Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

IMDb (6.9)
Stream på

Jesus Christ Superstar (1973)

Basert på projektet til Andrew Lloyd Webber og Tim Rice tar denne filmen for seg de seks siste dagene i Jesu(Neeley) liv gjennom Judas(Anderson) problemfylte øyne!

Vurdering

4 av 1 stemme

Fakta

12
11
11
1t 47min
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Norman Jewison
Manusforfatter
Tim Rice
Forfatter
Melvyn Bragg
Manusforfatter
Skuespillere
Barry Dennen
Pontius Pilatus
Ted Neeley
Jesus Kristus
Carl Anderson
Judas
Yvonne Elliman
Maria Magdalena
Bob Bingham
Kaifas
Larry Marshall
Seloten Simon
Josh Mostel
Kong Herodes
Kurt Yaghijan
Annas
Paul Thomas
Peter
Produsenter
Norman Jewison
Produsent
Patrick J. Palmer
Medprodusent
Robert Stigwood
Produsent
Annet
Antony Gibbs
Redigering
Richard Macdonald
Produksjonsdesign
Andrew Lloyd Webber
Komponist
Douglas Slocombe
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

Filmversjon av et klassisk stykke

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Dette er en filmatisering av Andrew Lloyd Webbers og Tim Rices verdenskjente og klassiske rockeopera «Jesus Christ Superstar» som enda blir vist som teatermusikal verden over. Musikalen og filmen har trolig møtt mye kontrovers blandt kristne og ikke-kristne om måten det hele blir fremført på. Noen er kanskje imot at det blir brukt rockerelatert musikk mens andre kanskje ikke synes at budskapet kommer tydelig nok frem gjennom tekstene eller stykket generelt. Andre derimot kan klage på måten hele stykket er satt sammen, i dette tilfellet hvordan man har blandet inn moderne tid i noe som skjedde for rundt 2000 år siden og på toppen av alt dette fått inn et hippiepreg over det hele.Vi kan se at tekstforfatteren legger veldig stor vekt på det å få frem historien gjennom Judas Iskariots øyne, som etter hans mening ikke trodde at Judas trodde at Jesus var Gud, noe som kan mer eller mindre komme frem i filmen. Filmen er allikevel ganske anonym på det området. Vi kan også merke oss at Maria Magdalena får stor oppmerksomhet gjennom filmens gang.

Etter å ha sett filmen og det inntrykket jeg fikk av filmen sammenlignet med Bibelen, også med hensyn til at stykket er laget fra Judas synsvinkel, så er det svært få bibelutrtykk som kommer til syne og mye mangelvare. Som f.eks. så har man fjernet endel når det kommer til hendelsen med kvinnen som er blitt grepet i hor! En positiv ting er Jesu renselse av tempelet som er godt laget og Jesu hellige vrede mot salg og pengeveksling i templet er godt portrettert.

Jesus skikkelsen er også mer eller mindre godt portrettert og spilt av Ted Neeley men kommer litt til kort med manglende historie.

Etter korsfestelsen ser vi bare et tomt kors og en solnedgang før filmen avslutten noe som ikke trenger å være noe tegn på oppstandelse men at Jesus fortsatt ligger i graven! Oppstandelsen synes jeg allikevel bør være en vesentlig del av et slikt stykke, selvom stykket har utgangspunktet gjennom Judas øyne.

De fleste sangene i filmen ble jo på den tiden satt i kategorien rock, men mange av sangene er tross alt rolige og ikke av de hardeste slagene. Samtidig finner vi flere melodiøse stykker som også kan brukes som lovprisningsstykker til Gud! Noen vil kanskje reagere på at Jesus blir kalt «Superstjerne» noe vi også hører gjennom et av sangene. Hovedsaken, hvis du velger eller ikke velger å kalle Ham for Superstjerne er at vi er lydige mot det Han kom med i Skriften og har et bibelsk grunnlag på hva det innebærer å kalle Jesus for en Superstjerne og ikke relatererer det til det verden legger i en superstjerne. Et ord som allikevel kan skape kontrovers i kristne kretser.Filmen inneholder fin fotografering av ørkenlandskap og ruiner i Israel, der filmen også ble innspilt. Filmen ble Oscarnominert for beste musikk og ble nominert til bl.a. seks Golden Globe priser bl.a. for beste film og skuespillere (Carl Anderson, Ted Neeley og Yvonne Elliman).

Skuespillet og kulissene gir filmen også et kunsterisk preg, med bl.a. tanks og krigsfly som suser over og forbi Judas i det han er fortvilet og virrer ute i ørkenen.Etter min mening en helt grei film der man må plukke ut det som er godt og la det som ikke er bra ligge igjen. Jeg vil ikke si at filmen kommer direkte med noe blasfemi, men en kunstform om Jesu liv som faktisk kan yte noe positivt.

Filmen var sikkert mest kjent på 1970-tallet da den kom ut og inneholder blant annet sangene «Jesus Christ Superstar», «Everything is Alright», «Heaven on Their Minds» og «I Don't Know How to Love Him».

Dette er allikevel ikke en film for enhver smak men de som kjenner at de kan få noe bra ut av denne kan alltids ta en titt! Finnes også på DVD i teatersceneversjon fra 2000.
4 av 7 - -
0.3 sekunder