Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

I et speil i en gåte (2008)

Cecilie(Haagenrud) på 13år er alvorlig syk og tilbringer mesteparten av tiden på rommet sitt. Hun dagdrømmer om spanske Sebastian som hun forelsket seg i da hun var på ferie sist sommer. Han lovet å skrive, men hun har fremdeles ikke hørt noe fra han.

En natt dukker en merkelig fyr opp på Cecilies rom: han heter Ariel(Hennie) og påstår han er en engel. Han legger ut om livet og evigheten før han plutselig forsvinner. Men neste natt er han tilbake, og Cecilie og Ariel gjør en avtale: hvis Cecilie forteller engelen om hvordan det er å være menneske, så skal Ariel fortelle om himmelens mysterier. Og mens alle andre i huset sover, lever Ariel og Cecilie sitt eget hemmelige liv.

Men vil Cecilie fortelle en engel om sitt første kyss? Og vil engelen virkelig røpe alle himmelens hemmeligheter for et lite menneske?

Vurdering

4.17 av 2 stemmer

Fakta

1t 31min
Through a Glass, Darkly
Land: Norge, Danmark
Språk: Norsk

Medvirkende

Regissør
Jesper W. Nielsen
Forfattere
Jesper W. Nielsen
Manusforfatter
Jostein Gaarder
Forfatter
Skuespillere
Liv Ullmann
Bestemor
Mads Ousdal
Far
Trine Wiggen
Mor
Aksel Hennie
Ariel
Marie Haagenrud
Cecilie
Produsenter
Petter Skavlan
Medprodusent
Turid Øversveen
Produsent
Pål Sletaune
Sjefsprodusent
Aagot Skjeldal
Sjefsprodusent
Håkon Øverås
Sjefsprodusent
Karin Julsrud
Sjefsprodusent
Marius Holst
Sjefsprodusent
Peter Aalbæk Jensen
Medprodusent
Annet
Philip Øgaard
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

Film som er boken verdig

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

"Som i et speil" sier Cecilie. "Hvor har du det i fra?" spør Ariel. "Fra Paulus" svarer hun. "Du Må ikke høre på han tullebukken der" sier Ariel. En typisk "norsk film" syn på bibelen, der en engel som liksom skal forestille en som vet himmelens hemmeligheter men som forkaster bibelens autoritet, men som likevel har et positivt syn på innholdet virker det som. Men filmen handler ikke så mye om akkurat det, det handler mer om himmelen og jorden, forskjeller og hemmeligheter, det vi ser og ikke ser. Mye filosofi, men også en god del tanker som får oss til å undre videre om himmel, livet og meningen med det hele.Filmen er ganske lik boken, men det er selvsagt tatt noen friheter i handlingen. Cecilie virker mye mer frisk og sterk enn i boken, og til og med mer enn det hennes kondisjon tillater. Det er også lagt mer vekt på ferien hun var på og man har fått med en liten kjærlighetshistorie der, uten at det ødelegger.En fin film om en bok som ikke er så veldig lett å lage veldig spennende film om, men det er likevel blitt gjort bra og variert for å gjøre det mer variert.
4.33 av 7 - -

Ingen engleskole men ikke langt ifra

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

”I et speil i en gåte” baserer seg på en roman av Jostein Gaarder med samme navn. Den tar for seg ei kreftsyk jente som etter en vellykket og minneverdig Spania tur får den triste beskjeden om at hun har kreft. Kreften er langt på vei og sjansene er minimale for overlevelse. Midt i alt dette møter hun på engelen Ariel, spilt av Aksel Hennie, som er med å holder henne oppegående og håpefull den tiden hun har igjen.Filmen tar utgangspunkt i 1.Korinterbrevet 13:12 der det står: ”For nå ser vi i et speil, i en gåte, men da skal vi se ansikt til ansikt. Nå kjenner jeg stykkevis, men da skal jeg erkjenne slik som jeg også fullt ut er kjent.” Filmen tar for seg sin tolkning av dette verset og tenner et lite håp for at filmen skal ha et ørlite bibelsk budskap å fortelle. Filmen siterer også deler av Juleevangeliet i Lukas 2.

Engelen er vel ment til å være en engel fra Gud, men man får vel mer New Age tanker når man møter ham og hører hva han har å si. Ting man kan reagere på er at han først innrømmer at han egentlig ikke får helt lov å gjøre seg synlig for Cecilie og han innrømmer at han er litt ulydig mot Gud. Andre tingen er at han kaller Paulus for en tullebukk selv om det virker som om det er ironisk ment i filmen. Den tredje og mest alvorlige tingen er når Cecilie spør om det finnes en himmel etter dette livet. Det blir stille en stund og engelen Ariel svarer at himmelen er jorden og at det ikke finnes noe mer etter døden. Her synes jeg filmen får en liten knekk og hvis ikke Cecilie hadde fått tent et lite håp så tror jeg håpet knakk mer eller mindre for henne der. Hvis en engel hadde kommet idag og sagt det hadde det nok ikke ha vært en engel fra Gud! Ellers tar filmen fram ting om engler som slettes ikke står i Bibelen.

Filmen starter også med å ha det til at Big Bang var starten på det hele for 13.7 milliarder år siden og selv om det bare i virkeligheten egentlig anses som en teori så virker det som om alle skal ha det til å være en del av vitenskapen.

Man kan vel egentlig ikke tenke seg så mye mer av en dypt filosofisk film der det blandes litt av det ene og det andre og i dette tilfellet litt ”big bang”, litt Bibel og litt NewAge.En kvalitetsmessig grei norsk film der skuespillet kan vakle litt til tider men der Aksel Hennie og Marie Haagenrud gjør en dugbar innsats som engelen Ariel og den kreftsyke Cecilie. Filmen vant en Amanda pris for beste barne- og ungdomsfilm og Mads Ousdal ble nominert for beste birolle. Filmen ble også anerkjent på en barnefilmfestival i Chicago!Filmen er rørende og man føler med denne jenta i de tøffe tak som hun har igjen av livet, og det er ikke bare bare å lage film om en kreftsyk jente på 13år. Dette er allikevel ikke en film for å kristen oppbyggelse, men ønsker du å se en grei norsk film for filmens skyld så får denne deg kanskje til å føle medynk med kreftsyke og få deg noen filosofiske tanker som du kanskje ikke har tenkt ut fra før av!
4 av 7 - -
0.41 sekunder