Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Even the Rain (2010)

To spanske regissører drar til Bolivia for å lage film om Columbus og erobringen av Latinamerika, men de regner ikke helt med at historien holder på å gjenta seg nå i form av en konflikt om drikkevannet der vestlige intresser undertrykker urbefolkningens rettigheter.

Regissørene (Gael García Bernal og Luis Tosar) havner i en moralsk krise når de på en ene siden skal fullføre en film og på den andre siden forsøke å ikke ta stilling til krisen som Cochabamba området i Bolivia er på vei inn i. Mange av skuespillerene er hentet fra lokalbefolkningene, men de er med i protestene mot privatiseringen av vannet, og når hovepersonen i filmen, Daniel (Juan Carlos Aduviri), tar rollen som leder av protestene så er det ingen lett sak å fullføre prosjektet.

Vurdering

5 av 1 stemme

Fakta

1t 43min
También la lluvia

Medvirkende

Regissør
Iciar Bollain
Forfattere
Paul Laverty
Manusforfatter
Skuespillere
Gael Garcia Bernal
Sebastián
Luis Tosar
Costa
Milena Soliz
Belén og Panuca
Cassandra Ciangherotti
María
Carlos Santos
Alberto og Las Casas
Raúl Arévalo
Juan og Montesinos
Karra Elejalde
Antón og Colón
Juan Carlos Aduviri
Daniel og Atuey
Leónidas Chiri
Teresa
Ezequiel Díaz
Bruno
Produsenter
Eric Altmayer
Medprodusent
Cristina Zumárraga
Produsent
Emma Lustres
Medprodusent
Mónica Lozano
Medprodusent
Juan Gordon
Produsent
Pilar Benito
Sjefsprodusent
Annet
Alberto Iglesias
Komponist
Juan Pedro De Gaspar
Produksjonsdesign
Ángel Hernández Zoido
Redigering
Alex Catalán
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

Viktig om grunnleggende rettigheter

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Dette er en veldig god spansk film som tar for seg et sentralt tema i politikken når den blander seg med private aktører for å undertrykke og overkjøre lokalbefolkningen ved å ta fra dem tilgang til et veldig grunnleggende behov, nemlig vann. Bakteppet er et filmcrew som er i bolivia for å lage film om Columbus, når han inntok amerika, og hvordan noen prester protesterte på måten de behandlet indianerne på i sin higen etter gull. Samtidig eskalerer en konflikt med lokalbefolkningen og et stort internasjonalt firma som har fått rettighetene til alt vann i området som igjen selger det tilbake til befolkningen med en alt for høy pris. En del av lokalbefolkningen er også med som billige statister i filmen, og slik blir filmcrewet på en måte blandet inn i konflinkten siden det handler om å også la filmen overleve.

Det er mange bra øyeblikk og temaer som tas opp. I hvor stor grad skal filmcrewet blande seg i lokalpolitikken? Er det rett av de å utnytte befolkningen fordi de kan gjøre jobben til en lavere lønn? Hvor går grensen for bestikkelse?

Man merker at filmcrewet sliter litt med disse moralske dilemmaene samtidig som de hele tiden forsøker å holde avstand og være på sidelinjen samt holde filmrullene gående. Det er også en helt genial sammenfatning mellom prestene sin kamp på Columbus tid og lokalbefolkningens kamp i nåtid - som handler mye om det samme og som er koblet sammen med 500 års historie. Det er nesten så man blir litt irritert på at det ikke gjøres mer eksplisitt tydelig i filmen, men samtidig så har det en enorm effekt for den som ser på å se sammenhengen.

Filmen kunne likevel vært litt bedre, for det virker nesten som at manuset var kuttet litt på. Det er nemlig en dame med i filmcrewet som filmer bakomfilmen for filmen, som har lyst til å lage en dokumentar om konflikten i området mens de lager filmen - og her kunne man fått på plass et sterkt plott ved at hun i større grad prøvde å involvere seg, granske og dokumentere på film hendelsene som skjer rundt dem. Det har sin effekt at hun blir nektet dette, men hele filmen mister litt piffen ved at alle holder seg så på avstand av kjernen i konflikten, og når det da skjer at noen bryr seg så virker det ikke veldig nært men snarere på grunn av skyldfølelse.

Synes det ellers er veldig flott å få fram at det på Columbus tid var prester som gav sitt liv for at indianerne i amerika skulle bli behandlet som folk på lik linje med europeerne og som slik gikk rett i mot stats og kirke makten på den andre siden av havet.
5 av 7 - -
0.29 sekunder