Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

IMDb (7.1)
Stream på

To Verdener (2008)

Sara(Mynster) og hennes familie har alltid fulgt Jehovas bud til punkt og prikke. Sammen med sine foreldre og søsken har Sara ringt på dørklokker og preket om dommedag og evig frelse for Jehovas utvalgte. Men plutselig slår lynet ned i henne når hun forelsker seg i den litt eldre Teis(Asbæk).

Kjærligheten stiller imidlertid Sara overfor sitt livs dilemma, siden Teis ikke tilhører Jehovas vitner. De to møtes i hemmelighet, og mens kjærligheten blomstrer må Sara kjempe en indre kamp med sin samvittighet, tro og lidenskaper.

Vil hun virkelig slippe sin barnetro og gi opp kontakten med hele sin fortid, til fordel for en fremtid i en verden som ifølge Jehova vil føre henne rett inn i Helvetes gap, men der kjærligheten til gjengjeld venter? For Sara er ingenting sikkert lenger bortsett fra dette: Hun må velge!

Vurdering

4.84 av 2 stemmer

Fakta

1t 49min
Worlds Apart
Land: Danmark
Språk: Dansk

Medvirkende

Regissør
Niels Arden Oplev
Forfattere
Niels Arden Oplev
Manusforfatter
Steen Bille
Manusforfatter
Skuespillere
Charlotte Fich
Jette
Thomas Knuth-Winterfeldt
Jonas
Jacob Ottensten
August
Sarah Juel Werner
Elisabeth
Anders W. Berthelsen
John
Sarah Boberg
Karen
Jens Jørn Spottag
Andreas
Johan Philip Asbæk
Teis
Rosalinde Mynster
Sara
Produsenter
Kim Magnusson
Sjefsprodusent
Thomas Heinesen
Produsent
Annet
Anne Østerud
Redigering
Lars Vestergaard
Cinematografi
Jacob Groth
Komponist
Søren Skjær
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

En dragkamp mellom to verdener

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”To verdener” baserer seg på den sanne historien om Tabita Brøner som valgte å forlate fangenskapet i Jehovas Vitner. I filmen går hun under navnet Sara, spilt av Rosalinde Mynster, som er ei jente vokst opp i den fundamentale sekten som ikke tillater det ene eller det andre, alt fra feiring av jul, bursdager, blodoverføring, til lesestoff som har med annen tro å gjøre enn den som hører sekten til. Sara møter en gutt utenfor sektens kretser og blir forelsket, dette forholdet gjør familien alt annet en glade og fornøyde og Sara er i fare med å bli utstøtt. Hun prøver alle muligheter for å kunne holde seg innenfor uten å bli utstøtt og samtidig kunne leve et så fritt kjærlighetsforhold som det lar seg gjøre uten å få sektens bemerkelsesverdige og mistenksomme blikk over seg.Filmen bærer et budskap om selvstendighet og det å kunne velge selv, og ta et oppgjør med usunn hjernevasking som fører til fangenskap under et maktsystem, noe man kan merke seg at sekten er ut i fra det filmen formidler. Bildet filmen maler om utstøtelse kan forekomme og forekommer også i noen mer eller mindre ekstreme evangeliske kretser i dag.

Det at filmen er basert på en sann historie, som flere tidligere Jehovas vitner kan kjenne seg igjen i, gjør den ekstra sterk og man føler medynk, spesielt med de som prøver å bryte ut men ikke klarer det helt pga. det sterke presset og overtaket dette religiøse systemet har på individene i forsamlingen. I dette tilfellet gjelder det Sara, men samtidig får man en viss forståelse for hvorfor det er og har blitt slik som det er.

Budskapet i filmen får nok ikke hovedrollen inn på andre tanker om den kristne tro, men heller mot det verdslige dit også mange ungdommer vokst opp i kristne hjem blir fristet og trukket mot. Men tenk å kunne ha en familie å gå til som alltid er der for deg og som er glade i deg, selvom man har valgt den "gale" vei?Som Danmarks offisielle Oscar kandidat blir dette en historie som er meget interessant fortalt og jeg kan tenke meg at det er vanskelig å lage en slik film troverdig nok til å reflektere realiteten. Jeg synes det hele fungerer bra og uten at jeg har vært innenfor sektens fire vegger så føler jeg at man har fått et lite innblikk i hva som kan foregå der i det skjulte og det mer åpenbare. Sara-rollen gjør en god og innlevelsesrik prestasjon som jenta som kjemper mellom to verdener, og Sarah Boberg har mottatt et par priser for sin rolletolkning som mor til hovedrolleinnehaveren.Jeg synes som sagt filmen var et interessant innblikk i Jehovas vitners virksomhet og filmen kan anbefales for den som er ute etter å se og vite mer om faresidene ved sekten og hvordan de utstøtte kan ha det og hvordan livet deres kan ende opp i kjølevannet av dette. Et godt stykke arbeid som også den gjennomsnittelige Jehovas vitne burde fått med seg! Filmen vises også av og til på NRK 2 for den som skulle vært interessert.
4.67 av 7 - -

Det vanskelige ved å miste troen på Jehova

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”To Verdener” er basert på en sann historie om det å komme seg ut av Jehovas Vitner. Den viser på en veldig nedtonet måte hvordan forholdet til menigheten er sterkere enn båndene til familie og venner, og ikke minst hvordan forholdet er til de utenfor. Fordi filmen ikke tar i bruk veldig ekstreme virkemidler så blir det også virkelighetsnært og troverdig når Sara sakte men sikkert må velge bort den troen hun er oppvokst i og oppdager at den nærmeste familie svikter. Vi kommer godt under huden på henne og familien hennes, og legger merke til de sterke overbevisningene selv om familien utad ser veldig perfekt og lykkelig ut.Det at man føler lykken og kjærligheten i familien gjør at man forstår bedre hvor vanskelig det er å se urettferdigheten og hvor vanskelig det er for Sara å komme ut av dette. Hun får støtte fra sin kjæreste Theis som prøver å forstå Sara etter beste evne, men som ikke får til å tro det hun tror. Han er den som åpner opp Saras øyne på visse områder og får henne til å tvile, men også til å ”falle” i det som betraktes som synd. Det at Theis ikke tror på noe, og at det er denne ikke troen Sara velger å hengi seg til tross for sin bakgrunn, er nokk for henne vanskelig – men også litt vanskelig for meg som kristen å forstå. Men tenker man seg om så er hennes tro ikke sin egen, men en overbevisning hun har arvet – og dermed viser filmen godt hvordan en fundamentalistisk kristen sammenheng indoktrinerer og gjør verden svart hvit.Som kristen, så blir filmen selvsagt en tankevekker fordi man alltid kan kjenne seg igjen i noe – men det er også et tydelig faktum at hun velger mellom Jehova og ingenting, uten å vurdere at kanskje det kun er Jehovas Vitner som er ute å kjøre og ikke Gud/Jesus. Vi får dessverre ikke vite så mye om hennes tanker om sin tro etter at hun tar sine valg om Jehovas Vitner, men jeg skulle likt å høre litt mer refleksjon, for hun tviholder virkelig på sin tro store deler av filmen – for å holde på sin familie og ha en tilhørighet. Sara bestemmer seg og velge annerledes, men det viser ikke at hun tenker annerledes. Jeg skulle likt å sett en slik film der Gudsbilde fornyes istedenfor at Gud forkastes.Dette er likevel en utmerket film som viser mye om hvordan det er i Jehovas Vitner og hvordan det er å bli støtt ut derifra og miste sin familie.
5 av 7 - -
0.5 sekunder