Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

IMDb (7.9)
Stream på

Unorthodox- Sesong 1 (2020)

Miniserien følger en ung kvinne som er oppvokst i et ultraortodoks samfunn i Brooklyns Williamsburg distrikt, som rømmer til Berlin og legger igjen et arrangert ekteskap bak seg samt sitt trossamfunn som har før vært hele livet hennes. I Berlin skimter hun et håp om å kunne følge sin drøm om å bli en klassisk musiker.

Vurdering

5.7 av 1 stemme

Fakta

3t 33min
Land: Tyskland
Språk: Tysk, Engelsk, Yiddish

Medvirkende

Regissør
Maria Schrader
Forfattere
Anna Winger
Manusforfatter
Eli Rosen
Manusforfatter
Alexa Karolinski
Manusforfatter
Daniel Hendler
Manusforfatter
Deborah Feldman
Forfatter
Skuespillere
Shira Haas
Esther Shapiro
Jeff Wilbusch
Moische Lefkovitch
Amit Rahav
Yakov Shapiro
Alex Reid
Leah Mandelbaum Schwarz
Eli Rosen
Reb Yossele
Ronit Asheri
Malka Schwarz
Tamar Amit-Joseph
Yael Roubeni
Aaron Altaras
Robert
Dina Doron
Babby
Produsenter
Anna Winger
Sjefsprodusent
Henning Kamm
Produsent
Annet
Silke Fischer
Produksjonsdesign
Gesa Jäger
Redigering
Hansjörg Weißbrich
Redigering
Wolfgang Thaler
Cinematografi
Antonio Gambale
Komponist

Lignende filmer

Anmeldelser

Tett på ultraortodoks Jødedom

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Fra tid til annen kommer den en film eller serie så unik og med en slik egenart at det er umulig å replikere. “Unorthodox” er en slik miniserie som tar et nærdykk inn i det ultraortodokse hasidiske miljøet i Williamsburg, New York og går veldig tett på ritualer og personer og ut ifra det bygger sakte opp en handling om den gifte Esther, eller Etsy, som velger å rømme fra mann og miljø til Berlin hvor hun finner seg til rette med nye venner i et musikk miljø. Samtidig er mannen hennes Yanky og en hjelper, Moishe, på jakt etter å finne henne for å bringe henne tilbake.

Som en som er kjent med strenge konservative miljøer kan man dra kjennskap på veldig mye av det Etsy går gjennom med tanke på å tilpasse seg omverdenen. Noen ting gjør hun gradvis, andre ting hopper hun rett og uredd ut i. Bare ting som å spise storfekjøtt er for henne noe nytt, samt det å gå i bukser eller det å fjerne parykken som viser det underliggende håret for verden som hun før måtte holde skjult. Det hasidiske miljøet er på mange måter en jødisk sekt som er vanskelig å bryte ut av og det holder fast i personen lenge etterpå noe filmen vakkert viser. De er opptatt av at kvinner skal føde mange barn slik at antallet jøder før holocaust kan bli bygget opp igjen, noe som er kjernen i denne mer sære typen ultraortodoks jødedom. Serien er også annerledes ved at det nesten helt og holdent snakkes Yiddish.

Det er såklart ting jeg reagerer på som både kan tyde på at filmskaperne vil ha inn noe moderne tids ånd inn i budskapet, men også et tegn på ting som Etsy hopper for fort ut i. Jeg er likevel fornøyd med hvordan det meste her er gjort, hvordan Etsy sakte men sikkert åpner opp sitt vesen og finner glede i sin nyvunne frihet. Ikke bare er Etsy en god rolle, men også ektemannen er en sympatisk figur som vi blir nærmere kjent med og som også må tenke utenfor den ensporede måten man innenfor tenker. Det samme gjelder moren hennes og også Moishe som er en mer verdslig selvrettferdig person som prøver å oppnå nåde hos Rabbien ved å fullføre sin misjon. Dette er en vakker miniserie som sakte bygger opp handlingen og lar oss ta del i en annerledes tradisjon og hvordan det er å bryte ut av den og finne seg til rette i en mer fri tilværelse. Jeg er veldig glad for at Netflix tør å satse på serier som dette.
5.7 av 7 - -
0.53 sekunder