Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Ayn Rand & the Prophecy of Atlas Shrugged (2011)

Dette er en dokumentar som tar for seg den økende interessen for Ayn Rand's episke og kontroversielle roman fra 1957 og gyldigheten av de forutsigelsene hun gjør om Amerika i boken.

Vurdering

6 av 1 stemme

Fakta

1t 24min
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Chris Mortensen
Skuespillere
John Campbell
Seg Selv
John Allison
Seg Selv
Clifford Asness
Seg Selv
Rajia Baroudi
Stemme
Mike Berliner
Seg Selv
Harry Binswanger
Seg Selv
Yaron Brook
Seg Selv
Northrup Buechner
Seg Selv
Produsenter
Chris Mortensen
Produsent
Fawaz Al-Matrouk
Medprodusent
John Corry
Sjefsprodusent
Annet
Martin Singer
Redigering
Al Broderick
Cinematografi
Rob Marish
Cinematografi
Mark Simon
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

Om personen og forfatteren Ayn Rand

Ayn Rand var en tydelig ateist. Likevel er hennes filosofi noe jeg verdsetter som noe av det ypperste som er tenkt opp igjennom filosofihistorien. Vi kan kjenne igjen tanker helt tilbake fra tradisjoner fra Aristoteles og Thomas Aquinas, men med et sterkt fokus på verdier og individet, så sterk at verdier og virkelighet kun kan forståes utifra den objektive virkeligheten, den vi kan sanse. Dermed forsvinner Gud ut fra bildet for Gud er for henne noe mystisk, noe vi ikke kan sanse eller objektivt relatere til og dermed forkastet hun all mystikk og tro. Denne dokumentaren fokuserer ikke på hennes mangel av gudstro selv om den referer til den innimellom når hennes filosofi diskuteres i forhold til den konservative siden i USA som hentet sine verdier fra kristen tradisjon og muligens derfor brukte lang tid på å ta til seg noe fra Rand.

Dokumentaren tar for seg politikk og hvordan hennes største verk, “Atlas Shrugged” (på norsk: “De som beveger verden”), i sin tid forbausende nok forutsa en del av den politiske framtiden vi lever i den dag i dag. Dette innebær en kort introduksjon av hennes filosofi og ikke minst personlighet, og her er denne dokumentaren meget sterk siden de som har tatt tradisjonen etter Ayn Rand videre kommer til ordet og ikke bare kritikere. Siden det er en del bakgrunnsmaterialet som må dekkes så fungerer dokumentaren som en god introduksjon til Ayn Rand og den politiske kjernen i hennes filosofi, objektivismen. I større grad er det livekel en film om statlige reguleringer og makt samt hvordan disse er tydelig er forutsett av Ayn Rand i det hun skrev om i “Atlas Shrugged”. Det kommer tydelig fram at politkken styres av noe dypere i en kultur, nemlig at den har basis i filosofien - og at når grunnlaget er feil så blir politikken også feil.

Dersom du ikke har hørt om Ayn Rand så bør du se denne dokumentaren og kanskje du blir nysgjerrig eller inspirert til å undersøke nærmere hva hun stod for.
6 av 7 - -
0.34 sekunder