Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Ildvognene (1981)

Vi følger to av deltagerne til Storbritannias OL tropp for OL i Paris i 1924. Disse to, Harold Abrahams og Eric Liddell, har hver deres mål, inpirasjon, tro og drivkraft for å vinne. Filmen er basert på den sanne historien om løperen som nektet å løpe på en søndag og forberedelsene for olympiaden for jøden som kjempet for sin families, skoles og nasjonens ære.

Vurdering

6.33 av 2 stemmer

Fakta

1t 58min
Chariots of Fire, Triumfens Ögonblick
Språk: Engelsk, Fransk

Medvirkende

Regissør
Hugh Hudson
Forfattere
Colin Welland
Manusforfatter
Skuespillere
Ian Holm
Ian Holm
Sam Mussabini
Alice Krige
Sybil Gordon
Ben Cross
Harold Abrahams
Colin Bruce
Taylor
Peter Cellier
Overservitør
Nigel Davenport
Lord Birkenhead
Nicholas Farrell
Aubrey Montague
Ian Charleson
Eric Liddell
Richard Griffiths
Head Porter
Brad Davis
Jackson Scholz
Produsenter
David Puttnam
Produsent
Jake Eberts
Sjefsprodusent
James Crawford
Medprodusent
Dodi Fayed
Sjefsprodusent
Annet
David Watkin
Cinematografi
Terry Rawlings
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

En ildsjel i brann

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Nominert til syv oscar i 1982, vant velfortjent fire for blant annet beste film og musikk. Det er en veldig god sportsfilm som tar for seg to vidt forskjellige skjebner som møtes i OL, begge basert på hver sin overbevisning. Jeg synes det gir litt dynamikk i filmen, fordi det ikke bare er filmen om en person og en skjebne.Det kommer tydelig fram noen gode budskap fra den gode boka om å løpe for seierskransen og å løpe for Gud, i små men gode doser som gjenspeiler troen til Liddell. Selv om man selv ikke er like streng på søndagsarbeide, så gir det likevel noe å tenke på, for det har så absolutt satt sitt spor i historien og ikke minst vitner det om en som satte Gud foran sporten.Filmen er ellers ganske historiesk korrekt, selv om det er gjort noen små forandringer. I virkeligheten for eksempel så fikk Liddell vite flere måneder i forveien at han skulle løpe på søndag noe han nektet, og han trente opp 400 meteren på de månedene før. I filmen virker det mer som en avgjørelse dager før han skulle løpe, og slik gjort litt mer spennende. På den andre siden så sies det ikke filmen noe om at han gjorde ny verdensrekord, eller at han kom på tredje plass på 200 meter i tillegg, men heller ikke at han nektet å løpe 4x100 meter og 4x400 meter i tillegg til 100 meteren. Men disse tingene ødelegger ikke for filmen, for som regel har den som ser på ikke så stor interesse av slike detaljer. Filmen gir derimot mer interesse for personen, og da finner man sikkert ut mer om hva som drev denne personen også.En god og vakker film som fortjener en status som klassiker.
6.33 av 7 - -

Sportsklassikeren

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

"Ildvognene" er en klassiker basert på en klassisk historie fra Sommer OL i paris i 1924. Et av historiens store øyeblikk kan man si blir her satt sammen til film på en storslått måte. Vi følger Eric Lidell, en overgitt kristen, og Harold Abrahams, en jøde på jakt etter heder og ære, i kampen om å vinne OL i de forskjellige løpedistansene. Vi følger dem fra tiden litt før OL og gjennom de olympiske leker. Vi følger Eric Lidells sterke Gudsforhold som betydde mer for ham en alt annet, til og med mer enn medaljer og pokaler vunnet på friidretsbanen. Vi følger også hans overgivelse i det å stå for det han lærer andre, et fint bilde her er det å virkelig holde hviledagen hellig, som da blir en utfordring for ham under OL.

En liten negativ ting i filmen kan være noe av klippingen, men handlingen driver en frem i filmen slik at man neppe legger merke til de små hakkene som innimellom befinner seg mellom de forskjellige sceneklippene.

Filmen har også mektig, frydefull og velfortjent Oscarbelønnet musikk av Vangelis. Filmen mottok også Oscar for beste kostymer, beste film og manus. Flere av skuespillerne debuterer i sine første større roller på lerettet. Trist at filmen ikke er i surround, men i litt lav stereo lydkvalitet. Men alt i alt en veldig fin film om livets realiteter i sportsverdenen som kan anbefales for enhver idrettsinteressert. En klassiker innenfor idretten!
6.33 av 7 - -
0.58 sekunder