Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Genesis Code (2010)

En hockeyspiller på collegelaget, Blake, og en kvinnelig journalist student, Kerry, prøver å finne felles grunn mellom tro og deres vitenskapelige studier. Blake sliter med å kombinere vitenskapen med bibelens fortelling om skapelsen, og vil ikke akseptere Kellys forslag om å be over saken, men gir henne utfordringen om å bevise skapelsen slik bibelen forteller den.

Vurdering

4.5 av 2 stemmer

Fakta

PG
2t 18min
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Patrick Read Johnson
Forfattere
Michael W. Leighton
Manusforfatter
Skuespillere
Rance Howard
Dr. Tolley
Logan Bartholomew
Blake Truman
Kelsey Sanders
Kerry Wells
Ernest Borgnine
Carl Taylor
Diane M. Leach
Church Patron/Wild Hockey Fan
Lawrence Leach
Church Patron/Hockey Fan
Louise Fletcher
Ellen Taylor
Fred Dalton Thompson
Judge Hardin
Lance Henriksen
Dr. Hoffer
Catherine Hicks
Myra Allitt
Produsenter
Michael W. Leighton
Produsent
Mark VanderWal
Sjefsprodusent
Jerry Zandstra
Sjefsprodusent
Roger Garcia
Medprodusent
Michael Shane Leighton
Produsent
Annet
Bill Wandel
Komponist
Kees Van Oostrum
Cinematografi
Edward R. Abroms
Redigering
Natalie Allen
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

Smart, sjarmerende og overraskende god

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Jeg håpet det beste av denne filmen. Av kristne filmer er det sjelden noen som greier å fange opp på en god måte vitenskapelige spørsmål blandet med spørsmål om tro. Blant en gjeng med smarte studenter, både troende og ikke troende, så får filmskaperne til en god dynamikk som ikke bare berører de vitenskapelige temaene i filmen men som også gjør et dykk inn i de mellommenneskelige relasjonene.



'The Genesis Code' handler om en gutt som møter en jente, som starter å bli kjent med hverandre i rammen av at hun skal intervjue ham til skolens avis. Det hadde blitt alt for overfladisk, som en kristen film, om alt handlet om troen så filmen gjør rett i å utvide perspektivet til vitenskapen, livet, karrieren, døden og vennskap. Begge to har sine utfordringer med troen, og noen ganger får alt annet enn vitenskap fokus men det har en rød tråd som følger handlingen i den overraskende lange og omfattende filmen. Filmen går heldigvis ikke i fellen ved å berøre alt for mange temaer og takler de den behandler mesterlig.



Budsjettet som er i 5 millioner dollar klassen er stort til å være en kristen produksjon, og dermed kan man sette visse krav til kvalitet og gjennomførelse. Heldigvis gjør ikke filmskaperne noen alt for store brølere selv om kvaliteten ikke er helt på topp i deler av filmen så holder det. Karakterene, særlig en del av bifigurene, kan virke som kristne stereotyper på ikke troende og troende, men de er der for å få fram et poeng og det er greit i film. Ellers er de fleste karakterene godt skrevet og ikke minst godt spilt.



På en finurlig måte, godt illustrert på veien, greier filmen å fremstille noen gode tanker om vitenskapen, skapelsen og relativitetsteorien, med en god dose alvor og en liten snert humor. Likevel, på sitt heteste så kan det vitenskapelige snakket være vanskelig å følge – og i hvert fall for oss vanlige dødelige å vite om stemmer, men uansett så gjør filmskaperne en veldig god presentasjon av en alternativ og overbevisende teori som knytter vitenskap med skapelse, sett fra Guds perspektiv og vårt perspektiv.



Bra film som er absolutt severdig og som får deg til å tenke, smile litt ikke minst nyte de godt over to timene filmen varer.
5.67 av 7 - -

Uvitenskapelig om det vitenskapelige

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Kerry Wells jobber som journalist ved siden av høyskoleutdannelsen og får i oppdrag å intervjue Blake Truman, som har hjulpet hockeylaget sitt mot nye høyder før juleferien slår inn. Når Kerry som troende går i dybdene av Blake oppdager hun tvil og vanntro og en fortid som ikke er like lett å takle. Problemet som utspiller seg hos Blake og de andre rundt ham og Kerry er hvordan man skal henstille seg til skapelsesberetningen i 1. Mosebok. Vil de komme til en løsning eller ”fredsavtale” i denne konflikten?



