Registrer Logg inn

Kristenfilm.com


A Matter of Faith (2014)

Rachel Whitaker(Trovillion) har vokst opp i et trygt kristent hjem. Hun skal begynne på videregående og har valgt biologi som fordypningfag. Troen hennes slår store sprekker i kjølevannet av biologiprofessor Kamans undervisning. Faren (Pickett) hennes legger merke til dette og bestemmer seg for å gå drastisk til verks. Det blir alt annet enn lett!

Vurdering

4.67 av 3 stemmer

Fakta

1t 27min
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Skuespillere
Clarence Gilyard Jr.
Professor Portland
Jordan Trovillion
Rachel Whitaker
Jay Pickett
Stephen Whitaker
Harry Anderson
Professor Kaman
Chandler Macocha
Evan Carlson
Barrett Carnahan
Tyler Mathis
Justin Michael Brandt
Jason
Annet
Philip Hurn
Cinematografi
Jasper Randall
Komponist
Philip Carrel
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

Aktuelt tema for enhvert troende

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Rachel Whitaker er oppvokst i en kristen familie med alle de gode og trygge rammer som følger med. Rammene slår fort sprekker da hun begynner på videregående skole, tre timers kjøretur unna foreldrene sine. Hun får seg en klassevenninne å dele rom med på skolen som ikke har den aller beste innvirkningen på henne, i tillegg til den karismatiske, fryktløse og fundamentalistiske biologiprofessoren Kaman som drives av evolusjonens antikristelige ideologi, og til elevenes glede villig til å gi dem karakteren ”C” bare de møter opp i alle timene hans. Rachels tro blir virkelig satt på prøve og etter hvert må hun ransake seg selv og se om hun virkelig eier en levende tro på Jesus Kristus. Faren til Rachel legger også fort merke til den negative påvirkningen skolen og biologifaget har på datteren hans, og velger å gå drastisk til verks for å få henne på rett spor igjen. Men det blir alt annet enn enkelt når han får vite hva han egentlig har gitt seg ut på.

Endelig en kristen film som holder seg på bibelsk plan når det kommer til temaet som har med evolusjon kontra kreasjonisme å gjøre. I tillegg har den et klart evangelisk budskap og holder seg tro til Bibelen gjennom handlingsgangen. Men som med så mange andre filmer har denne også sine baksider. Innholdet i filmen blir ellers ganske tynt og lettvint, og ting virker å ordne seg litt for greit. Noe kan også virke litt urealistisk og forutsigbart og vi møter på en del kristne klisjeer som kunne vært gjort litt mer troverdige. Samtidig synes jeg det går litt for fort i svingene og historien får ikke den dybden den kunne ha hatt. Vi kunne gjerne fått vite litt mer rundt evolusjonsundervisningen til Professor Kaman, enn problemstillingen rundt hva som kom først av høna og egget. Noe mer får vi, men litt av dybden mangler. Samtidig synes jeg vi ikke får nok innblikk i hva det er rundt indoktrineringen av evolusjonsundervisningen som er med på å føre Rachel mot frafall fra troen. Det samme gjelder på skapelsessiden i debatten, hvor man kunne fått ting noe tydeligere fram i lyset. Selve debatten mot slutten av filmen har sine gode stunder, men den blir noe overfladisk synes jeg, og hvor troverdig blir det når det ser ut som noen av rammene rundt debatten blir brutt og man får heller ikke det store kunnskapsmessige utbytte av det, men på den positive siden så fremmes det åndelige. Debatten kunne med andre ord vart litt lenger og hatt noe mer innhold. Filmskaper Rich Christiano sier til Creation Ministries International at målet med filmen var nok ikke hovedsakelig å lage en film som sikter mot de spesifikke tingene i kreasjonisme vs. evolusjon debatten, men heller å advare familier mot hva deres barn vil komme til å møte der ute i det offentlige skolesystemet. Filmen er dermed spesielt godt egnet til foreldre, men også barn i ungdomsskole og videregående skole alder. Faren til Rachel burde allikevel ha vært litt mer opplyst over hva datteren hans gikk til, spesielt når hun valgte fordypning i biologi.

Kvaliteten på filmen er så som så. Skuespillet og replikkene blir litt flåsete og dårlige i flere tilfeller, og selv om den kjente B-film skuespilleren Clarence Gilyard Jr. har en liten reddende rolle med i spillet så hjelper det ikke all verdens. Ellers fungerer filmen greit som en kristen film, rundt et viktig tema, for det alminnelige publikummet. Men da må man klare å se mellom fingrene på noen av de tekniske flausene den bærer med seg.

Det er uten tvil at skoleverket er med på å påvirke troen til våre barn og er en vesentlig årsak til frafall blant troende, og derfor kan A Matter of Faith være en av flere gode hjelpemiddel på veien til å bevare barna. Jeg synes dette var en god film i kjølevannet av filmer som ”The Genesis Code” (2010), ”God’s not dead” (2014) og ”Expelled: No Intelligence Allowed” (2008). Det jeg får håpe på videre er at vi kan få se enda flere filmer med godt bibelsk apologetisk innhold. Det er det denne filmen har som flere andre har lite av. Filmen finnes overraskende nok tilgjengelig på Netflix, tekstet på norsk. Skynd deg å se den før den eventuelt blir fjernet derfra.
5 av 7 - -

Feilrepresentert evolusjonslære

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Denne filmen er enda en av filmene som tar opp temaet evolusjonslære i skolen, og i denne omgangen er det en bekymret far som avtaler en debatt med biologilæreren på skolen etter at han får nyss om at han ikke lærer kreasjonisme i biologitimen. Datteren, Rachel, har selvsagt aldri følt seg så flau og vil i sin nyfunne frihet på college bare lære det hun blir servert. Hun har selvsagt ikke åpnet sin bibelen etter at hun ankom skolen, og som så mange mer opptatt av gutter enn å pleie sin personlige tro. Alt ligger dermed klart for et spennende plot.

Så, hvordan kan det gå når en ufaglært far går i debatt med en mangeårig professor i temaet? Åpenbart, siden det er en kristen film så kan det bare gå en vei her, men at det går feil så tidlig er litt dumt. Professor Keyman som er læreren blir misrepresentert fra første time med et høne og egg eksempel - og det er en utrolig dårlig analogi som kun fungerer delvis for den kristne, men her vises i fullt alvor. Jeg forventer så at faren - om han skal vinne debatten - går fullt inn og studerer teamet med hodet inn i alle verdens bøker for å redde sin tro og sin datter på den korte tiden han har. Men, igjen, akk nei. Vi ser han holde i to bøker og ellers kun søke moralsk støtte fra folk. Videre går filmen å misrepresenterer evolusjonslæren igjen, med at de visstnok tror at mennesket stammer fra aper. Stårman nr to. Vi har ikke kommet til debatten enda. Forventningene mine til resten av filmen synker. Og ja, det kommer flere stråmenn og selv den kreasjonistiske og kristne siden blir feil representert.

Det er likevel noe her som er riktig, og det er å ha mot til å stå for sin tro og helst da også undersøke ha den er og også kunne være klar til å forsvare den. Filmen viser også hvor viktig det er å ha gode støttespillere på troens vei i utfordrende øyeblikk som snakker sant og er uredde i tilnærmingen til sine venner. Som en college film så kunne den forøvrig fungert helt greit, til tross for noen klisjeer og selv om temaet som fokuseres på kunne vært mye bedre representert.
3 av 7 - -
0.27 sekunder