Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Upproret (2019)

Vi følger munken Lars Larsen på hans korstog mot kirken og dagens konsumerisme.

Vurdering

3.3 av 2 stemmer

Fakta

44min
Uprising
Land: Sverige
Språk: Svensk

Medvirkende

Regissør
Antonie Frank Grahamsdaughter
Skuespillere
Lars Larsen
Seg Selv
Produsenter
Andreas Nordblom
Produsent
Annet
Antonie Frank Grahamsdaughter
Redigering
Antonie Frank Grahamsdaughter
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

Dokumentarfilm om en eco-munk

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Upproret er dokumentarfilmen om munken Lars Larsen som herjet i Stockholm noen år tilbake med sine hærverk, endetidsprofetier, eco-filosofi or raljeringer mot den moderne konsumerismen. Lars er også min fetter, så jeg kommer ham litt nærmere ved å se ham på film der han oppholdt seg på den tiden og de tanker han hadde i hodet. Dette er såklart bare et lite utdrag fra hans reise, og forteller ikke hele historien, men gir likevel et innblikk i en mann som har valgt en slags lidelsesvei for å oppnå forandring.

Dokumentaren er langt fra av god moderne kvalitet filmatisk, filmet i 4:3 og med en gammel båndopptaker, men noen ganger er det nok for å vise det man ønsker å få fram. Filmen vant dermed også beste regi i den lite kjente alternativfilmfetivalen i Toronto hvor den ble vist. Det er heller ingen film som overbeviser noen, annet enn å prikke litt på vår nysgjerrighet på hva slags rare og smale filosofiske og religiøse retninger det finnes der ute.

Dette er langt fra en nødvendig dokumentar men kan ha interesse for noen få.
3.3 av 7 - -

Korstog i eco-filosofisk ånd

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Denne enkle dokumentarfilmen er spesiell for min del, siden det er min fetter Lars Larsen som den portretterer. Den handler og hans kamp mot rikdommen i samfunnet og spesielt i mange av de kristne og religiøse forsamlingene rundt om i Sverige. Vi følger hans pilegrimsferd, hans sorg, hans offentlige profetrøst, hans sammenstøt med politi og vektere og den motstand han ellers møter der han velger å fremme sin sak. Hans dom over den rikdommen han ser rundt seg mener han går direkte i mot Bibelens ord om å leve i det lave og leve i det fattigslige slik som Jesus og disiplene Hans gjorde.

Antonie Frank Grahamsdaughter portretterer Lars på en interessant men enkel måte, og tross det klarer hun å få med seg en god del i løpet av de årene filmatiseringen pågikk, nemlig fra 2008 og flere år fram i tid. Filmen vant også prisen for beste regi på den noe ukjente, alternative filmfestivalen i Toronto.

Budskapet i filmen er klart. Et budskap mot samfunnets rikdomsidealer i menigheter og samfunnet generelt. Et budskap som kristne til en viss grad kan ta til seg men likevel synes jeg at Lars Larsen går for langt i sin vandring, selv om han sikkert har ønsket om å sette ting også litt på spissen med virksomheten sin. I begynnelsen av filmen har han en periode som ateist men etter en stund så preker han ut fra Bibelen. De som ikke kjenner Lars kan jo bli litt forvirret, men mye har skjedd i Lars sitt liv i løpet av filmatiseringsperioden, mye fram og tilbake, noe som ikke kommer tydelig nok fram i filmen. Jeg vil allikevel ikke gå utover det filmen formidler i denne anmeldelsen. Filmen har definitivt noe å fortelle og kanskje kan få noen til å tenke over sitt forhold til penger og rikdom.

Filmen har ingen musikk og er av lav produksjonskvalitet, men det er kanskje slik man lager i en film i Lars Larsens ånd, uten det spektakulære og storartede innenfor filmproduksjon. Det kler filmen og man sitter ikke igjen med en følelse av at musikken manglet. Filmen har også litt humor og man kan ikke la være å trekke litt på smilebåndet.
3.3 av 7 - -
0.22 sekunder