Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Nonnens historie (1959)

Gabrielle van der Mal(Hepburn) er datter til en kjent kirurg og har blitt opplært av sin far. Hun ønsker å bli nonne for så å dra til den Belgiske Republikken Kongo og tjene i bushen. Men som nonne så er det mye hun må lære før hun kan komme seg dit. Hun må blant annet gi opp på drømmene sine og gi seg selv helt til Gud. Men hvordan oppnår man drømmene sine når veien til å oppnå dem ser ut til å være å gi dem opp?

Vurdering

5.17 av 2 stemmer

Fakta

15
2t 32min
The Nun's Story
Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Robert Anderson
Manusforfatter
Kathryn Hulme
Forfatter
Skuespillere
Dean Jagger
Dr. Van Der Mal
Rosalie Crutchley
Søster Eleanor
Colleen Dewhurst
Erkeengelen Gabriel
Giovanna Galletti
(Ukreditert)
Niall MacGinnis
Fader Vermeuhlen
Molly Urquhart
Søster Augustine
Audrey Hepburn
Søster Luke, Gabrielle
Peter Finch
Dr. Fortunati
Edith Evans
Mor Emmanuel
Peggy Ashcroft
Mor Mathilde
Produsenter
Henry Blanke
Produsent
Annet
Franz Waxman
Komponist
Franz Planer
Cinematografi
Walter Thompson
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Et innblikk i nonnelivet

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

En film som tar oss bak veggene i et nonneliv, ikke bare de ytre omstendighetene, men også den indre kampen om å være lydig mot alle slags menneske regler man stadig feiler ved og slikt som Jesus sa man skulle avstå fra.Filmen er full av ritualer og noen innblikk i Maria tilbedelse. Selvom filmen også nevner Jesu navnet så blir det på en litt feil måte til tider slik at livet til nonnene blir et trelleliv isteden for et liv i frihet.Filmen har mange ubibelske ting og legger mye vekt på de katolske ritualene og veldig lite til Bibelens Ord. Vi ser hvordan det kreves offer mer enn barmhjertighet hos nonnene i filmen, det motsatte av det Gud snakket om i Hosea 6:6, men hovedpersonen selv begynner å innse etterhvert at det ikke kan være slik at hun må stoppe sitt barmhjertighets arbeid når bjellen, som skal representere Guds røst, lyder og kapellet kaller.Vi følger Gabrielle i hennes mislykkethet i å leve som en fullkommen nonne men samtidig ser vi hennes gode eksempel som lege blandt de fattige.Filmen sier også ganske feilaktig, rett ut at det er gjennom gjerninger man kan fortjene frelse, og dette er rett og slett ubibelsk. Noe annet ubibelsk er at nonnene i filmen skal ha minst mulig samfunn med hverandre, samfunn er jo noe Bibelen viser oss at er helt nødvendig for at kristenlivet skal vokse. Gabrielle innser sitt trelldomsliv ved å si at "desto mer jeg prøver desto mer uperfekt blir jeg".Det som mangler i filmen er at noen skal få se Guds nåde i Jesus Kristus og finne hvilen i den.

Men dette er jo en grei film om nonnelivet, men en film som forhåpentligvis forhindrer jenter å gå i kloster.Bildekvaliteten er veldig bra og skuespillet fungerer også greit, mens lydklippingen kan skrente litt innimellom, men det blir lite merkbart i ellers en god kvalitetsfilm.

Budskapet i filmen, slik jeg skjønte det, er å innse at selvstrev er nyttig til lite, og at det er like greit å gi seg med det og finne på noe annet. Filmen kan være litt handlingsløs og lang til tider, men den tar seg stadig inn.
4.67 av 7 - -

Om klosterlivets virkeligheter

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Først å fremst er det kanskje viktig å si at det ikke er en film for ungdom med det i tankene at det er en ganske langdryg film med lite spenning og mye skildring av klosterliv. En film som er for spesielt interesserte kanskje, og også for de som ønsker å se en film om hvordan leve med total overgivelse til Gud, misjon og klosterliv generelt. Disse tingene gjør denne veldig bra.Første del av filmen beskriver hvordan Gabrielle blir nonne og lærer hvordan leve i et kloster, hvordan kjempe sine indre kamper og hvordan kvitte seg med sitt selv. På mange måter er det inspirerende, for filmen får fram de gode poengene ved dette samtidig som vi vet at det ikke er for alle. Vi får også del i ritualer i klosteret og veien til å bli innviet, opplært og videre sendt ut til misjonsmarken. Del to av filmen blir da om livet i Kongo, nye utfordringer og en tilknytning til stedet som hun alltid har drømt om samt kampen mot stolthet ved å være en god sykepleier. Tredje del er når hun er tilbake under krigen og bestemmer seg for å slutte som nonne, og beskriver hvorfor hun velger det og kampene hun har med seg selv.Det du finner i denne filmen som ikke sees så ofte er et positivt syn på klosterliv, men som samtidig viser at det ikke er for alle. Det er av fri vilje man går inn og det er av fri vilje man går ut, og man kan gjøre begge deler uten å miste noe, snarer tvert imot så finner og lærer mye om seg selv, Gud, glede og verdier. Det er ikke lagt inn elementer av misbruk, skandaler eller ulovlig kjærlighet som er typiske for slike filmer. Filmen er beskrivende og virkelighetsnær og tar for seg en reise inn i klosterlivet som man sjelden får del i uten å smøre til med allslags spektakulære tvister.Det er mange katolske elementer i filmen, slik som Maria fokus, krusifikser og strenge lover inne i klosteret, men filmen har også et tydelig fokus på Jesus Kristus som frelser noe som kommer framfor alt annet. Synes personlig det er merkelig at man ikke ser snurten av bibelen i filmen, bibelen som rettesnor og begrunnelse for dydene, annet enn at bibelen blir sitert i begynnelsen av filmen. Det er ellers alltid mye å lære av dydene, som tilgivelse, stillhet, trofasthet, ærlighet, ydmyket etc. hvis man er opptatt av sitt eget liv med Gud, og det tror jeg man finner noe av i denne filmen.
5.67 av 7 - -
0.37 sekunder