Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

DeUsynlige (2008)

For åtte år siden, midt på lyse dagen, blir barnevognen med lille Isak fjernet utenfor en kafé, og siden aldri funnet. Moren till Isak, Agnes, prøver å gå videre i livet. Hun har en givende jobb som ungdomsskolelærer, men mye av henne døde likevel denne skjebnesvangre sommerdagen. Da mannen hennes, Jon, får et brev fra fengselet om at en av de medskyldige, Jan Thomas, har sluppet ut på permisjon, sier han ingenting till kona.

I fengselet har Jan Thomas oppdaget sitt unike musikalske talent, og han får nå prøve seg utenfor murene, som organist i en kirke. Der blir han også kjent med presten och alenemoren Anna, og Annas søn, Jens. En dag Agnes kommer til kirken med en skoleklasse, kjenner hun igjen den nye organisten. Han har sluppet ut, men hun er fortsatt fanget i fortiden. Hvordan kan en som har gjort livet hennes til et sant helvete, spille så himmelsk? Og hvordan kan det ha seg at han passer et barn i den alderen Isak var da han døde?

Vurdering

3.83 av 2 stemmer

Fakta

2t 1min
Troubled Water
Land: Norge
Språk: Norsk, Dansk

Medvirkende

Regissør
Erik Poppe
Forfattere
Harald Rosenløw-Eeg
Manusforfatter
Skuespillere
Terje Strømdahl
Kirketjener
Stig Henrik Hoff
Fengselsprest
Anneke von der Lippe
Sissel
Ellen Dorrit Petersen
Anna
Trine Dyrholm
Agnes
Trond Espen Seim
Jon M
Produsenter
Mads Olsen
Sjefsprodusent
Stein B. Kvae
Produsent
Torleif Hauge
Sjefsprodusent
Finn Gjerdrum
Produsent
Jim Frazee
Sjefsprodusent
Annet
Johan Söderqvist
Komponist
Einar Egeland
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Viktig tema men litt uklart

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

"DeUsynlige" er en kritikerrost film av Erik Poppe, som også står bak norske filmer som "Schpaa"(1998) og "Hawaii, Oslo"(2004). Den har mottatt flere seksere på terningen enn filmskaperne hadde forventet seg. Kanskje det er de aktuelle temaer om meningen med livet, og kanskje døden, som er med å løfter kritikernes ros av filmen.Filmen bærer et enkelt statskirke preg over seg og troen den fremhever kan ikke direkte sies å være Bibelsk. Temaet og kanskje meningen i filmen er å få frem sannheten av en brutal hendelse og sy inn tilgivelsens og forsoningens kraft på en virksom måte. Desverre så synes jeg ikke den siden kommer så veldig sterkt og tydelig fram selvom filmen har noen øyeblikk som fremhever tilgivelse og forståelse for det som har skjedd. Noen kan være uenige med meg, men når andre ting i kristenlivet blir tatt enkelt på så blir det kristne i filmen mer uekte enn sant for min del.

Vi har denne kvinnelige presten Anna, et kontroversielt tema i det norske land, men selvom vi skulle oversett det så blir denne presten fremhevet på en måte der en prest burde vite bedre hvem hun vikler et kjærlighetsforhold til. Dette glir inn i mer eller mindre samboerskap og lignende ting som bl.a. vil være med å gjøre filmen enda mer kontroversiell, samt at filmskaperne burde vite noe bedre når de lager en film med noe som bærer på viktige religiøse undertoner.

Filmen tar også frem ting angående dåp og nattverd, der jeg reagerte på det den ene av disse menighetsarbeiderne sa angående nattverd, at den er virksom uansett hvorfor man tar det, noe som vil være på kollisjonskurs med Guds Ord, der det er snakk om å ta nattverden på verdig vis."DeUsynlige" bærer et preg av gjennomsnittelig nordisk filmkvalitet der hverken skuespillet eller mye annet fremheves på en tydelig måte selvom den danske Trine Dyrholm gjør en Amanda verdig presentasjon i rollen som Agnes, og Pål Sverres presentasjoner er vel heller ikke stort å klage på. Filmen har en grei historie som jeg faktisk synes flere norske filmer kan ha.Selvom filmen kan være bra laget så vil jeg nok ikke anbefale denne i kristne sammenhenger eller til salg i kristne bokhandler eller butikker. Den gir ikke et helt riktig bilde av det kristne livet slik Bibelen ville fremhevet det, selvom den bærer på noen viktige elementer i det kristne livet, som å f.eks. gi alle en til sjangse i livet til å lykkes!
3.33 av 7 - -

God, men skuffer litt

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”DeUsynlige” er helt klart noe av det bedre i norsk film, for det er en film som har dybde og med et kunstnerisk utrykk og fortellerstil. Traileren på hjemmesiden er et utrolig godt eksempel på hva filmen har å by på. Likevel så er det ikke en film som fremmer det kristne budskap på en veldig god måte selv om den prøver godt å si noe viktig om tilgivelse, forsoning, nattverd og det ondes problem. Prestens utsagn om at hun selvfølgelig er naiv siden hun tror på Gud sier noe om hvor filmen ligger i forhold til akkurat det, selv om den subjektive opplevelsen og vissheten er noe som underbygges godt. Likevel blir ikke presten et veldig godt forbilde, som under studiene fikk et barn, og ikke nokk med det tar initiativet til det fysiske i det ferske forholdet til Jan Thomas ganske lett. Det er ikke det filmen handler om, men jeg føler alt blir litt egne tanker knyttet opp mot tro framfor de svar kirken selv ville gitt. Kirken og de ansatte blir ellers portrettert som en barmhjertige og som bryr seg.Med en gang filmen startet fikk jeg følelsen av at kvaliteten var dårligere enn antatt ut ifra anmeldelsene den har fått, men heldigvis var det bare tidvis jeg følte dette og at kvaliteten ellers var meget bra. Lengden kan også kritiseres siden mesteparten av filmen blir sett fra to sider, og man får dermed dobbelt opp av litt for mye. Hvordan Poppe har valgt å fortelle filmen er likevel en spennende valg og hvor godt man følger med varierer litt for noen ganger vet man veldig godt hva som vil skje ens andre ganger er man veldig spent. Det er en litt forutsigbar i sin uforutsigbarhet. ”DeUsynlige” kan anbefales, men synes ikke den er like god som alle skal ha det til.

4.33 av 7 - -
0.49 sekunder