Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Glade jul: Fortellingen om den aller forste julaften (2000)

Etter å ha blitt valgt ut til å bringe Josef og Maria til Betlehem der Jesusbarnet skal bli født, må det snille, men ganske så ville eselet som heter Abib stoppe soldatene til kong Herodes og hjelpe Maria og Josef slik at de kommer trygt og godt fram til stallen.

Vurdering

3.67 av 1 stemme

Fakta

Alle
50min
Silent Night: The Story of the First Christmas
Land: Australia
Språk: Norsk, Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Paul Leadon
Manusforfatter
Skuespillere
Matt Wills
Engelsk stemme
Joanna Moore
Engelsk stemme
Ric Herbert
Engelsk stemme
Jonathan Biggins
Engelsk stemme
Produsenter
Roddy Lee
Medprodusent
David C. Field
Sjefsprodusent
Roz Phillips
Produsent
Annet
David Duncombe
Redigering
Tony King
Komponist

Lignende filmer

Anmeldelser

Historien om eselets plass i juleevangeliet

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Abib er et esel som ikke føler seg helt komfortabel i sin eseltilværelse, men bestemmer seg for å gjøre det beste ut av det. Dette fører til at han blir kjøpt av Josef for en billig penge noe som igjen fører til å være historien om det utvalgte eselet Abib som får være med på den utrolige reisen til Betlehem, og den æren det vil si å være et esel i ettertid.Dette er en artig vri på julefortellingen. Vi ser den ikke fra det perspektivet som vi så ofte er vant til, men gjennom et esels perspektiv. Her er det lagt inn fantasi og oppdikting rundt eselet og hans venner, mens historien/handlingen er sånn noenlunde lik med Maria og Josef på vei til Betlehem hvor Jesusbarnet blir født.

Allikevel så finnes det noen småting man kan peke på. Filmen begynner med et esel fra moderne tid som klager over eseltilværelsen i forhold til den tilværelsen som hesten får lov til å ha. Moren til dette eselet forteller om den gangen et esel ble utvalgt til dette ærefulle oppdraget å være med på et av tidenes største begivenheter, nemlig Jesu fødsel. Men, det lille man kan stusse over er at moreselet starter fortellingen som et eventyr: ”Det var en gang...”. Dette kan jo forstås hvis det er ment med hovedfokus på omhandlingen av eselet, noe som er oppdiktet, for det står ikke i Bibelen at det var et esel med i bildet i julefortellingen, så på det perspektivet kan det være greit å starte med nevnte sitat, men historiemessig er det viktig å forholde seg til at Jesu fødsel var en sann historisk begivenhet. Eselets perspektiv kommer allikevel tydelig fram gjennom filmen og ved det at moren avslutter historien om eselet ved å si at ”dette var legenden om Abib”.

En annen ting å merke seg er at hvis man leser i Matteus evangeliet så ser man ikke at de vise mennene kom til stallen, men at de vise menns ankomst var først en tid senere da Maria og Josef hadde kommet seg i hus (Matt.2:11).

Ellers er det spedd på med litt spenning, bl.a. Abibs utfordringer med andre hester, spesielt hesten til en av Herodes menn, Josef som er i ferd med å falle ut for en bratt klippe, sandstorm i ørkenen og en slange som Abib klarer å forhindre i å bite Josef og Maria. Samtidig merker vi hvordan historien har lagt inn Gud som passer på Abib at han får mat, ved at han lar gress vokse opp rett foran ham midt i ørkenen og at stjernen leder eselet som igjen leder Maria og Josef til stallen, samt at engelen også sier til eselet at det ikke trenger å frykte. Så her ser vi at eselet er vel inkludert til at dette blir en barnevennlig eselhistorie av juleevangeliet.

Jeg synes filmen fungerer ganske greit som den gjør så lenge foreldre forteller barna sine at det ikke nødvendigvis var med et esel i historien og at eselhistorien bare er oppdiktet i dette tilfellet, slik at ikke barna får et vrangbilde av den virkelige historien.Kvaliteten er ikke det beste, men kort og grei animasjonskvalitet, men ikke med noen Pixar standard.

Filmen er ikke av det mest kjente slaget og er vanskelig å få tak i på DVD i Norge, men finnes å få sett på streamingtjenesten Netflix med norske stemmer som et valgalternativ. Alt i alt en grei animasjonsfilm som kan være fin avkobling for barna i juletiden. Filmen innholder også fine snutter av kjente julesanger som Glade jul.
3.67 av 7 - -
0.36 sekunder