Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Prima Veras Saga om Olav den Hellige (1983)

Prima Veras fortelling om Olav den Hellige, fra hans fødsel og til den dagen han dør som Norges konge på slaget ved Stiklestad i 1030.

Siden 1978 hadde Prima Vera et ønske om å lage en film om Olav den hellige. Fem år senere var filmen klar, en helaftens spillefilm om Olavs kamp for å kristne Norge. Filmen følger den norske kongen fra fødselen til hans død på Stiklestad i 1030, og de sentrale personene og stedene i filmen er basert på de historiske hendelsene som tok sted. Heldigvis har Prima Vera tatt seg noen friheter i historiefortellingen, og gjør den til sin egen! Naturlig nok så ble Prima Veras saga om Olav den hellige sammenlignet med en annen historisk film som kom på kino ni år før; Monty Python og ridderne av det runde bord.

Vurdering

2 av 1 stemme

Fakta

1t 38min
The Saga of the Viking Saint Olav, Prima Vera's Saga of St. Olav
Land: Norge

Medvirkende

Regissør
Herodes Falsk
Forfattere
Jahn Teigen
Manusforfatter
Herodes Falsk
Manusforfatter
Tom Mathisen
Manusforfatter
Skuespillere
Jahn Teigen
Olav Haraldsson
Herodes Falsk
Olavs far, oppfinneren, narren, Tore Hund m.fl
Tom Mathisen
Olavs mor, Sigvat Skald, Snorre Sturlusson, konferansier m.fl.
Sverre Anker Ousdal
Dale-Gudbrand
Claes af Geijerstam
Svensk biskop
Jokku Fahr
Seg selv
Kjersti Døvigen
Astrid
Sajeed Anjum
Tor
Øivind Blunck
Foreleseren, Biskopen, Originalen, Krigskorrespondenten m.fl.
Steinar Lyse
Syngende hedning
Produsenter
Annet
Jahn Teigen
Komponist
Harald Gunnar Paalgard
(as Harald Paalgard)
Frode Krohg
Produksjonsdesign
Martin Asphaug
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Kaotisk historiesatire med mange friheter

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

For veldig lenge siden så jeg litt av denne filmen på TV, og så nå igjen, i kjølvannet av Jahn Teigens død, dukket denne filmen opp igjen og jeg tenkte at i den anledning ville se denne på nytt. Det er forståelig at “Prima Veras Saga om Olav den Hellige” høstet dårlige kritikker i sin tid, for det er virkelig en produksjon med veldig enkel humor og ikke all verdens kvalitet. Morsom er den til tider, så klart, om man har lyst til å se en film av denne kaliber. Merket at jeg nølte litt når jeg kategoriserte denne under “basert på sann historie” og “biografi” men den er jo det, om ikke meget meget løst. Tanken er at en student sovner under historietimen og drømmer seg inn i historien som Olav den Hellige og hans ferd til å kristne Norge. Som slik type film hør og bør så er det også en kritikk mot kristendommen og spesielt den delen av historien som her presenteres, som et middel for å forene riket under en tro med makt men samtidig så er den gjort på en Monty Python måte bare ikke like godt. Høydepunktene for min del var når Olav ble kristen og presten sang “Son of a Preacher Man” i en rock gudstjeneste som var forut for sin tid. Morsomt er det også med detaljer som når en norsk oppfinner finner opp stress. Filmen er litt vel lang og kan bli kjedelig i alt usammenhengende rabalder og miks av gladkristendom og brutale vikinger.
2 av 7 - -
0.44 sekunder