Registrer Logg inn

Kristenfilm.com

The Tree of Life (2011)

Jack(McCracken) vokser opp som en av tre brødre i en familie i den amerikanske midtvesten. Barnas mor (Chastain) er en følsom kvinne som øser av sin kjærlighet og empati. Faren (Pitt) er hennes rake motsetning, en mann som er meget streng i sin oppdragelse og oppførsel. Foreldrene kjemper fra sine ulike ståsteder, og midt mellom dem står Jack.

Vi følger den eldste av brødrene gjennom barndommens uskyld og fram til det desillusjonerte voksenlivet med et komplisert forhold til faren. Jack(Penn) føler seg som en fortapt sjel i en moderne verden - søkende etter mening i livet, men tvilende til at det finnes noe viktig å tro på.

Vurdering

4.7 av 1 stemme

Fakta

Land: USA
Språk: Engelsk

Medvirkende

Regissør
Forfattere
Terrence Malick
Manusforfatter
Skuespillere
Brad Pitt
Mr. O'Brien
Jessica Chastain
Mrs. O'Brien
Hunter McCracken
Unge Jack
Sean Penn
Jack
Nicolas Gonda
Mr. Reynolds
Laramie Eppler
R.L.
Tye Sheridan
Steve
Fiona Shaw
Bestemor
Benjamin Dane
Symfoni patron
Jessica Fuselier
Guide
Produsenter
Brad Pitt
Produsent
Nicolas Gonda
Medprodusent
Sarah Greenwood
Produsent
Dede Gardner
Produsent
Susan Kirr
Produsent
Steve Schwartz
Produsent
Greg Eliason
Produsent
Grant Hill
Produsent
Annet
Jack Fisk
Produksjonsdesign
Jay Rabinowitz
Redigering
Hank Corwin
Redigering
Daniel Rezende
Redigering
Mark Yoshikawa
Redigering
Billy Weber
Redigering
Emmanuel Lubezki
Cinematografi

Lignende filmer

Anmeldelser

Abstrakt og kunsterisk, men også virkelighetsnært

Kvalitet
Budskap
Personlig syn

I denne filmen, der det ikke skjer så veldig mye, følger vi Jack fra fødsel til tolvåring, og med noen små glimt av hans voksenliv med jobb på høyt nivå, men fortsatt er livet hans preget av fortiden. Han har to brødre, en kjærlig mor og en far som er streng, disiplinert og noe over kanten når det kommer til oppdragelse. To forskjellige verdener møtes, to forskjellige oppdragelsesmønstre og tre forskjellige barn som blir preget av sin barndom, som fugler i bur, som ønsker å slippes fri, men sitter i det og klarer ikke å finne veien ut. Lidelse må til, og kanskje litt håp, og de koselige minnene må tas vare på.

Dette er en litt annerledes film, kunstnerisk frembrakt og fotografert, med en dybde inn i menneskers liv, hvordan oppdragelse påvirker barn og hvordan bitterhet kan vokse opp, og at man samtidig ikke helt klarer å gi slipp. Jack prøver å be til Gud og stiller Gud vesentlige spørsmål som ”Hvor er du?” og ”Hvor var du?”, vi får også noen sitater tatt ut fra Jobs bok, kap.38 v.4 og 7, og så får vi et annet kjent sitat fra Jobs bok 1:21 om ”Herren som gav og Herren som tok” samt innblikk i en preken ut fra Jobs bok som blir holdt i kirken der familien går. Ellers så utspiller det seg en slags dyptpløyende kunstnerisk og psykologisk drama, på en måte som kanskje ikke er så lett å forstå uten å gå i dybden og tolke det som kommer fram.
Filmen har et lite budskap om håp, og å kunne komme seg ut av fangenskapet. Den kan også ha et budskap for fedre om å ikke gjøre deres barn bitre slik Efeserbrevet 6:4 formaner til og for så vidt Kolosserbrevet 3:21. Kanskje noen også kan gjenkjenne sin egen barndom i løpet av filmens gang. Filmen portretterer morens vei som nådens vei og farens vei som naturens vei, der man skal tenke på seg selv, sin egen overlevelse og det å kunne tåle noen tøffe tak her i livet. Vi ser at barna får en oppvekst i en kristen familie, de går i en menighet, men vi får også innblikk i at barna klarer å gjennomskue noe av hykleriet og dobbeltmoralen i familien. Vi ser også etter hvert at faren prøver å løsrive seg fra sitt mønster, for han er jo glad i barna sine, men det er vanskeligere enn han tror.

Filmen har vært kritikerrost både her i Norge og i utlandet, og det bevitner jo det sterke skuespillet om. Filmen har mottatt mangfoldige priser på forskjellige områder. Jeg synes spesielt den unge Jack spilt av Huner McCracken gjør en innlevelsesrikk og prisbelønnet rolletolkning som den eldste sønnen i huset som også får gjennomgå mest. Ellers møter vi på mange gode prestasjoner, Brad Pitt i en rolle som ikke er så vanlig for ham, og Sean Penn som Jack som godt voksen. Skuespillet virker ekte og troverdig. Filmen ble også nominert til tre Oscar statuetter, bl.a. beste film. Musikken kan være mektig og sterk, fotograferingen noe annerledes og av og til kan filmen gå litt for langt i det kunstneriske og abstrakte. Men alt i alt er dette ingen vanlig film, men allikevel et dyptgripende drama som også kan få presset ut noen salte tårer underveis.
4.7 av 7 - -
0.38 sekunder