Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

IMDb (6.6)
Stream på

Paul, Apostle of Christ (2018)

Lukas reiser til Roma i år 67 i søken etter apostelen Paulus som nå er Keiser Neros fange beskyldt for å ha påsatt brannen. Lukas vil høre hans historie før han blir drept for å skrive den ned for ettertiden, men tiden er knapp og det er ikke lett når de kristne blir forfulgt. De kristne i byen har et dilemma i om de skal flykte eller gjemme seg i hjemmet til Akvilas og Priska. Fangevokteren til Paulus, Mauritius, har også sine vansker knyttet til sin syke datter og sin jobb i fengselet.

Vurdering

4.85 av 2 stemmer

Fakta

1t 48min
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Andrew Hyatt
Forfattere
Andrew Hyatt
Manusforfatter
Terence Berden
Manusforfatter
Skuespillere
John Lynch
Akvilas
Olivier Martinez
Mauritius Gallas
Jim Caviezel
Lukas
Nikovich Sammut
Mann i markedet
Manuel Cauchi
Ananias
André Agius
Stefanus
Produsenter
Harrison Powell
Produsent
Rick Jackson
Produsent
David Zelon
Produsent
Jim Caviezel
Sjefsprodusent
Terence Berden
Produsent
Simon Sansone
Produsent
Tony Hyler
Sjefsprodusent
Eric Groth
Sjefsprodusent
Annet
Dave Arrowsmith
Produksjonsdesign
Scott Richter
Redigering
Gerardo Madrazo
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

En litt mørk film som lysner til etterhvert

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

I denne bibelfilmen følger vi hovedsakelig Paulus og Lukas, Paulus er i fengsel i påvente av halshugging, mens Lukas blir presentert som en av lederne i et kristent samfunn som diskuterer fram og tilbake hva de skal foreta seg nå når romerne med Nero i spissen forfølger de kristne ved å bruke dem som belysning i gatene, som underholdning i sirkuset og som fanger i fangehullene. Lukas besøker Paulus hyppig, og i den anledning skriver han Apostlenes gjerninger ifølge filmen. Vi får stadige tilbakeblikk i livet til Paulus og vi følger lederen for fengslet der Paulus er fange og hvordan forholdet mellom Paulus, Lukas og denne fangevokteren utvikler seg i løpet av filmens gang.

Filmen er nok ingen A-Å gjengfortelling av Apostlenes gjerninger, til opplysning for dem som forventet det. Den har flere flashbacks til hendelser i apostlenes gjerninger, men i filmen sitter Paulus i fengsel med Lukas som en hyppig gjest. Her diskuteres den store forfølgelsessituasjonen de troende befinner seg i og Paulus kommer med råd. Paulus og Lukas mimrer også litt fra gamle dager. Antagelsen om at Lukas skrev Apostlenes gjerninger under Paulus siste fengselsopphold før henrettelsen hans er nok feil, men den utgjør ikke noe stort problem for filmen. Apostlenes gjerninger blir allikevel regnet med å ha blitt ferdig rundt år 63 e.Kr.
Noe jeg reagerte på var den dårlige stemningen i katakomben, eller de kristnes skjulested, der det i filmen oppstår litt for mye krangling, sinne, frustrasjon og konflikter om hva som skal gjøres, dette i større grad enn det vi ser av enhet, samfunn, bønn, lovsang og Kristus! I tillegg bestemmer en gruppe av disse å gjøre opprør og ta hevn. I historiske kilder finnes det ingen tydelige henvisninger til at kristne tydde til våpen og hevn i disse forfølgelsestider der martyrium forekom til stadighet.
Jeg reagerte også i begynnelsen av filmen at selveste Paulus sliter med tvil, sorg, og kanskje til og med motløshet i fengslet når han bl.a. uttaler ”Er dette alt?”. Når man leser Paulus brev så var han sterk i troen og visste hvem han trodde på og kunne glede seg i forfølgelsene. Denne tvilen kan i følge noen kilder stamme fra regissørens katolske røtter. Begynnelsen av filmen bærer et svært dystert og mørkt preg, selv scenene i dagslys blir portrettert som litt plagsomt mørke noe som vil påvirke synet på Paulus, Lukas og de andre troende. Litt deprimerende. Men når man kommer rundt halvveis i filmen så begynner det å lysne og vi ser en ny iver, en ny glød og vi får sitert flere gode vers fra Paulus brev som bl.a. Fil.1,21: ”For meg er livet Kristus og døden en vinning”. Vi hører også noen av kjærlighetsversene fritt sitert fra 1.Korinterbrev. Det er nesten som Den Hellige Ånd begynner å virke igjen etter et fravær. Paulus siterer også at ondskapen beseires med det gode. Vi får også en fin lignelse som Paulus presenterer for fangevokteren angående livet som er som vann som renner gjennom fingrene våre i sammenligning til det evige livet som er det store hav.
Vi får også noen ekstra hjertevarmende øyeblikk når de kristne får medynk med fangevokterens datter som er blitt syk til døden, der de etter å ha fått med seg nyheten setter seg ned og ber for henne. En annen god ting er fokuset på å ta vare på de fattige og foreldreløse, men også de skadede etter forfølgelsene i byen.
Dåpen Paulus døpes med i et tilbakeblikk er også bibelsk, med full neddykking. Det er også viktig å poengtere i en pengegrisk kristenhet at Paulus her proklamerer at han aldri har tatt betalt for evangeliet, at det han har fått gratis det gir han også bort gratis.

