Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Hjem til jul (2010)

Mørket har senket seg og snøen har lagt et lunt teppe over over den vesle bygda Skogli. Det er julaften og menneskene forbereder seg til julefeiring, men i skinnet fra nordlyset er det fortsatt noen som strever med å finne veien hjem.

Pappaen som nektes å være sammen med barna sine, flykningene som ikke har noe sted å gjøre av seg, mannen som har lovet elskerinnen å forlate familien sin, legen som ikke har tid til å få barn. Noen har forsonet seg med sitt eget liv mens andre lever i dyp frustrasjon. Flyktige møter og overraskende løsninger blandes med tragedie og humor når enkelte av historiene krysser hverandre.

Hjem til jul er en moderne julefortelling om tilgivelse og håp, og om å finne veien hjem. Helt hjem.

Vurdering

4.5 av 2 stemmer

Fakta

1t 30min
Home for Christmas

Medvirkende

Regissør
Bent Hamer
Forfattere
Bent Hamer
Manusforfatter
Levi Henriksen
Forfatter
Skuespillere
Levi Henriksen
Sikkerhetsvakt
Isaka Sawadogo
Faren til Bintu
Kristine Rui Slettebakken
Tone
Reidar Sørensen
Jordan
Nadja Soukup
Gorans mor
Kyrre Haugen Sydness
Hroar
Nina Zanjani
Albansk kvinne
Henriette Steenstrup
Bilettkontrollør
Sarah Bintu Sakor
Bintu
Produsenter
Bent Hamer
Produsent
Christoph Friedel
Medprodusent
Claudia Steffen
Medprodusent
Annet
John Erik Kaada
Komponist
Pål Gengenbach
Redigering
Silje Nordseth
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Nært om jula

Når man har bodd et år i Kongsvinger, så kan man ikke komme unna å få et inntrykk av Levi Henriksen, og selv om jeg ikke har lest noen bøker så har jeg fått med meg noen små bruddstykker. ”Hjem til Jul” er basert på novellesamlingen ”Bare mjuke pakker under treet” (2005), og jeg tror så absolutt at jeg kan kjenne igjen noe av den stemningen Levi har greid å formidle til selv dem som ikke er så kjent i bøkene/novellene.Vi får del i forskjellige persons skjebner en julaften i den lille byen Skogli. Alle er på en plass i livet de ikke helt nødvendigvis skulle ønske de var, og vi følger dem og hvilken betydning denne julen har for dem og deres liv. Vakkert fortalt får vi ta del i disse menneskenes liv som er mer jordnære enn det vi får servert fra Hollywood, og de berører hjertene der de skal. Det er også en dus av kristendom liggende under overflaten selv om det ikke er noen kristen film i den typiske forstand. Jeg liker det stille oppgjøret som skjer i kirken, men jeg synes det er synd at kirkedøren er stengt for karakteren Paul. Jeg liker at Johanne nevner at hun har gitt klær til Fretex, men jeg er syns det er ergerlig at ikke Jordnas dager i Eben Ezer gav ham et bedre grep om livet. Alle disse tingene skildrer slik en virkelighet som vi alle har møtt eller møter, og det taler til meg.”Hjem til jul” er absolutt en stemningsfull film som er verdt å få med seg denne julen. Det er ikke den typiske romantiske julekomedien, men det er en dramafilm med humor og alvor som skildrer noen reelle sårbare menneskeskjebner i juletiden.
6 av 7 - -

Trist jul med litt lys i tunnelen

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

"Hjem til jul" tar for seg noen personer og familier som har havnet litt ut på kjøret av forskjellige grunner. Når jula nå har inntruffet så prøver disse å finne et sted å være og få en så vellykket jul som mulig, helst med sine kjære.Det som på coveret ser ut som en koselig julefilm for hele familien viser seg å bli noe av det motsatte. Vi følger triste valg tatt gjennom livets harde skole og en julaften der man gjør det man kan for å gjenforene seg med sine kjente og kjære.

Vi får ikke noe særlig innblikk i julens egentlige budskap bortsett fra det vi ser av en stall med en Josef og Maria statue, samt en dukke av Jesusbarnet. Denne dukken blir stjelt av en ensom fyr som har blitt forlatt av kona til fordel for en ny fyr som hun og barna kan feire jul med. Vi får også et innblikk i en julegudstjeneste i kirken der det synges noen julesanger og en av personene i filmen møter på noen han helst ikke hadde ønsket å møte i kirken. Spikeren blir slått på hodet når denne ensomme fyren, nevnt over, kommer og skal inn på gudsjtenesten og møter en låst kirkedør. Låser man kirkedøren når Gudstjenesten har begynt? Ja, da har man sett det også.

Moralen slår også tydelige sprekker når en film med 11 års aldersgrense og familieinnbydende cover bl.a. viser en sex scene man rett og slett kunne vært foruten. Det hele fortsetter i en dyster og trist stil med noen få lyspunkter underveis, men desverre ikke nok til å gi meningsfull julestemning.

Det man kan få ut av filmen er virkeligheten som mange familier opplever bak de fine fasadene til dem som feirer en alle tiders jul. Kanskje den gir et lite spark i baken til å tenke over, og kanskje hjelpe dem som ikke har det så godt i jula? Julens budskap blir allikevel pakket inn i bomull og er ikke tema i filmen.Kvaliteten er grei og fotograferingen er stø og fin. Skuespillet er ganske standard norsk og ingen av skuespillerne utmerker seg noe særlig, selvom birolleinnehaver Trond Fausa Aurvaag ble nominert til en Amanda pris for årets mannlige skuespiller.Er du ute etter en fin julefilm for hele familien så vil jeg desidert si at dette ikke er filmen å gå etter. Jeg ble sjokkert og skuffa endel ganger gjennom filmen og hadde håpet på at norsk julefilm kunne by på noe bedre enn dette. Filmen slutter noe brått når man får høre den rolige låten "Hjem til jul" av Maria Mena. Fin sang, men ikke så veldig fin film!
3 av 7 - -
0.29 sekunder