Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Jesus & Josefine (2003)

Josefine(Kaae Høier) er lei av å ha bursdag på julaften - samme dag som en viss Jesus - så hun bestemmer seg for å flytte julen. Det er vanskeligere enn hun trodde, men hun får hjelp av et magisk krybbespill, som sender henne tilbake, til den gang Jesus(Aagaard-Williams) var på hennes alder. Josefine og Jesus blir venner, men hva med Josefines klassekamerat Oskar(Ott), som vil være mer enn venner? Og hvem er den mystiske Thorsen(Nørgaard) som eier tidsmaskinen? Og hva med julen, kan tidsmaskinen klare å flytte den?

Hvordan skal det ende, når Josefine og co. reiser frem og tilbake i tid og lager om på historien? Legg gran i håret og be en bønn.

Vurdering

4.67 av 1 stemme

Fakta

Alle
7t 33min
Jesus og Josefine
Land: Danmark
Språk: Dansk

Medvirkende

Regissør
Carsten Myllerup
Forfattere
Nikolaj Scherfig
Manusforfatter
Bo Hr. Hansen
Manusforfatter
Skuespillere
Martin Brygmann
Josef
Pernille Kaae Høier
Josefine
Kjeld Nørgaard
Thorsen
Rasmus Ott
Oskar
Andrea Vagn Jensen
Louise
Nikolaj Steen
Jesper
Jonathan Juel Werner
Lukas
Sebastian Aagaard-Williams
Jesus
Camilla Bendix
Maria
Bodil Jørgensen
Jytte
Produsenter
Camilla Hammerich
Sjefsprodusent
Thomas Hostrup-Larsen
Produsent
Bo Mortensen
Sjefsprodusent
Rasmus Thorsen
Produsent
Tina Winholt
Medprodusent
Annet
Martin Brygmann
Komponist
My Thordal
Redigering
Henrik Kristensen
Cinematografi
Camilla Bjørnvad
Produksjonsdesign
Christin Illeborg
Redigering
Ulrika Rang
Redigering
Lars Terkelsen
Komponist

Lignende filmer

Anmeldelser

Fantasifullt bra, men ikke helt perfekt Jesus

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Josefine misliker julen fordi Jesus har bursdag på samme dag som henne. Hun prøver litt forskjellig for å få flyttet julaften til en annen dato enn bursdagen sin. Etter noen mislykkede forsøk kommer hun innom et mystisk antikvariat med en mystisk eier. Josefine og Thoresen, som han heter, blir gode venner og Josefine besøker ham hver dag i butikken. Det de har til felles er at begge misliker julen, men litt dypere inni butikken finner Josefine et hemmelig og magisk krybbespill som tar henne tilbake til den tiden da Jesus var like gammel som henne. Kan hun forandre fremtiden? Kan hun få fjernet julen? Går troen hennes fra å være skepsis til visshet? Er det virkelig trygt å leke med det å forandre fremtiden? Dette og mye mer får du svar på i denne drivende danske julekalenderserien.Jeg var spent på hva en serie som heter ”Jesus og Josefine” ville gå ut på. Jeg ble overrasket både positivt og litt negativt. Konseptet virket veldig kult mens innholdet skurret med selve kjernen i evangeliet og Jesu verk på Golgata.

Vi vet veldig lite om den tiden da Jesus var tolv år. Det eneste Bibelen sier om den tiden er når han ble borte hjemmefra i noen dager og da foreldrene fant ham i templet sammen med fariseere og skriftlærde (Luk.2:42-51). Filmskaperne har benyttet anledningen å legge inn noen fantasifulle episoder som i verste fall, i serien altså, kan komme til å forandre Bibelen slik vi kjenner den i dag. Når Josefine nå bruker denne tidsmaskinen, og møter Jesus i Nasaret, så vikles det et vennskap mellom dem to og det er da skurreriene begynner. Alle bibeltroende kan godt være enig i at Jesus også ble fristet som tolvåring, men ingen konservativt troende vil legge skjul på at Jesus levde et helt syndfritt liv. Han sto i alle fristelser og Han ble prøvd i alt som oss (Hebr.2:17-18; 4:15). Det er allikevel her filmen begynner å klusse det til med en Jesus man ikke helt kan kjenne seg igjen i som den syndfrie(Hebr. 4:15), hellige og perfekte. Vi ser at Jesus blir betatt eller forelsket i Josefine, men heldigvis blir det ikke til så mye mer, og noen troende legger ikke skjul på at Jesus kan ha vært forelsket. Så det er ikke det verste! Det begynner å skurre når Jesus har gladiatorsporten som en stor interesse som Han har valgt å skjule fra sine foreldre, og senere i serien blir dette også mer og mer skurrende. Videre så vet vi at Jesus fulgte alle de ti bud til punkt og prikke, men i denne filmen så bryter han minst to av dem. Det første er at han slettes ikke virker å ære sin mor og sin far(Josef) og prøver bl.a. å sluntre unna snekkerarbeidet Josef har for ham. Den andre er at han ljuger til foreldrene sine om hvor lillebroren til Josefine er, til og med når serien tydelig viser at det å ljuge er galt. I tillegg så farer jo Josefine stadig fremover med små løgner for ikke å bli avslørt.

