The Mill and The Cross (2011)
Det har tatt Lech Majewski tre år å ferdigstille The Mill & The Cross - en film som tolker den flamske Pieter Bruegel d.e. sitt maleri Korsvandringen. Den forener ny teknologi og gamle mesterverk, og vever det sammen til et fascinerende, innovativt og særegent teppe. Bak ethvert storslagent maleri ligger en enda større historie.
Vurdering
5 av 2 stemmer
Fakta
Medvirkende
Regissør
Lech Majewski
Forfattere
Lech Majewski
Manusforfatter
Manusforfatter
Michael Francis Gibson
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
Michael York
Nicolaes Jonghelinck
Nicolaes Jonghelinck
Rutger Hauer
Pieter Bruegel
Pieter Bruegel
Charlotte Rampling
Maria
Maria
Joanna Litwin
Marijken Bruegel
Marijken Bruegel
Dorota Lis
Saskia Jonghelinck
Saskia Jonghelinck
Produsenter
Lech Majewski
Produsent
Produsent
Dorota Roszkowska
Produsent
Produsent
Piotr Ledwig
Produsent
Produsent
Malgorzata Domin
Produsent
Produsent
Freddy Olsson
Medprodusent
Medprodusent
Annet
Lech Majewski
Komponist
Komponist
Lech Majewski
Cinematografi
Cinematografi
Józef Skrzek
Komponist
Komponist
Adam Sikora
Cinematografi
Cinematografi
Eliot Ems
Redigering
Redigering
Norbert Rudzik
Redigering
Redigering
Marcel Slawinski
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Katarzyna Sobanska-Strzalkowsk
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Lignende filmer
Anmeldelser
Et maleri kommer til live
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
"The Mill and the Cross" er en veldig annerledes film som tolker handlingen i maleriet "Veien til Golgata" malt av Pieter Brueghel den eldre. Ved å tolke bildet, mener jeg å tolke historien om personene bak bildet og ikke minst hvordan maleriet ble til og hvordan historien fortsetter. Pieter selv, som forteller, forteller om hvordan han tenker mens han komponerer bildet. Det lønner seg å ta en titt på bildet før, og kanskje underveis i filmen for å sammenligne. Personlig synes jeg det var spennende å finne igjen de menneskene som filmen handlet om i selve maleriet og ikke minst motivene som kommer fram i filmen. Selv de minste detaljer ser ut til å ha en betydning.
Vi får en god innføring til maleriet og symbolikken i den. Blant annet så er Jesus som bærer korset satt i midten av maleriet. Som det fortelles i filmen så er Jesus satt i midten av bildet fordi han er det viktigste, men alle øyne ser bort fra ham, mot Simon (som bæret korset), fordi vi så lett mister fokus. Gud symboliseres av mølleren oppe i mølla si på fjelltoppen som skuer ned over oss mens brødet er plassert hos folket. Bildet i seg selv kobler hendelsene i Brueghels samtid sammen med veien til Golgata, og slik blir både nåtid og fortid knyttet sammen. Mange andre symboler blir også forklart og man føler at man har kommet et steg nærmere kunsten og hva den kan formidle etter at man har sett denne.
Det er en veldig annerledes stemning over hele handlingen. Et maleri som sakte kommer til live sammen med minimalt av stemmebruk, men effektivt og sterkt skuespill som likevel får sagt meget. Stemningen er til tider dyster, men samtidig veldig vakker selv om man i perioder føler filmen har deler som er noe svakere i kvalitet. Uansett så er dette det nærmeste man kommer kunstfilm om kunst og ikke minst, i kunst. Samtidig som det er en film om maleriet så er det også en film om Jesus og hans vei til Golgata og døden. Vi får også en del i tankene til Maria – Jesu mor.
"The Mill and the Cross" er en absolutt ukonvensjonell men severdig film om døden på korset og dets midtpunkt, Jesus.
Kunsterisk om Jesu lidelseshistorie
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
En merkverdig, stillegående men kunstnerisk fremstilling av Jesu lidelseshistorie inspirert av maleriet ”Veien til Golgata” av Peter Bruegel. Filmskaperne gir liv til maleriet og beskriver en tolkning om hva som kunne ha vært tanken bak maleriet i lys av middelalderens religiøse skikker.
Filmen tar for seg hovedsakelig Jesu lidelseshistorie som utgangspunkt i maleriet skrevet ned av Michael Francis Gibson og Lech Majewski med Rutger Hauer som kunsteren som forteller hensikten og betydningen med maleriet sitt. Historien er satt inn i middelaldertid, omkring tiden da maleriet ble til og tar slik jeg forstår det ett lite oppgjør med den katolske kirkens fremtreden inntil reformasjonen og lager en slags parallell til det at det katolske system har vært med og korsfestet Jesus en gang til. Denne korsfestelsen er da, slik jeg forstår det, et bilde på reformasjonen som kom ved Martin Luther på 1500-tallet og gav menneskene nytt håp ved evangeliet. En luthersk prest, eller hva nå Michael Yorks rolle skal presentere, sikter til at Jesu inntog i dette kunststykket skal representere reformasjonen. Dette kommer også fram i beskyldningene om at Jesus skal ha sagt at han kunne rive ned domkirken og bygge det opp igjen på tre dager, akkurat slik Han sa det om tempelet slik det står i Bibelen og som fariseerne anklaget Ham for.
Dypere enn dette er det vanskelig å forklare i en anmeldelse, men interessante sammenligninger og symboler og billedbruk blir tatt i bruk på en kunstnerisk og malerisk måte. Man må nesten se den selv for kanskje å forstå noe av historien.
Kvalitetsmessig er dette et stillegående verk, med ikke mange replikkene, men noen. Filmen bruker mye green screen og malte bakgrunner for kanskje å vise til at hele historien tar utgangspunkt i et maleri. Rutger Hauer gjør det fint i rollen som selveste maleren Peter Bruegel.
Filmen kan bli noe langtekkelig med sin noe rare filmstil og fremgangsmåte, men for en kunstner eller kunstinteressert kan filmen kanskje fortelle noe mer enn for oss vanlige mennesker. Istedenfor en anmeldelse kunne man laget en dyp analyse av filmen, men det får noen andre ta seg tiden til å skrive.