Det er merkbart at filmen ikke har det største budsjettet. Den mangler store og spektakulære scener og handlingen holder seg mest på noen få steder. Effektene er heller ikke de aller beste og vi ser at filmskaperne er noe begrenset. Jim Caviezel, kjent fra rollen som Jesus i ”The Passion of the Christ” fra 2003, gjør en prisbelønnet prestasjon som Lukas og James Faulkner gjør et fint portrett av den aldrende Paulus. Som sagt så har filmen et litt dystert preg den første delen av filmen, men det lyser opp etter hvert og man blir vitne til noen gripende scener, og skriftsiteringer som blir presentert på en levende måte. Dette er jo det viktigste i en kristen film og redder den fra en dyster anmeldelse. Men filmen kunne også ha vært noe mer virkelighetsnær og spektakulær og gitt oss enda et par hakk med Apostlenes gjerninger som vi leser om i Bibelen. Savner noen tendenser fra Paulus filmen fra ”Bibelen” serien. Det er også verdt å merke seg at regissør Andrew Hyatt lagde filmen i kjølevannet av sin egen tilbakekomst til troen, i form av en slags ”Damaskus opplevelse”. Filmen er dedikert til den forfulgte kirke.
5 av 7 - -

Kristne i krise og Paulus i fengsel

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Paulus historie har blitt filmatisert en god del ganger og dette er det siste forsøket. Vi møter en aldrende Paulus i fengsel i Rom, i en by hvor kristne blir forfulgt og brent. Det er ikke før en halvtime ut i filmen at vi får begynnelsen av Apostlenes Gjerninger fortalt av Paulus til Lukas i fengselet som en siste handling i å oppmuntre de forfulgte kristne. Slik blir dette en film mye om de første kristne i Rom som om Paulus vei som endte opp i fengselet der.

Jim Caviezel er tilbake i sjangeren som Lukas, men han som Paulus synes jeg begge blir lagt litt i skyggen når fokuset flyttes til både de kristne i rom men også fangevokteren, samt tilbakeblikkene til Paulus fortid som det er altfor lite av. Vi får dermed ganske lite innblikk i deres karakter, det som har gjort dem fortjent til deres status. I en film om Paulus føler jeg det blir litt for mye annet og oppdiktet framfor fokus på den faktiske historien, men på den andre siden så har vi sett det i andre filmer allerede og leste det i Apostlenes Gjerninger. Derfor blir det kanskje mer underholdende å filme litt mer om hva som muligens skjedde omkring Paulus når han var i fengsel - i hvert fall blir det en annen slags film. Det er tatt med referanser fra andre Paulus sine brev for å utvide repertoaret av hvilke ord og oppmuntringer Paulus kunne sagt i fengselet.

Filmen er kanskje noe i mørkeste laget med en åpning hvor det forsøkes å provosere litt, men kvaliteten ellers er god. Det svake ligger i aspekter ved manuset synes jeg, når det diktes ut over det vi vet. Det er heller ingen storslagen produksjon med cinematografiske bilder og flotte scener, men snarere mye samtale og tette klipp med uskarp bakgrunn som tyder på at det ikke er spilt inn på flotte lokasjoner men heller mye moderne studio noe som merkes i løpet av en film som denne. Det er også ting som veier opp her, slik at det vises en litt annen side av Paulus, det vises situasjonen han var i når han skrev brevet til Timoteus og det gis plass til å fortelle litt om de forfulgte kristnes situasjon på den tiden.
4.7 av 7 - -
0.31 sekunder