Journey to Bethlehem (2023)
Denne julemusikalske fortellingen for hele familien, byr på klassiske julemelodier med humor, tro og nye popsanger i en gjenfortelling av den største historien som noen gang er fortalt: historien om Maria og Josef, og Jesu fødsel.
Vurdering
4.85 av 2 stemmer
Fakta
Medvirkende
Regissør
Adam Anders
Forfattere
Adam Anders
Manusforfatter
Manusforfatter
Peter Barsocchini
Manusforfatter
Manusforfatter
Skuespillere
Fiona Palomo
Maria
Maria
Milo Manheim
Josef
Josef
Antonio Banderas
Herodes
Herodes
Joel Smallbone
Antipas
Antipas
Antonio Gil
Jakob
Jakob
Lecrae
Gabriel
Gabriel
Moriah Shining Dove Snyder
Deborah
Deborah
Antonio Cantos
Joachim
Joachim
Maria Pau Pigem
Ana
Ana
Alicia Borrachero
Rachel
Rachel
Produsenter
Alan Powell
Produsent
Produsent
Adam Anders
Produsent
Produsent
Vicky Patel
Produsent
Produsent
Nikki Anders
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Brandt Andersen
Produsent
Produsent
José Luis Escolar
Produsent
Produsent
Peter Barsocchini
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Steve Barnett
Produsent
Produsent
Nick Moceri
Sjefsprodusent
Sjefsprodusent
Stephen Meinen
Produsent
Produsent
Annet
Adam Anders
Komponist
Komponist
Xavi Giménez
Cinematografi
Cinematografi
Nikki Anders
Komponist
Komponist
Edou Hydallgo
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Eduardo Hidalgo
Produksjonsdesign
Produksjonsdesign
Peer Astrom
Komponist
Komponist
Lignende filmer
Anmeldelser
Musikalsk mektig, men litt mye kreativ frihet
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
I denne musikalske gjenfortellingen av juleevangeliet møter vi Maria og Josef på vei inn i forlovelse og ekteskap, og alle problemene som følger med når Maria får vite at hun er gravid i påvente av å bli mor til selveste Guds sønn. Herodes ser ikke med blide øyne på situasjonen om at en potensiell ny konge truer hans trone og han setter inn alt i sin makt for å bli kvitt den nye kongen. Kongens sønn, Antipater er Herodes trofaste, men samtidig skeptiske medarbeider som etter hvert sår tvil i farens kontroversielle metoder. De tre vise menn har også en helt sentral plass i fortellingen.
Dette er blant de første musikalske filmatiseringer av juleevangeliet og vi møter noen gamle og kjente julesanger i mektig drakt, sammen med noe mer moderne låter som også synges av rolleinnehaverne selv. Dette gir filmen en frisk og litt annerledes pust sammenlignet med andre julefilmer som omhandler juleevangeliet, og det er kanskje også det beste med filmen.
Når det er sagt så tar filmen seg ganske store kreative friheter, der noen av disse også går direkte imot historien slik den blir beskrevet. Et av disse er måten de tre vise menn går fram på, selv om det er mye humor i bildet så blir det til tider litt for overdrevet og kanskje ikke så morsomt likevel.
Vi kan bl.a. undres hvorfor gjeterne på marken er blitt byttet ut med de vise mennene da englehærskaren åpenbares, og at de vise menn ankommer stallen, og ikke gjeterne? Noe som heller ikke stemmer helt er når sønnen til Herodes melder sin ankomst i stallen på ærend fra kongen, og med sine soldater, for å skape noe ekstra spenning og dramatikk rundt Jesu fødsel. Så kan man som kristen spørre seg om man kan tåle dette, eller om det er å gå litt for langt? Hva med at engelen Gabriel er nervøs og må øve på replikkene sine og sin entré før møte med Maria? Her har kreativiteten og humoren fått stor plass og ingen andre enn den kristne rapperen Lecrae har fått tildelt rollen som Guds budbringer. Kanskje nervøsiteten og den kreative friheten kan unnskyldes med tanke på det store budskapet som han fikk æren av å bringe denne enkle jomfruen som slet med tankene om giftemål, et potensielt læreryrke og meningen med det faren hadde lært henne opp i når det kom til Skriftene.
Videre så møter vi også en Josef som er noe småflørtete overfor Maria, før han visste at det var henne som han var blitt arrangert til å gifte seg med gjennom datidens arrangerte ekteskapsformer. Maria derimot virket mer uinteressert. Selv om sangene var mektige og fengende så kan det også stilles noen spørsmålstegn på noe av tekstinnholdet. Var ikke Maria av kongelig slekt? Bøyer ikke Maria seg for noen? Selv om hun helt klart bøyde seg for Gud og Hans vilje, så kommer det ikke helt tydelig fram i akkurat den sangen. Kanskje teksten kunne vært utdypet at hun ikke bøyer seg for noen andre enn Gud?
