Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Skuddene i Knutby (2009)

Knutby Frikirkemenighet - styrt av pastor Helge Fossmo og den karismatiske Kristi brud - sjokkeres i januar 2004 av nyheten om at to medlemmer er skutt ned med kaldt blod. Alexandra Fossmo dør av skadene mens det andre offeret, Daniel Linde, overlever. Det viser seg snart at barnepiken Sara Svensson er den skyldige, men undersøkelsen peker på også mot at flere kan være innblandet. Her begynner en sann historie om manipulasjon, blind tro og mord midt i det moderne Sverige...

Vurdering

3.33 av 2 stemmer

Fakta

7
1t 42min
Vägen Hem, Skotten i Knutby
Land: Sverige
Språk: Svensk

Medvirkende

Regissør
Karin Swärd
Forfattere
Karin Swärd
Manusforfatter
Skuespillere
Tobias Aspelin
Staffan
Lena Carlsson
Karin
Oskar Thunberg
Peter Gembäck
Pierre Wilkner
Kim Wincent
Anna-Lena Strindlund
Åsa Waldau
Liv Mjönes
Sara
Emil Jonsson
Daniel Linde
Lars Hemningstam
Pelle Waldau
Magnus Byström
Forhørsleder Spånbo
Emil Almén
Helge Fossmo
Produsenter
Thomas Willtorp
Sjefsprodusent
Göran Ellung
Sjefsprodusent
Annet
Jan Lundgren
Komponist
Georg Riedel
Komponist
Staffan Elmkvist
Redigering
Micke Malm
Cinematografi
Phil Poysti
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

Lederskap på ville veier

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Dette er den kontroversielle filmen om tragedien i Knutby som sjokkerte Sverige og resten av Skandinavia i 2004. Den tar for seg hendelsen bit for bit på en dramadokumentarisk måte. Vi får også noen autentiske intervjuklipp av de virkelige personene og avhopperne ettersom filmen går sin gang.Filmen viser oss hvordan mennesker kan bli hjernevasket og tro blindt på sine ledere som påstår at de står i ledtog med selveste Gud. Disse tendenser må alle menigheter være obs på rundt om kring og dette er en film som kan passe akkurat for ledere i menigheter som kanskje uten å vite det utøver makt over menigheten sin. Filmen og hendelsen har allikevel ikke noe bibelsk holdbarhet og gir publikum et litt feil bilde på hva ekte kristentro er for noe selv om bibelord og sitater blir brukt midt i det hele. Her tolkes Bibelen ut av sine sammenhenger og man blir fort ført vill og på veier som egentlig ikke har noe med det Bibelske å gjøre. Her snakkes det om demoner og hvordan bli kvitt dem uten å vite hva man egentlig prater om. Nå snakker jeg om selve hendelsen som filmen skal gjenspeile og ikke noe direkte kritikk mot filmen i seg selv som film.Kvalitetsmessig kan man merke seg at filmen inneholder en dokumentarisk kvalitet på bilde og mye av fremtoningen. Skuespillet virker til tider veldig bra og troverdig mens det innimellom skrenter noe. Filmen er engasjerende men til tider så drøyer den litt og man kan merke seg noen gjesp til tider.En grei film å få sett! Men for å få mest mulig ut av den så er det greit å kjenne noe til saken fra før av for det er en del presoner som filmen på en måte forventer at en skal kjenne til uten at man får så veldig dypt innblikk i hvem hver og en av dem er. Alt i alt en grei dokudrama som baserer seg på en av svensk kriminalhistories mest oppsiktsvekkende saker.
3.33 av 7 - -

Bakenfor mediebildet

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Det er viktig å være klar over at filmen er en drama dokumentar, det vil si at det er en filmatisering av hendelsene men tar i bruk ekte klipp av lyd og bilde innimellom. Særlig er det brukt i telefonsamtaler, men vi får også sett de virkelige personene snakke i klipp som er offentliggjort. Litt spennende sjanger, siden man føler man kommer veldig tett opp til hvordan det virkelig skjedde, og kanskje ekstra mye når kvaliteten har en ganske amatørpreg over seg.Det er viktig å komme bak hendelsen som oppstod i Knutby og advare om hvilken retning en tilsynelatende sunn menighet kan ta. Vi får observert sektstrekkene fra sidelinjen, og det er ikke alltid man helt ser hvordan talen kan påvirke noen i negativ retning i seg selv. Når man forstår hvor mye det blir talt om temaet og hvor målbevisst, samt hva som skjer i kulissene, så kan man etter hvert skjønne hvordan en ledelse kan greie å manipulere en hel menighet. Filmen gir et noenlunde greit sammensatt historie av Knutby hendelsen og for de spesielt interesserte også om manipulasjon fra menighetsledelsen, og greier å gjøre det på en objektivt og samtidig opplysende måte. For en som er vant i å vanke i forskjellige kristne kretser, eller har historie fra menighet med sekttendenser, så kan man kjenne igjen flere trekk man har møtt på før.Filmen var faktisk overraskende god, men gikk kanskje litt for mye i detaljer på en måte man ikke helt er vant med - nemlig vekt på de autentiske opptakene.
3.33 av 7 - -
0.22 sekunder