Bibelen: Paulus (2000)
Det hele kretser seg rundt Saul(Brandrup) fra Tarsus og hans radikale omvendelse. Saul er romersk statsborger, men også en from jøde som tror på at Jesus er stått opp fra de døde. Sauls overbevisning er stikk i strid med hva Ruben(Lockyer), som er en hengiven saddukeer, tror. Vi får følge Saul, som i forbindelse med sin omvendelse til den kristne tro bytter navn til Paulus, når han reiser rundt i den delen av verden som da var kjent og sprer budskapet om Jesus, like bort til Roma. Hele tiden med Ruben i hælene; han vil se Paulus død. En heseblesende forfølgelse har startet!
Vurdering
6 av 1 stemme
Fakta
Medvirkende
Regissør
Forfattere
Gianmario Pagano
Manusforfatter
Manusforfatter
Gareth Jones
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
Gamaliel
Johannes Brandrup
Paulus
Paulus
Mohamed Bensouda
Mann fra Lystra
Mann fra Lystra
Hicham Bahloul
Jakob, sønn av Sebedeus
Jakob, sønn av Sebedeus
Ennio Fantastichini
Peter
Peter
G.W. Bailey
Barnabas
Barnabas
Umberto Orsini
Tribun
Tribun
Massimo Sarchielli
Ananias
Ananias
Mohamed Khayi
Slave fra Tarsus
Slave fra Tarsus
Produsenter
Produsent
Paolo Lucidi
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Gianmario Pagano
Medprodusent
Medprodusent
Michele Greco
Medprodusent
Medprodusent
Annet
Giovanni Galasso
Cinematografi
Cinematografi
Paolo Biagetti
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Alessandro Lucidi
Redigering
Redigering
Carlo Siliotto
Komponist
Komponist
Lignende filmer
Anmeldelser
Levende om Paulus
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
Bli med Paulus og de første kristne på utrolige eventyr i denne, beste og mest levende filmen i ”Bibelen” serien. Den tar hovedsakelig for seg Paulus og hans virksomhet, men vi får også et innblikk blant de andre kristne som Peter, Barnabas, Jakob, Ananias mf som blir vevd sammen til et mektig apostolisk verk fylt av utfordringer og forfølgelser der apostlene nekter å la være å forkynne det levende budskapet om Jesus Kristus, koste hva det koste vil.
Denne filmen om Paulus holder seg ganske tro mot det bibelske i budskap, men det er jo tatt friheter i handlingsgangen bl.a. ved å legge til en sidehistorie om sadukeeren Ruben og til å begynne med en god venn av Paulus men senere en erkefiende, og Dina, den kommende kona til Ruben, men som etter hvert betror seg til de kristne. Vi får også møte Hagar, som er kona til Barnabas ifølge filmen, men utifra Bibelen kan jeg ikke se at hans kone blir nevnt. Bibelen nevner heller ikke at Paulus personlig drepte noen kristne, men fikk dem drept. I filmen tar Paulus og dreper denne lamme mannen som Peter helbredet rett etter pinsedag.
Paulus blir allikevel portrettert på en utmerket måte av Johannes Brandrup, og G.W. Bailey kler godt rollen som Barnabas, Paulus nære venn og medarbeider!
Filmen gir oss også et innblikk i menighetene på denne tiden, hvordan de samlet seg og samtalte om viktige temaer i hjemmene der hvor Paulus også underviste og lærte sine medkristne.
Vi ser også et fint skille mellom før og etter pinsedag, og vi kan merke oss hvordan mye av forkynnelsen faktisk er levende, kraftfull og evangelisk.
Filmen nevner mange sentrale og viktige bibelvers som: Luk.6:31, Apg.2:36, 4:19, 13:38-39, 17:22-31, Rom.2:14-15, 8:35-39, 10:4, 10:8-10, 1.Kor.4:10-13, 13:1-13, 15:53-57, 2.Kor.5:17 mf.
Filmen har også et klart omvendelsesbudskap og et budskap om frelse og håp ved Jesus Kristus.
Dåpssynet i filmen bærer preg av litt vann over hodet istedenfor full neddrykkelse, men vi skimter en scene der noen også blir døpt med full neddykkelse.
Budskapsmessig holder denne seg godt til Bibelens budskap om frelse og overraskende nok noen enda dypere sannheter i frelsen.
Filmen er bærer av en god og grei bildekvalitet, tidvis godt musikkspor og fint skuespill av de mest sentrale rollene. Dinarollen synes jeg blir noe svekket, men kanskje det bare er personligheten hennes i filmen som kan gi det inntrykket, hvem vet?!
Filmen klarer også få frem handlingen og budskapet på en levende og god måte, noe filmskaperne skal ha ros for. Et utmerket og balansert arbeid på dette området.
En veldig bra film om tiden etter pinsedag. Men det er en ting som skuffer meg i denne og det er at de tar med en scene mellom Ruben og Dina, under bryllupsnatten, der Dina skyggefullt blotter overkroppen for Ruben, men heldigvis så går det ikke lenger enn det det gjør, men allikevel så overskrides det en grense der som omtrent ikke blir gjort i andre Bibelen filmer, selv om noen av de andre også kan gå noe langt på disse områdene. Filmen finnes i en klippet versjon også der man bl.a. har utelatt denne sekvensen, men da må man via utlandet for å få tak i den. Utenom dette så er det veldig lite å klage på og filmen skrider opp på en plassering blant mine favoritter i ”Bibelen” serien. Er du glad i denne så vil du sikkert like den noe lange miniserien ”Anno Domini” fra 1985 som går under samme sjanger samt flere lignende filmer.