Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

A Serious Man (2009)

Larry Nidus(Stuhlbarg) er en god mann. Han er en gjennomsnill ektemann, en engasjert familiefar, en hengiven lærer som alltid velger den riktige - og rettferdige veien i alle sine handlinger. Men en dag begynner ting å rakne. Hans kone(Lennick) forlater ham av grunner hun ikke kan forklare, og hennes nye halvsmarte elsker lykkes i å overtale Larry til å flytte fra den fornemme villaen til et billig motell. Alt sammen for barnas skyld, selvfølgelig. Snart settes også Larrys karriere på spill gjennom en serie anonyme brev, som anklager ham for flere bedragerier.

Vurdering

2.84 av 2 stemmer

Fakta

1t 46min

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Ethan Coen
Manusforfatter
Joel Coen
Manusforfatter
Skuespillere
George Wyner
Rabbi Nachtner
Michael Lerner
Solomon Schlutz
Michael Stuhlbarg
Prof. Lawrence
Simon Helberg
Rabbi Scott
Adam Arkin
Divorce Lawyer
Rita Cannon
Physics Student
John Edel
1960s Beach Party Attendee
Rachel Grubb
Bar Mitzvah Guest
Punnavith Koy
Physics Nerd
Nicole Kruex
Physics Student
Produsenter
Joel Coen
Produsent
Ethan Coen
Produsent
Tim Bevan
Sjefsprodusent
Eric Fellner
Sjefsprodusent
Robert Graf
Sjefsprodusent
Annet
Joel Coen
Redigering
Ethan Coen
Redigering
Roger Deakins
Cinematografi
Carter Burwell
Komponist
Jess Gonchor
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

Kjedelig seriøst, eller seriøst kjedelig?

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Jeg har aldri helt greid å like svarte komedier, litt fordi de gjør noe som ikke er så morsomt – snarere tvert imot – til noe som skal være morsomt. Det strider litt mot hva jeg greier å smile av, og dermed så er det ikke så morsomt, snarer tragisk. ”A Serious Man” er en ganske typisk sort komedie som er litt småmorsomt men stort sett bare på andres bekostning, og handlingen er ikke veldig spesiell til å gjøre filmen til en perle. Filmen er en slags moderne fortelling om en Job lignende situasjon, men baserer seg nokk mer på jødiske myter/folklore slik som den filmen åpner med og har trekk av senere ”med de 3 rabbinerne”. Likevel ser jeg ikke helt sammenhengen.Som en produksjon så er det helt ok. Coen brødrene har nok gjort en god jobb, så vel som skuespillerne, men den treffer ikke meg. Jeg kjedet meg – for jeg visste liksom hvor filmen var på vei. Man greier ikke å relatere.Jødedommen blir nesten en parodi på seg selv innimellom i slike filmer, og bringer ganske lite forståelse til publikum om hva jødedommen er og tror – annet enn å forsterke fordommer. Det finnes riktignokk noen lyspunkt, men generelt sett så greier filmen å formidle lite. Jeg er langt fra overbegeistret.
2.67 av 7 - -

Useriøst om livets alvorssider

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Joel og Ethan Cohen lager film i kjent Cohen stil. Som sett i ”No Country For Old Men”, ”Fargo” og ”The Big Lebowski” så bærer denne også et litt merkelig og spesielt preg uten noe særlig gjennomtrengende handling. Judith, kona til Larry, finner ut at ekteskapet deres ikke fungerer, selv om hun ikke har noen god grunn, og velger å søke skilsmisse på en respektfull jødisk måte. I mellomtiden holder hun øye med deres felles bekjente Sy Ableman. Dette er bare begynnelsen på problemer som Larry står i kø for å møte og livet hans begynner å falle i grus. Og hvem skal man legge skylden på? Kona? Barna? Rabbinerne? Gud? Eller eleven ban velger å stryke?Filmen bærer et jødisk perspektiv og selv om tittelen bærer navnet ”En alvorlig mann” så virker det i hvert fall ikke som om jødetroen deres er så seriøs siden alle virker som alminnelige sekulære borgere av landet, bare med en jødisk tro i ryggen som ville vært altfor dumt å forlate. Sønnen Danny skal gå gjennom jødenes versjon av konfirmasjon samtidig som han har fått smaken på narkotika og er i trøbbel for å ikke få betalt tilbake penger han skylder. Filmen bærer altså veldig få lysglimt og er ikke budskapsmessig det helt store.Kvaliteten er grei og skuespillet fungerer slik det bør i en sort komedie, med en litt bisarr og sær handling uten det helt store gjennombruddet. Filmen har et litt matt preg over seg og kan være noe kjedelig etter hvert som den tar form.”A Serious Man” gav meg ikke så mye seriøst å tenke på og heller ikke noe åndelig påfyll. Jeg fikk allikevel et lite innblikk i en jødisk hverdag i moderne tid. Ikke så mye mer.
3 av 7 - -
0.64 sekunder