Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Mission (1986)

Roland Joffes prisbelønnede film utspiller seg i Sør-Amerikas jungel. Året er 1750 og jesuitten Gabriel befinner seg der for å undersøke omstendighetene rundt en jesuittmisjonærs plutselige død. Der finnes også leiesoldaten Rodrigo Mendoza og hans menn på jakt etter indianere for å selge på slavemarkedet. Veien deres er kantet av overgrep og grusomheter. Men jungelens folk slår tilbake...

Vurdering

5.84 av 2 stemmer

Fakta

2t
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Robert Bolt
Manusforfatter
Skuespillere
Liam Neeson
Liam Neeson
Fielding
Cherie Lunghi
Carlotta
Aidan Quinn
Felipe Mendoza
Robert De Niro
Rodrigo Mendoza
Ray McAnally
Altamirano
Jeremy Irons
Fader Gabriel
Chuck Low
Cabeza
Produsenter
David Puttnam
Produsent
Felipe Lopez Caballero
Sjefsprodusent
Alejandro Azzano
Sjefsprodusent
Iain Smith
Medprodusent
Fernando Ghia
Produsent
Annet
Ennio Morricone
Komponist
Stuart Craig
Produksjonsdesign
Jim Clark
Redigering
Chris Menges
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

Et viktig stykke filmhistorie

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Når "The Mission" kom i 1986 var den helt klart en av en av de bedre filmene på den tiden med et overlegen kvalitet med sine flotte naturbilder og realisme. Et visuelt mesterverk. Men filmen er tidvis dvelende, fokuserer på utrykk og følelser framfor mye prat og action. Det kan derfor virke litt kjedelig dersom man ikke liker eller er vant med filmer som tar sin tid til å fortelle. Første gang jeg så filmen så var jeg delvis enig med denne konklusjonen, men etter å ha sett den på ny er jeg blitt av en annen oppfatning. Det er ikke en film for kristne, men en film som tar for seg både farene og grusomhetene kristendommen kan brine sammen med det aller beste ved troen, kjernen om kjærligheten, og som vil berøre og ryste de fleste som ser filmen.Vi møter en tidligere leiemorder og slavehandler som drepte sin bror og full av skyldfølelse drar inn til det folket han engang jaktet på sammen med en jesuittprest. Dette møtet med det ukjente men menneskelige får ham til å oppdage en ny kjærlighet som fører til hans omvendelse. Så innhenter politikk utenfor deres kontroll området, jesuittene trues med å miste sin autoritet når områdene overlates fra de spanske koloniene til de portugisiske, noe som åpner opp for slavehandel i området og misjonssentrene sammen med indianerplantasjene står i fare. Valget Jesuittene må ta er å følge sin misjon og bli på indianernes side å kjempe eller beholde sin orden og forlate området.Filmen viser hvordan politikk og maktkamp kan påvirke kriken og tvinge den til å gjøre handlinger som er gale. Den viser hvordan kjærlighet til noen kan gi styrke til å risikere sitt liv for dem. Den tar for seg det vanskelige dilemmaet om å bli tvunget til å velge vold som siste utvei for å forsvare det som er rett og som man elsker i Guds navn. En film som setter spor etter seg og gjør det meste riktig på veien.
7 av 7 - -

Tragisk og trist storfilm

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

"The Mission" er en godt laget film om en tragisk hendelse, basert på en sann historie om begivenhetene som tok sted på grensen mellom Argentina, Paraguay og Brasil på 1750 tallet.

Gode skuespillerpresentasjoner, førsteklasses fotografering og stemningsfull musikk av Ennio Morricone får denne filmen til å bli en film hvor man ikke kan la være å bli imponert av det ovennevnte selvom historien er så trist som den er! Utenom dette så baserer filmen seg på en tragisk hendelse som man kunne ha utelatt å lage film av, men når det allerede er gjort så vil jeg gi ros til det fremdragende med filmen som løfter den opp fra en nedverdigende historie.Jeremy Irons spiller Gabriel, jesuitten som bestemmer seg for å holde seg på kjærlighetens, ydmykhetens og fredens vei, mens de fleste som har konvertert til Gabriels side, ikke holder seg til denne "loven", men følger den motsatte vei og velger å gjøre opprør!Evangeliemessig så er ikke filmen mye å skryte av bortsett fra Gabriels ydmyke og kjærlighetsfulle holdning for fred og null toleranse for blodsutgytelse. Filmen vil vel mest passe for de som er interessert i misjon på et mer historiemessig plan. I begynnelse så ser man et klassisk bilde av Maria med Jesusbarnet som virker å være et bilde på misjonens fremgang, så på den måten kommer noe av Mariaikonet fram i filmen selvom det ikke nevnes noe videre. Jesus har heller ikke plass i filmen og historien blir egentlig bare trist. Savner også et dypere innblikk i rollefiguren til Liam Neeson, hva hans bakgrunn var og grunn til å bli med i opprøret isteden for å følge etter Gabriel. En ting å kunne være oppgitt over er at disse soldatene mot slutten gidder å slepe på sine kanoner og kanoer alle disse kronglete veiene for å ødelegge for en stamme som endelig har funnet fred!Filmen mottok Oscarpris for beste fotografering og ble bl.a. nominert til beste musikken og beste filmen for 1986.
4.67 av 7 - -
0.51 sekunder