Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Jerusalem (1996)

Vi befinner oss på slutten av 1800-tallet. Gertrud(Bonnevie) og Ingmar(Friberg) er dypt forelsket. Mens Ingmar tilbringer vinteren borte fra hjemstedet, sprer det seg en relgiøs bølge over området. Gertrud fatter interessen og blir med i denne nye "kristne" bevegelsen. Den nye presten(Taube) er svært "forhekset". Han vil ha sine følgesvenner med på å emigrere til Palestina. Søsteren(August) til Ingmar bestemmer seg for å slå følge med presten og selger hjemmet som har vært familiens i århundrer. Den eneste Ingmar kan redde seg på er å gifte seg med datteren til ham som kjøper huset, nemlig Barbro(Endre). Når Ingmar nå er gift med en annen, følger Gertrud med resten av flokken til Palestina. Imidlertidig så er ikke Ingmar forelsket i Barbro. Han er fortsatt forelsket i Gertrud og vil muligens følge etter henne. Men Ingmar viser seg i å være en sterk motstander av denne sekten.

Vurdering

5 av 1 stemme

Fakta

2t 40min

Medvirkende

Regissør
Bille August
Forfattere
Bille August
Manusforfatter
Selma Lagerlöf
Forfatter
Skuespillere
Max von Sydow
Max von Sydow
Sogneprest
Olympia Dukakis
Mother, Mrs. Gordon
Viktor Friberg
Sagarbeider
Hans Alfredson
Mats Hök
Douglas Johansson
Lars Tipers
Produsenter
Mads Egmont Christensen
Medprodusent
Ingrid Dahlberg
Produsent
Marko Röhr
Produsent
Annet
Anna Asp
Produksjonsdesign
Stefan Nilsson
Komponist
Jörgen Persson
Cinematografi
Janus Billeskov Jansen
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Et sekterisk eksempel

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

En vellaget og billedskjønn storfilm basert på en sann historie etter Selma Lagerløfs roman, som vil gå inn blant de store svenske filmklassikere. Filmen gir oss en sterk historie og fører oss inn i en sekterisk verden der sterk religiøs fanatisme regjerer i Jesu navn. Det er heldigvis noen som ser hva som foregår og gjør alt for å hindre at det hele får katastrofale følger for bl.a. Gertrud, som spilles vel av Maria Bonnevie.Filmen er laget til minne om de kristne som på 1800-tallet emigrerte til Jerusalem overbevist om jordens undergang og Jesu gjenkomst. Den er laget på en god og saklig måte selv om man kan se klare tendenser av hjernevasking av den fanatiske, sekteriske og loviske predikanten Hellgum. Filmen viser hvor langt det er mulig å gå når noen fører en flokk med får på villspor og hvor vanskelig det er å få de villfarne tilbake på trygg jord.

Filmen har et budskap om å ikke bli fart vill av enhver predikant som banker på, og om å være var over slue metoder som brukes i slike tilfeller. Hvis dette kunne skje på 1800-tallet så kan det skje, og dessverre skjer i dag også, så alle troende bør være på vakt.Filmen bærer med seg vakker fotografering i historiske Svenske landskap og gir oss gode skuespillerpresentasjoner av bl.a. Maria Bonnevie, Ulf Friberg, Pernilla August og ikke minst prisbelønnet opptreden av Lena Endre som spiller Barbro. Bildekvaliteten er bra og musikken passer fint inn mens effektene kunne vært noe skjerpet inn. Vi ser for eksempel klart tegn til at barnet som dør på kolonien i Jerusalem tydelig puster og mest sannsynlig sover for å få skuespillet virkelig. Slike tilfeller kunne vært rettet på.En god og oppsiktsvekkende film av Bille August som sikkert flere tidligere medlemmer i forskjellige type sekter vil kjenne seg igjen i. Filmen har også en kjærlighetshistorie som tar uventede vendinger mellom Gertrud og Ingmar pga. de valg som blir tatt og de tragediene som finner sted. En fin svensk film som er innspilt i Sverige og Marokko, Marokko fordi dagens Jerusalem var for moderne for jobben.
5 av 7 - -
0.54 sekunder