Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Physician (2013)

I den mørke middelalderen har legekunsten dødd ut og det som er igjen blir gjort med lite kunnskap av omreisende kvakksalvere som kan noe legekunst men som later som mye. Ben Cole blir med en aldrende kvakksalver etter at moren døde og ingen kunne redde henne, og han er fast bestemt for og blir en som kan helbrede syke. Når de møter på en jøde som utfører mirakler ved hjelp av stor legekunst drar Ben på en reise til den fjerne Østen for å lære seg de samme kunstene hos læremester Ibn Sina. Under dekke av å være en jøde(siden kristne ikke er velkomne i den muslimske verden) drar han av gårde for å lære av den beste for å bli den beste legen.

Vurdering

3.67 av 1 stemme

Fakta

2t 30min
Der Medicus
Land: Tyskland
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Philipp Stölzl
Forfattere
Noah Gordon
Forfatter
Jan Berger
Manusforfatter
Skuespillere
Ben Kingsley
Ben Kingsley
Ibn Sina
Stanley Townsend
Bar Kappara
Olivier Martinez
Shah Ala ad-Daula
Emma Rigby
Rebecca
Tom Payne
Rob Cole
Produsenter
Nico Hofmann
Produsent
Wolf Bauer
Produsent
Sebastian Werninger
Sjefsprodusent

Lignende filmer

Anmeldelser

Religion og vitenskap i middelalderen

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

The Physican legger opp til å være en god gammeldags episk fortelling om en ung mann som drar på eventyr til fremmed land, og det er en langfilm verdig. Det må nesten nevnes at filmen er basert på en bokserie fra 1986 som var populær i Europa. Vi møter kjente fjes som Ben Kingsley i rollen som Ibn Sina og Stellan Skarsgård som kvakksalver. Hoverolleinnehaver har den mindre kjente Tom Payne. De gjør alle en grei jobb selv om man ikke kan si at noen av dem briljerer utover dette. Kvalitetene ligger nok mest på det filmatiske og en spennende historie, som gjør filmen severdig til tross en del svakheter som en god B film hør og bør.



Bakteppet for filmen er religiøs intoleranse, vitenskap og religion – og konsekvensene av uvitenhet. Her er det mye bra å hente fra filmen, men litt dumt at det omgås lett med historiske fakta, spes på med noen(men faktisk overraskende få) klisjeer og hele filmen virker veldig oppdiktet selv om bakteppet har noe rot i virkelige historie og oppfattninger. For eksempel så stemmer det at man ikke skulle åpne opp mennesker for å forske på anatomi, men ikke at man ble brent på bål dersom man gjorde det. At Rob har en ”gave” til å vite hvem som dør og hvem som lever er en uforståelig greie som gjør filmen mindre troverdig. En del politiske ting er også lagt inn for å belyse dagens forhold, slik som at det i filmen oppfordres til hellig krig av en gruppe muslimer, mye som dagens bevegelser – men heldigvis går dette fint inn i historien.



Det jeg har mest vanskeligheter med i filmen er tidsaspektet. Jeg savner at man ikke har tatt med mer av reisen til Ben – hvordan han lærer språk, lærer å lese og skrive, møter kulturen, lærer skikker etc. Han sklir alt for lett inn og tiden går litt for fort til at man skulle tro at han egentlig lærte noe grundig, før han plutselig er topp student. Det hadde hjulpet om det kom tydeligere fram at han var der i flere år og virkelig studerte iherdig. Det beste er likevel måten man gir respekt for religion, både kristendommen, jødedommen og islam – men også hvordan man kritiserer dem. De er alle med som studenter av vitenskap, men samtidig er religion et hinder for vitenskap. De har alle sine gode helter, men alle religioner har også de som ikke er gode. De greier å leve side om side, men det oppstår også konflikter. Alt dette gir en god dynamikk i karakterene og øker nivået til filmen betraktelig.
3.67 av 7 - -
0.61 sekunder