sted og vi ser et pyntet kors i bakgrunnen osv. Vi ser også at Moses kan slenge ut noen banneord og filmen er slettes ikke i samme ånd som den Bibelske historien, men den er tankevekkende og får en til å tenke og kanskje få et annet forhold til de forskjellige menneskerasene som vi omgås med i det daglige. Samtidig så går den ikke over like langt tidsperspektiv som den bibelske historien.

Hvis man skal sammenligne med andre Mosebok så motsier nok filmen mye av den bibelske historien og mange hendelser er blitt utelatt.Kvaliteten er overraskende fenomenal, og kan minne litt om Oscar-suksessen ”Slumdog Millionaire” men på en helt annen måte allikevel. Daniel Percival gjør en veldig god presentasjon i rollen som Moses og burde vært belønnet med en eller annen pris, men som en B-film så når den sikkert ikke så høyt opp i det offentlige.Alt i alt likte jeg filmen, men etter hvert som filmen går sin gang så blir den stadig litt merkeligere og drifter litt vekk og man vet ikke helt hva man skal finne på for å gi filmen en god slutt. Filmen kan også bringe ens tanker til andre verdenskrig og konsentrasjonsleirene der. Det er artig og se hva man har tatt med fra Moses historien og overført hit og hvordan plagene er portrettert. Det er interessant og litt morsomt, men allikevel ikke det mest originale alternativet.
4.67 av 7 - -

En særegen film basert på bibelen

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Det er ikke ofte det blir laget så gode moderne framstillinger av bibelhistorien som det er gjort i Exodus. Vi har sett noen tidligere, særlig moderne Jesushistorier, og det finnes noen andre også, men denne er likevel en sjeldenhet. Det er riktignokk dysset ned litt det med Gud og undre, men det er med og mange av hendelsene i Moseshistorien er kreativt tolket til en moderne setting. Navnene er særlig brukt for å lage en sammenheng til bibelhistorien, noe som fungerer veldig godt, men det er også brukt direkte sitater fra GT for å legge av tonen. Fokuset er lagt mer på undertrykkelse, rasisme og det politiske, for å gjøre budskapet mer relevant i dagens verden.Man kan ikke forvente at historien ligner veldig hele tiden, men man ser alltid noen referanser til bibelens historie, og det er alltid spennende å se hvordan det er gjennomført. Første halvdel er utmerket, men det dabber av når plagene kommer og ting tilspisser seg. Plagene er ikke helt topp framstilt, kanskje litt overkreativt. For å få elven blodrød bruker Moses spesiell type alger, frosker og fluer blir til et virus som vises på alle skjermer osv. Det verste er likevel kanskje at plagene ikke er fra Gud, men at Moses og hans menn frembringer dem som ”terrorangrep” etter Guds befaling. Altså er ikke alle deler av filmen like godt gjennomført, men man føler litt med i desperasjonen. Kanskje tiden i Egypt føltes mer slik som det her fremstilles? Filmen er ellers velregissert og skuespillet er overraskende bra.Ser du etter en annerledes film med røtter i bibelen som tar opp en del aktuelle temaer på en utmerket, annerledes og ganske realistisk måte, så må du plukke med deg denne. Den vil få det til å tenke, og er ladet med ikke alltid like lett fordøyelig underliggende budskap, symbolikk og samfunns og religionskritikk.
4.67 av 7 - -
0.5 sekunder