Som en sterk tilhenger av ungjordskreasjonisme og troen på at Bibelen er sann slik den står, også når det relateres til 1.Mosebok så er dette en filmkatastrofe innenfor vitenskapsfeltet, og i tillegg til at det skal bære på kristenfilmnavnet. Filmen inneholder flere hull og ufullstendige forklaringer med feil og mangler, rett og slett.

For det første prøver filmen å sidestille Big Bang teorien med Bibelens skapelsesberetning. Man prøver med andre ord å få moderne vitenskap innenfor feltet å passe inn med skapelsesberetningen. Dette fungerer dårlig. Filmen går på kompromiss med Bibelens klare ord i det å tillate seg å legge til Guds Ord vitenskapelige fenomener som det slettes ikke finnes noe grunnleggende bevis for. Man skulle tro at en akademiker som Kerry, som til å begynne med kan virke å tro på Bibelen slik den står, sår tvil i sin bibeltroskap og har en veldig mangelfull forståelse for kreasjonismevitenskap, noe seriøse kristne paleontologer som er bibeltro ikke burde ha. I tillegg lar hun seg påvirke av sin ikke troende hedenske bror som har sine dype teorier om hvordan vitenskapen kan inngå fred med Bibelen ved å anta at Bibelen er skrevet fra et Gudsperspektiv, hvor han da ilegger sine ”dype” teorier om å sammensveise en seks dagers skapelse fra dette perspektivet som er det samme som 15-16 milliarder år fra et jordisk og såkalt vitenskapelig perspektiv. Selv om denne Marc kan virke intelligent så blir hele framføringen hans etter min mening bare lange regler uten mening og med hull man kan synke dypt i. Hvordan skal man tolke resten av dagene i 1.Mosebok hvis den nå skulle vært skrevet fra et Gudsperspektiv som i jordisk perspektiv ville tilsvare milliarder av år?

Det å prøve å vinne folk til troen på et falsk vitenskapelig grunnlag fører nok ikke noe godt med seg. Vi ser også hvordan Kerry får følelser for denne Blake ganske tidlig som man kan merke seg og hvordan hun prøver å ”frelse” ham. Korinterbrevet (2Kor.6:14) har en klar agenda med den type romantikk. Evangeliets budskap får heller ikke noen plass i det som er med på å skaper tro hos Blake etter hvert som filmen går sin gang.

Et lite lysglimt i filmen er når Blake ser tilbake til sin barndom og bibelkunnskapen derfra som er med å hjelper Kerry i en skjebnesvanger beslutning, sett bort i fra de teoriene hun har tatt imot med åpne armer fra sin brors intellekt.



Filmen inneholder grei kvalitet til å være en kristenproduksjon og skuespillet er sånn midt på tre. Allikevel kunne man brukt pengene på noe mer solid enn dette. Mot slutten av filmen kan man også merke seg litt av hånden til noen fra filmcrewet i scenen der kameraet beveger seg bakover i gangen i hockeybygningen. Artig, men noe av troverdigheten blir sunket akkurat i forbindelse med den scenen.



Tross filmens teorier så er dette ingen lett film å fordype seg inn i å forklare seg gjennom. Men den har utallige svakheter som bl.a. den eksterne anmeldelsen fra ChristianAnswers (Creation International) svarer på mye bedre enn det jeg er i stand til. Det er sjelden jeg påberoper å ikke anbefale en kristenprodusert film for troende på grunnlag av budskapet, og dette er en av de gangene. Jeg hadde mine forhåpninger til filmen, med de har dessverre falt i grus. En sang som allikevel får humøret litt opp i løpet av filmens gang er "A Soldiers King” fremført av C.R. Lewis som spiller Shane Thomas i filmen. Vi møter også Logan Bartholomew som Blake Truman, kjent fra noen av ”Love Comes Softly” filmene, og i en av smårollene møter vi bl.a. Catherine Hicks kjent som husmor fra den velkjente ”7th Heaven” serien.
3.33 av 7 - -
0.66 sekunder