Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Svart Narcissus (1947)

Sammen med fire andre nonner drar søster Clodagh(Kerr) til en liten fjellandsby i Himalaya for å drive en skole og sykehus for lokalbefolkningen. Fjernt fra de trygge klostermurene, befinner nonnene seg nå uten forsvar for naturkrefter og virkelighetens farer og fristelser.

Søster Clodagh har alltid skjult sin sorg over en tapt kjærlighet bak dydens maske. Unge Ruth(Byron) vakler i troen, som sakte begynner å utvikle følelser for en mann som hun ikke helt vet hvordan hun skal styre. Søstrenes overbevisning settes på prøve, når de møter valget mellom plikt og pasjon, noe som utvikler seg til å bli en kamp om liv og død. Der, på værdens tak, har himlen aldri vært nærmere. Og avgrunnen aldri vært dypere.

Vurdering

3.84 av 2 stemmer

Fakta

1t 40min
Black Narcissus
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Michael Powell
Emeric Pressburger
Forfattere
Michael Powell
Manusforfatter
Emeric Pressburger
Manusforfatter
Rumer Godden
Forfatter
Skuespillere
Jean Simmons
Kanchi
Deborah Kerr
Søster Clodagh
David Farrar
Mr. Dean
Sabu
Unge generalen
Jenny Laird
Søster Honey
Judith Furse
Søster Briony
May Hallatt
Angu Ayah
Kathleen Byron
Søster Ruth
Esmond Knight
Gamle generalen
Flora Robson
Søster Philippa
Produsenter
Michael Powell
Produsent
Emeric Pressburger
Produsent
George R. Busby
Medprodusent
Annet
Jack Cardiff
Cinematografi
Reginald Mills
Redigering
Brian Easdale
Komponist
Alfred Junge
Produksjonsdesign

Lignende filmer

Anmeldelser

Et nonneliv med utfordringer

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”Svart Narcissus” er en litt annerledes nonnefilm enn det man er vant til. De fleste nonnefilmer beskriver et nonnemiljø der de fleste virker vel tilfreds i nonnerollen. I dette tilfellet sendes en gruppe nonner til en avsides landsby kalt Mopu i Himalayafjellene, der de skal opprette et kloster, en skole og et sykehus. Underveis oppdager de at det er mange typer farer som truer dem. Et stort dilemma for nonnene er den maskuline Mr. Dean som ikke helt passer inn i systemet deres, men som begynner å få innpass i hjertene hos noen av nonnene. General Bahadur er en annen rollefigur, en ung mann med en stor fremtid fremfor seg og som får innpass på dette kvinnedominerende stedet.Filmen har et noe utydelig budskap som kan tolkes litt hit og dit og jeg synes filmen mangler et sentralt poeng. Sett bort ifra det så har filmen forskjellige personligheter å ta vare på. Vi møter den unge og studiehungrige Bahadur som også er nysgjerrig på hvem denne Jesus er som disse nonnene skal representere, noe de etter min mening gjør på en dårlig og fastlåst måte. Mr. Dean befinner seg som en motsetning til den ”hellige” mannen, han drikker seg full på julaften men har noen grunnleggende ting han vet om Jesus og hvem Han er og får slengt ut et par kommentarer om det som kan være gode tankevekkere for nonnene. Om den ”hellige” mannen vet vi bare at han sitter stille døgnet rundt på et fjellknaus og beundrer landskapet han har fremfor seg. Vi har også en ung oversetter, Jospeh Anthony, et lite sjarmtroll i klassen. Midt i alle disse rollene har vi også Kanchi, spilt av Jean Simmons, en litt forvirret og personlighetsforstyrret jente som setter sine øyne på den unge generalen og, ikke minst parfymen han bruker i en av skoletimene, noe filmen også er oppkalt etter.

Etter hvert begynner nonnene og føle seg ukomfortable i miljøet de er i, noe som ikke bare skaper problemer blant dem, men også blant den lille befolkningen.

Selv om dette er en liten klassiker der ute så hjelper det ikke så mye på budskapsfronten. Vi ser at den er bærer av et tradisjonelt Mariadyrkelsespreg selv om Jesus til tider virker å være hovedpersonen, men da mest fra oppfattelsen fra de ikke troende. Man får nok ikke det helt store ut av dette, bortsett fra et innblikk i hvordan det kan føles å være fanget i en nonnetradisjon og at det ikke trenger å være den riktige veien å gå.Selv om denne er vinner av to Oscar-priser, bl.a. beste fargefoto, så sliter den noe på klippefronten til tider. Skuespillet fungerer greit og vi kan nyte et vakkert Himalaya landskap selv om det hele er blitt skapt i et studio.Man kan kalle dette for en miniklassiker, og filmatisk sett så fungerer denne ganske så bra, selv om den ikke gir meg den helt store filmopplevelsen. Den er noe kjedelig til tider, men den har en historie som kan holde en fenget til filmens slutt.
3.67 av 7 - -

Noe sær historie om fem nonner

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Jeg visste ikke helt hva jeg skulle forvente av en nonnefilm med en tittel som er ganske intetsigende, men som var vinner av to Oscar i 1948. Vi følger fem nonner som blir sendt til et sted i Himalaya for å starte en skole og sykehus for de lokale, men det blir ikke helt som de forventet det, men de får hjelp fra den kjekke Mr. Dean. Hans nærvær, kanskje også byggets historie(som tidligere haremhus), og den friske fjelluften får nonnene til å tenke tilbake til sin fortid og huske fortidens følelser, som begynner å vekkes til live.Det er en ganske ærlig fortelling om nonnenes kamp mot å vise tilbøyelighet for verden rundt og å streve etter å være lys og gjøre det riktige. Når følelser dukker opp, må noen av nonnene enten skjule, undertrykke eller bli tatt med av dem – og disse dragningene gjør historien og skaper spenningen som filmen får godt fram.På mange måter er ”Black Narcissus” en god film, godt laget og god skuespill, men det er noe ved den som bare ikke helt faller i smak. Mot slutten blir den litt for sær, og hele stemningen virker litt tvetydig og merkelig. Jeg får ikke helt tak i hva det prøves å formidle. En bedre historie om nonnemisjon, og som jeg ville anbefalt framfor denne er ”The Nun’s Story” fra 1959, men for all del – er du interessert i emnet så er det vært å få med seg ”Black Narcissus” også.
4 av 7 - -
0.44 sekunder