Filmen går mer i dybden av datidens arrangerte ekteskapsskikk som Maria og Josef godt mulig kan ha vært en del av og kan gi et innblikk i at det ikke var en selvfølge at det var kjærlighet ved første blikk, men at kjærligheten måtte modnes, og kanskje begge parter gruet seg litt til en eventuell ekteskapsinngåelse, slik det kan se ut at spesielt er tilfellet med Maria her. Jeg likte hvordan historien var lagt til rette med tanke på kjærlighetsbåndet mellom Maria og Josef gjennom filmens handlingsgang, hvor de stadig fikk mer og mer tillit til hverandre i det de måtte gjennom på veien mot Betlehem, og hvordan forelskelsen og kjærligheten mellom de to ser ut til å blomstre mer og mer desto lenger inn i historien man kommer. I det store og hele så er den røde tråden noenlunde tro med tanke på budskapet, at en frelser er oss født, men jeg synes de kreative frihetene tar litt for mye plass i en historie som kunne gjort seg minst like bra på skjerm selv i en mer bibelfokusert og ortodoks setting.
Hvis man sammenligner Bibelen med denne filmens fremstilling av julens budskap så kan man pirke på litt både her og der, og ingen filmatisering er fullkommen på området, og selv om denne skiller seg noe mer ut enn tidligere produksjoner så har den noen mektige musikalske innslag, bl.a. med juleklassikeren ”Stille natt, hellige natt”. Den kjente skuespilleren Antonio Banderas vil nok kanskje trekke mer på det sekulære publikummet til kinoene, i rollen sin som den tegneseriefiguraktige Herodes, mens rapperen Lecrae, i rollen som Gabriel, kanskje vil være et lite trekkplaster med tanke på det yngre kristne publikummet. Cinematografien er god, men scenografien er litt for glattpolert, og jeg savner de mer støvete og slitte kulissene man kan se i mange eldre bibelfilmer. Dette er kanskje årets julefilm, men jeg vil allikevel at foreldre forklarer barna sine det originale budskapet før de eventuelt tar dem med seg for å se denne.
Julefortellingen med glede, musikk, dans og sang
Kvalitet
Budskap
Personlig syn
Vi kjenner alle til historien, men ikke helt slik den er fortalt her. Det er tatt noen friheter i forhold til orignalmaterialet, men dypere enn det så er dette en julefortelling som er tro mot budskapet i historien. Det er noe som jeg verdsetter mer enn å gjøre en kjent fortelling til en hollywood variant som blekner når det kommer til det som historien betyr.
Maria, og en noe yngre Josef enn det vi er vant med, er de som bærer alvoret i filmen. Spesielt Maria vises som en dame med integritet verdig til å føde Guds sønn. Herodes er ganske så karikert, noe som også gjelder det tre vise menn som alle er forsøkt å gi en personlighet som det legges vekt i. De tre vise menn er filmens comic relief, og det skranter litt når filmen går fra alvorlig og koselig til mer slapstick og ren komedie som prøver litt for hardt. Antipas rolle her, som ikke er fra bibelen, er lagt inn for en alvorlig motvekt på siden til Herodes. Han prøver filmskaperne til å komme litt inn under huden på siden de kan være fri til å dikte.
Utenom det vanlige, så er det mye musikk og glede, men også mye alvor i sangtekstene - og musikalnumrene passer ofte fint inn og gir både framdrift i historien men også understreker formatet og gjør filmen det den er. Det er i musikalnumrene vi møter motsetningen mellom Herodes som jordisk konge og Jesus som den himmelske, der herodes bruker de samme ordene om seg selv som blir brukt om Jesus. Det er også veldig kreativt vist gjenom et musikalnummer i drømmen til Josef hvordan han kjemper med to sider av seg selv.
Filmen bærer et tydelig polert preg, noe som gir følelsen av at alt er filmet i studio og ikke ute hvor støv og vær preger settet. Realismen er derfor ikke helt der den kanskje burde vært, men med det spreke fargebildet og en stil som popper så er ikke det så viktig når filmen får oss til å føle oss vel og underholdt. Det treffes også ofte noen hjertestrenger som gav meg følelsen av at her gjør de noe riktig, svakheter til tross.
Journey to Bethlehem er en overraskelse for året, en gledelig film som er verd å få med seg i julen.