Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Red Tent (2014)

Basert på Anita Diamants bestsellende roman. Vi følger Israels tolv stammers begynnelse gjennom øynene til Jakobs eneste datter Dina, som sammen med sine mødre må møte verden på deres ektemenns, brødres og fedres premisser.

Vurdering

4 av 1 stemme

Fakta

4t 36min
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Anne Meredith
Manusforfatter
Anita Diamant
Manusforfatter
Elizabeth Chandler
Manusforfatter
Skuespillere
Rebecca Ferguson
Dinah
Debra Winger
Debra Winger
Rebecca
Hiam Abbass
Dronning Re-Nefer
Iain Glen
Iain Glen
Jacob
Stewart Scudamore
Kong Hamor
Agni Scott
Zilpah
Douglas Rankine
Reuben
Produsenter
Nancy Bennetts
Sjefsprodusent
Paula Weinstein
Sjefsprodusent
Peter McAleese
Produsent
Karim Debbagh
Produsent
Jayson de Rosner
Produsent
Michael Dreher
Produsent
Annet
Arthur Tarnowski
Redigering
Emilia Weavind
Produksjonsdesign
Emilia Roux
Produksjonsdesign
Sylvain Lebel
Redigering
Michael Snyman
Cinematografi
Laurent Eyquem
Komponist

Lignende filmer

Anmeldelser

Dinas historie

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Det røde teltet er i denne filmen et symbol på kvinnene til Jakob, altså hans fire koner og eneste datter, Dina. Det er Dinas historie denne miniserien vil fortelle, hennes syn på historien som vi alle kjenner fra Bibelen og ikke minst en videre dikting på denne historien som Bibelen så sparsomt forteller om. Det er mye å hente fra rammene rundt fortellingen, som starter ganske greit men havner lengre ut fra bibelske kjernen siden. Filmatiseringen er forøvrig basert på boken med samme tittel av Anita Diamant.

Premisset er spennende. En annen vinkel på en dyp og velkjent historie som har lagt grunnlaget for hele jødenes historie fra et synspunkt som normalt sett ikke har blitt belyst. Noen deler av bibelhistorien blir fremhevet ekstra, fordi de inneholder materiale som kan utbroderes på og skapes konflikt av - blant annet de gudene som kvinnene tok med seg fra Laban, den grusomme historien om Dinas valg av ektemann, men også en del ting som ikke helt kan forsvares bibelsk slik som hennes reise til og liv i Egypt.

Selve historien som den er fortalt her følger heller ikke helt Bibelens kronologiske rekkefølge eller med samme mening som Bibelen gir dem alltid, men de fleste historiene er representert. Hvorvidt det er troverdig eller en tråkk på jødisk tradisjon er vel mer personlig preferanse hvordan man ser det, men uansett så gir det en slags blikk på tidens kultur og religiøse miljø(hvorvidt det stemmer historisk er en annen sak).

Det jeg savner mest er Jehovas rolle som den eneste sanne Gud, og en tydeligere jødisk teologi som synes mellom historien som her overdøves med andre uklare trosbilder og tradisjoner(som det at det er husgudene som gir kvinnene styrke). Jacob blir aldri Israel. Det betyr også at filmen er laget med andre øyemed enn som en Bibelsk Bibelfilm, noe som er uheldig, selv om det ikke alltid er nødvendig siden noe av poenget er at den større bibelhistorien kun er ment som et bakteppe.

Dette er sikkert noe av grunnen til at kvaliteten på filmen er god og at det er blitt akseptert av et såpass greit budsjett med råd til mange gode skuespillere, for det er nok enklere å få investering i noe kontroversielt framfor bibelsk korrekthet. Samtidig blir det en fortelling som er litt annerledes, og det i seg selv er et modig forsøk.
4 av 7 - -
0.56 sekunder