Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Offeret (1986)

Journalisten Alexander forteller sin sønn om hvor urolig han er over den stadig stigende mangel på samhold i det moderne samfunn. Natten før Alexanders fødselsdag bryter det ut krig i Europa. I fortvilelse ber han til Gud hvor han tilbyr å ofre alt hva han eier og har, mot at krigen vil få en slutt.

Offeret, som ble Andrej Tarkovskijs siste film, er filmet i eksil i Sverige. Regissøren som tidligere har skapt mesterverk som Solaris, Stalker og Ivans Barndom, har skapt et personlig og vakkert mesterverk.

Vurdering

3.5 av 2 stemmer

Fakta

2t 23min
The Sacrifice, Sacrificio

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Andrei Tarkovsky
Manusforfatter
Skuespillere
Sven Wollter
Victor
Jan-Olof Strandberg
Stemme
Jane Friedmann
Stemme
Helena Brodin
Stemme
Tintin Anderzon
Tintin
Filippa Franzén
Marta
Valérie Mairesse
Julia
Tommy Kjellqvist
Liten mann
Susan Fleetwood
Adelaide
Produsenter
Anna-Lena Wibom
Produsent
Annet
Andrei Tarkovsky
Redigering
Sven Nykvist
Cinematografi
Anna Asp
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

Langsom Tarkovskij kunst

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”Offeret” er uten tvil en kunstferdig og bra film, men den er også en film som ikke passer alle. Det er en film som er utrolig langsom, mye samtaler om filosofi og andre tyngre tema, og et smalt persongalleri med smal handling. Begynner å se en sammenheng med slike filmer og Tarkovskji, og det er godt vi har noen slike, men det er ikke hver dag man setter seg ned for og se.Det er nokk ikke så mye jeg kan si om filmen fordi jeg føler jeg ikke er tålmodig nokk til å nyte den og analysere den, selv om jeg lenge har ønsket å se filmen. Filmen er ladet med budskap, men er litt vagt og vanskelig å få tak i, og selv om tema er aktuelle med tanke på Gud og filosofi så greier jeg ikke få med meg helheten av hva filmen vil formidle om akkurat dette. Det er en rar og langsom film man burde se flere ganger, hvis man orker.Vil du se en film som er virkelig vanskelig å plassere og der du kan dykke dypt under huden på så er det verd å få med seg ”Offeret”. Det er nesten langt fra en Hollywood produksjon man kan komme, og det trengs litt omprogrammering for og virkelig like og nyte slike filmer. I sin annerledeshet er filmen nok utrolig god, slik kunst skal være, men personlig greier jeg ikke la meg like filmen veldig godt eller måten den er laget på for det er den for sær til.
4 av 7 - -

Lite givende og merkelig kunst

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Dette kunstneriske filmprosjektet handler om Alexander som ikke fatter helt meningen med tilværelsen. Det er en krig som rammer Europa dagen før bursdagen hans og han og hans nærmeste vet ikke hva de skal ty til. Det hjelper jo ikke bare sitte å ikke gjøre noenting.En merkverdig film som man skjønner svært lite av, selv om den kan klare å holde en sittende gjennom den lange tiden den varer. Filmen virker å være av det dypere slaget, ja slik som kanskje kjennetegner Andrej Tarkovskji som bl.a. står bak filmer som ”Andrej Rubljov”. Det kristne budskapet er ikke noe å rope hurra for, kanskje fordi man ikke skjønner så mye av poengene filmen prøver å fortelle.Godt skuespill, mye prating og lange scener og klipp er noe som kjennetegner denne. Den er nok en slager for de spesielt interesserte, men for meg var dette mer tidsfordriv uten mye mening.
3 av 7 - -
0.6 sekunder