En annen ting er hvordan Josefine er den som lærer og befaler Jesus her til å gjøre mirakler som en tolvåring og er dermed med på og påvirker bibelhistorien. Saken er den at Jesus gjorde alt det Faderen ba Ham om å gjøre, ikke det som den tvilende Josefine, i disse tilfeller, befaler Jesus til å gjøre og tro på. Jesus går også og tviler på om Han virkelig er Guds sønn. Dette er også en ganske vesentlig ting og det virker som om Guds sønn tittelen her er en ”velg eller vrak” tittel. Enten er man Guds sønn eller så er man det ikke, og jeg tror jammen meg at Jesus var mer eller mindre overbevist om det. Dette er noen av tingene som kan få en til å rynke på øyenbrynene. Det virker som om serieskaperne ikke er helt klare over hvor essensiell, nødvendig og viktig Jesu syndfrie liv var for at frelsen kunne bli gyldig. Allikevel, hvis vi ser bort ifra disse tingene og videre, så er Maria og Josef skikkelsene noen merkelige figurer som til stadig krangler, og der det virker som om Maria styrer hjemmet med jernhånd og der det beste for Josef er å være lydig mot henne. Dette er bibelhistorisk feil og som en rettferdig kvinne så kan jeg aldri tenke meg at hun ville oppført seg slik mot mann og Jesus.

Hvis vi ser bort ifra disse noe seriøse tingene, så synes jeg allikevel at konseptet er kjempe interessant og det kan gi noen aha-opplevelser underveis. Hva om Jesus aldri hadde dødd på det korset, hva om det ikke fantes frelse for menneskene, hva om kristendommen ikke fantes og Jesus hadde mislykkes? Dette er kanskje tanker noen, til og med troende, har tenkt og grublet over til tider. Som et fantasieventyr så velger jeg å se litt mellom fingrene på denne serien, for den har noen gode poenger også som kommer frem helhetsmessig og det beveger seg allikevel ikke over i det helt vulgære.

Det som er faren med denne serien er at den er siktet mot barn og i disse tider da kristendomsundervisning stadig blir redusert til noen få punker i læreplan så vet ikke barna noe særlig om hva som virkelig skjedde. Når de da får matet inn en slik serie så blir de lett forvirret og kanskje begynner å tro på en vri av den egentlige historien.

Bodil Jørgensen som spiller Jytte er en overraskende positiv rolle. Hun er Josefines og Oskars lærerrinne og virker å være en god og evangelisk kristen, mens moren til Josefine er prest og vakler kanskje på grensen mellom det bibeltro og det liberale. Så vi møter på litt forskjellige mennesketyper her.Kvalitetsmessig fungerer dette bra og Pernille Kaae Høier gjør en vel så godkjent jobb i rollen som Josefine. Serien bærer med seg allikevel noen hull i storyen som kunne vært gjort annerledes og hatt Jesusrollen litt mer bibelmessig korrekt. Bilde og lyd fungerer greit og spesialeffektene er noe billige, men helt OK der det blir nødvendig og det hele fungerer stort sett greit som underholdning for barn.Serien fungerte bra som serie der man nesten ikke kan vente med å se neste episode. En litt spesiell juleserie men kan fungere for den som kan se forskjell på det virkelige og det fantasifulle her. Alle snakker jo dansk noe som kan være merkelig når man viser til Nasaret for 2000år siden, men som sagt så er denne siktet mot barn og for dem gjør det nok ingenting. Denne kan sikkert sees av barn som har foreldre som i etterkant kan fortelle dem hvordan den virkelige Jesus egentlig var og hvordan alt egentlig skjedde. En artig og humoristisk julekalender utenom det vanlige!
4.67 av 7 - -
0.22 sekunder