Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

Stjernen (2017)

Det lille, men modige eselet Bo lengter etter et liv utover hverdagens mas og kjas. En dag finner han mot til å bryte opp, og han slår seg sammen med sine nye, morsomme dyrevenner for å dra på sitt livs eventyr fylt med latter.

Vurdering

4.7 av 1 stemme

Fakta

1t 23min
The Star
Land: USA
Språk: Engelsk, Norsk

Medvirkende

Regissør
Timothy Reckart
Forfattere
Carlos Kotkin
Manusforfatter
Carlos Kotkin
Manusforfatter
Simon Moore
Manusforfatter
Skuespillere
Christopher Plummer
Herod (engelsk stemme)
Tyler Perry
Cyrus (engelsk stemme)
Ving Rhames
Thaddeus (engelsk stemme)
Patricia Heaton
Edith (engelsk stemme)
Kris Kristofferson
Old Donkey (engelsk stemme)
Stig Henrik Hoff
Norsk stemme
Knut Anders Sørum
Norsk stemme
Tracy Morgan
Felix (engelsk stemme)
Oprah Winfrey
Deborah (engelsk stemme)
Produsenter
DeVon Franklin
Produsent
Warren Franklin
Produsent
Brian Henson
Sjefsprodusent
Lisa Henson
Sjefsprodusent
Victoria Itow
Produsent
Jennifer Magee-Cook
Produsent
Annet
John Paesano
Komponist
Pam Ziegenhagen
Redigering

Lignende filmer

Anmeldelser

Julehistorien sett fra dyrenes perspektiv

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

Eselet Boas, også kalt for Bo, kommer seg løs fra et ensidig liv i en evig runddans festet til en møllestein. På samme tid er det duket for Maria og Josefs bryllup og Maria viser seg å være gravid med selveste frelseren midt i det hele. Stjernen lyser opp i god tid, Johannes døperen er blitt født og det begynner å haste når folketellingen skal foretas og kongens bøddel, med sine to skumle hunder er på jakt for å hindre den nye kongens fødsel. Eselet Boas, lammet Ruth og duen David tar bena fatt og begir seg på en eventyrlig reise i Bibelsk landskap, og mån tro stjernen leder dem til den lille krybben i Betlehem?

Dette er en livlig fremstilling av juleevangeliet sett fra dyrenes ståsted. Fantasien har ikke grenser når man skal portrettere dette, og det blir i rett fram og typisk amerikansk animasjonsfilmstil. Men filmen klarer også til en viss grad å sette et skille mellom virkelighet og fantasi. Når filmen vises fra Maria og Josefs ståsted så fremstår dyrene som mer eller mindre normale med sine egne lyder og væremåter. Så her skiftes det fram og tilbake mellom fantasi og ”virkelighet”. Det er klart at det i en slik film er blitt tatt kunstneriske friheter, men hvis vi ser forbi dem så er det allikevel grunn til noe pirk når det kommer til filmens handlingsgang sammenlignet med Bibelens. For det første viser stjernen seg altfor tidlig i filmen, lenge før Jesu fødsel. I følge Bibelen så skal stjernen ha vist seg for de vise menn en god stund etter Jesu fødsel. En annen standard feil som blir ilagt de vise menn er at de møter opp i stallen, når Jesus og familien Hans allerede hadde flyttet inn i et hus når de vise menn viste seg. Her kan det ha gått oppimot to år.
Når det er sagt, så er det et vanlig syn i filmer og fremstillinger om julen at Maria og Josef har følge av et esel, noe Bibelen ikke antyder. Det denne filmen gjør er å gi et litt mer fantasipreget versjon av hvordan dette eselet endte opp hos Maria og Josef og deres vandring mot Betlehem. Ja, eselet Boas ser faktisk ut til å være den store helten i dramaet som foregår.
Filmen maler et fint bilde av eselets dype ønske og valgets kvaler om å enten bli med i en kongelig kortese eller følge videre etter Maria og Josef på deres reise, for så å oppdage at han etter å ha tatt de riktige valg virkelig fikk del i den beste kongelig kortesen. Filmen viser også på en fin måte hvordan man skal elske sine fiender og være snill mot de som er slemme. Dette kommer fram i noen hjertevarmende øyeblikk mot slutten av filmen.

”Stjernen” blir en til tider morsom og artig affære, men kan til tider bli noe intens og overdrevet med tanke på historien og budskapet den skal formidle. På musikkfronten har den med seg noen gode gamle juleslagere som ”Mary Did You Know” og ”O Holy Night”. Den norske versjonen av filmen har bl.a. å by på stemmer fra Sigbjørn Solheim, Jan Gunnar Røise, Mia Gundersen, Stig Henrik Hoff, Knut Anders Sørum, Knut Arild Hareide, Lisa Børud og Egil Svartdahl.

I det store og hele kan jeg forstå at noen kristne kan reagere på filmens vinkling, og jeg er helt enig at en slik historie helst burde formidles fra riktig perspektiv og ikke få det fantasifulle preget den har fått her. Men når det er sagt, så synes jeg denne filmen får det ganske bra til, og klarer man å formidle barna hva som egentlig skjedde og hva som er fantasi og hva som ikke er det, så tror jeg det ikke tas mye skade. En film litt på grensen, men med noen gode ”feel good” sekvenser. Er du i tvil om du skal vise denne til barna dine, så se den først selv og bedøm deretter.
4.7 av 7 - -
0.42 sekunder