Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Solstorm (2007)

I hjertet av Kirunas uendelig vakre vinterlandskap myrdes frikirkepastoren Viktor Strandgård(Sjöberg).
Rebecka Martinsson(Scorupco), en ung advokat i Stockholm, får en telefon fra sin barndomsvenn Sanna(Sundbom), som nettopp har funnet sin bror brutalt ritualmyrdet i bygdas kirke og bønnfaller Rebecka om hjelp.
Motvillig vender Rebecka tilbake til sin barndomsby og sune traumatiske minner om sterk attrå og beundring for frikirkens karismatiske leder. Hun merker at alt er nøyaktig slik som da hun en gang flyktet derfra. Ingen i menigheten ser ut til å vite noe og alle beskytter hverandre. Men Rebecka kan reglene og snart er hun ikke like velkommen lenger.

Vurdering

2.33 av 2 stemmer

Fakta

1t 39min
Språk: Svensk

Medvirkende

Regissør
Leif Lindblom
Forfattere
Jimmy Lagnefors
Manusforfatter
Klas Abrahamsson
Manusforfatter
Asa Larsson
Forfatter
Skuespillere
Izabella Scorupco
Rebecka Martinsson
Mikael Persbrandt
Thomas Söderberg
Lena B. Eriksson
Anna Maria Mella
Antti Reini
Vesa Larsson
Göran Forsmark
Sven Erik Stålnacke
Jakob Eklund
Måns Wenngren
Krister Henriksson
Olof Strandgård
Suzanne Reuter
Kristina Strangård
Maria Sundbom
Sanna Strandgård
Henrik Gustafsson
Curt
Produsenter
Lena Rehnberg
Produsent
Susanne Lundqvist
Medprodusent
Annet
Jimmy Lagnefors
Komponist
Olof Johnson
Cinematografi
Kristin Grundstrom
Redigering
Maria Sohlman Wikman
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

I skyggen av Knutby

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Det er ganske typisk egentlig, et overkarismatisk kristen kirke som nærmest styrer en avsides by(Kiruna) og så skjer det noe som ryster samfunnet men ingen snakker og tør å si noe. Men så finner man tilslutt at det er noe seksuelt bak, både langt i fortiden men også i dagen – og av verste sort skjult bakenfor systemet. Og jo, etter Knutby så kan vi si det blir en slags vekker, at slikt skjer, men her i filmen drar man det kanskje litt langt noen ganger. Ikke der at kiken var karismatisk kanskje, men hele opplegget virker litt for usannsynlig. Litt for skrudd.”Solstorm” holder heller ikke hva den lover når det kommer til at hovedpersonen Rebecka skal ha mer innsikt i tankemåten i miljøet siden hun selv er oppvokst der og derfor bruke det til sin fordel – men akkurat det får hun jo ikke stort hjelp av annet enn at hun kjenner personene fra før. Filmen handler jo ikke så mye om tankemåten, men blir istedenfor bare en ganske vanlig film om en advokat som blander seg i noe hun ikke burde blande seg i. Heller ikke politiet gjør noen god virkelighetsnær jobb. Det er ellers noe som mangler hele veien og jeg synes oppklaringen blir altfor mye tipping og tilfeldigheter.For så vidt er filmen helt grei kvalitet, men barneskuespillerne gjør ikke noen kjempejobb og dialogen blir litt tilgjort og enfoldig. Det handler jo litt om det å snakke til en vegg, prøve komme gjennom til noen personer i et hjernevasket miljø. Blir veldig stereotypeaktig. Handlinger er litt for rotete, mye fram og tilbake uten helt å komme framover, og derfor blir det aldri noe skikkelig driv.Personlig liker jeg ikke slike filmer så veldig godt selv om det kan være litt underholdende og interessant å se hvordan kristne miljøer blir sett på fra et perspektiv som helt klart er påvirket av det verste tilfellene av maktmisbruk i kirken. Særlig når man ikke greier får fram et budskap i det hele annet enn at det som skjedde var fælt.
2.33 av 7 - -

Overkarismatisk og vrang

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Denne, noe overkarismatiske thrilleren, fører oss inn i en sekterisk verden med maktmisbruk, intriger og synder som blir hold skjult for menneskene rundt.Filmen gir desverre et totalt vrangbilde av hva det vil si å følge Jesus og hva ekte kristendom er for noe. Vi kan se at filmen kan være preget av det som skjedde i Knutby i Sverige og dermed fått et lite stempel og inspirasjon fra den hendelsen. På utsiden kan denne menigheten virke som en nesten hvilken som helst, kanskje litt mer amerikanisert, karismatisk menighet, men karismatikken blir noe overdrevet og man legger det karismatiske inn for å fange og binde medlemmene inn i en hjernevaskingsprosess som er vanskelig å komme ut ifra og dermed har øverste lederne en enorm mulighet til å misbruke deres makt, slik vi ser i "Solstorm".De tingene som pastoren i filmen preker om trenger ikke være galt, men undertonene i det hele og det som skjer og har skjedd bak kulissene i filmens handling gir oss et bilde på hvor riktig ting kan se ut på utsiden mens innvendig så rumler det.Man skal ikke se bort ifra at denne menigheten i filmen ikke er den eneste i Sverige, eller andre land, som har det slik, for det finnes sikkert mye slikt som menneskene rundt ikke er klar over som skjer i det skjulte i menighetskretser. Men en dag skal Gud la det skjulte bli åpenbart i det åpenbare og Hans dom skal være rettferdig.Ganske god bildekvalitet, litt laber skuespill til tider, og en ganske dårlig film for å si det sånn. Man gir på en måte et vrangbilde av kristendommen, man kunne hatt med en ekte kristen som grep inn og var stabil i sitt forhold til Gud, det ville jo har gitt filmen noen plus poeng. Filmen er desverre mer nedbrytende enn oppbyggende og det er best å la være å se denne.

Desverre klarer ikke den internasjonale svenske skuespillere Izabella Scorupco å redde filmen heller, og det hele blir en litt klisje krimfilm, bare satt i "kristent" bås!
2.33 av 7 - -
0.26 sekunder